19.9 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialTelefonia mobila, ucisă de un soft de 1 dolar?

Telefonia mobila, ucisă de un soft de 1 dolar?

Datorită softului Line2, prima aplicaţie VoIP care funcţionează şi prin 3G, utilizatorii pot fenta serviciile de telefonie mobilă şi pot economisi astfel o grămadă de bani. Line2 este o soluţie ca­re transformă iPhone-ul într-un fel de Dual SIM, iar iPod-ul într-un telefon mobil „cu acte în regulă”, cu care se pot efectua apeluri gratuite şi nelimitate, dar deocamdată numai în SUA şi Canada.

Potrivit „The New York Times”, Line2 – ce se găseşte în App Store (nu şi în App Store România) la preţul de 99 de cenţi – oferă iPhone-ului un al doilea număr de telefon. Şi, pentru a nu pune deloc în dificultate utilizatorul, Line2 arată ca o clonă a soft­ware-ului instalat deja pe telefon. Modul de apelare, lista de contacte, precum şi lista celor mai recente apeluri, toate arată exact ca şi cunoscutele aplicaţii pentru iPhone.

Se comută automat

Line2 este tot un serviciu de voce prin internet (VoIP), dar, spre deosebire de Skype sau TruPhone, care sunt soluţii pentru Wi-Fi, Line2 este prima aplicaţie care funcţionează şi pe 3G, astfel încât nici o convorbire nu se va pierde. Pentru aceasta, Line2 trans­formă iPhone-ul într-un telefon dual-mode. Adică se pot primi şi efectua apeluri telefonice, fie prin reţeaua de telefonie mobilă uzuală sau – şi aceasta este cea mai bună parte – automat prin internet. Cu alte cuvinte, când utilizatorul intră în aria de acoperire a unui hot-spot, Line2 comută automat apelul prin Wi-Fi, în loc de reţeaua AT&T, ceea ce înseamnă că din acel moment nu se mai datorează operatorului de telefonie mobilă nici un sfanţ. Când se iese de sub acoperire se face din nou trecerea pe reţeaua de telefonie mobilă.

Dar şi în acest caz există scăpare, pentru că Line2 permite efectuarea apelurilor prin internet chiar şi atunci când utilizatorul nu mai este în aria de acoperire a unui hot-spot. Cum se poate întâmpla acest lucru? Orice abonament pentru iPhone vine la AT&T cu acces nelimitat la internet prin reţeaua 3G, pentru navigare sau utilizarea poştei electronice, iar Line2 ştie să folosească şi această oportunitate, pentru a nu intra peste minutele incluse în planul tarifar lunar al utilizatorului. Cu alte cuvinte, Line2 ştie să comute chiar şi în mijlocul convorbirii de pe un apel pe Wi-Fi pe un apel de date prin reţeaua 3G şi tot aşa.

Tarife internaţionale convenabile

Line2 permite, de asemenea, efec­­tuarea apelurilor inter­naţionale, la aceleaşi tarife ca şi cele practicate de Skype, de 2-5 cenţi/minut pentru cele mai multe ţări. În plus, se pot efectua apeluri chiar şi de acolo unde, de regulă, semnalul reţelelor de telefonie mobilă este foarte slab, cum ar fi de exemplu în interiorul clădirilor. Mai mult, aplicaţia poate transforma chiar şi iPod Touch-ul într-un telefon cu acte în regulă.

Ce s-a întâmplat cu Apple?

La început, Apple a interzis ac­cesul în magazinul său de aplicaţii acelor programe care arată sau funcţionează precum cele create şi instalate pe iPhone. De exemplu, Apple a respins aplicaţia Google Voice, motivând Comisiei Federale pentru Comunicaţii „că func­ţionează prin înlocuirea func­ţionalităţii de bază a iPhone-ului şi a interfeţei Apple cu propria interfaţă pentru efectuarea unor apeluri telefonice”. Numai că acest lucru este exact ceea ce face şi aplicaţia Line2!

Avantaje pentru micii întreprinzători

Soluţia conferă şi avantaje care ţin de imagine şi marke­ting! De aceea, com­pania din spatele aplicaţiei, Tok­tumi, le reco­mandă micilor în­treprinzători, care vor să pară mai mari decât sunt, utilizarea aplicaţiei Line2 pentru contactele de afaceri, iar nu­mă­rul obişnuit al iPhone-ului pentru prieteni şi familie. Toktumi oferă pe site-ul său o serie de caracteristici vocale care pot ajuta micile firme să pară mai importante: call screening, mesaje de întâmpinare cu programul de lucru al firmei şi intervalul orar în care reprezentanţii firmei ar putea fi contactaţi sau transmiterea unor mesaje vocale prin e-mail. De asemenea, se poate crea un meniu automat, de pildă „Apăsaţi 1 pentru vânzări”, „Apăsaţi 2 pentru contabilitate” şi altele de acest fel.   

 

Probleme

Înţelegerea modului de funcţionare a serviciului Line2 s-ar putea dovedi a fi destul de greoaie. Sunt trei moduri prin care se poate efectua un apel telefonic, fiecare cu caracteristici proprii.

Tonul de apel nu va mai fi disponibil imediat ce s-a atins spaţiul tactil rezervat acestui lucru. Se pierde  astfel din exact ceea ce conferă maximum de atractivitate în cazul unui iPhone.

Nu există nici o listă Favorites şi nu se pot primi sau trimite SMS-uri pe Line2 (compania spune totuşi că va rezolva în curând toate aceste neajunsuri).

Există uneori o întârziere de propagare a vocii de o jumătate de secundă (care se mai întâmplă şi în cazul convorbirilor clasice).

Beneficiile apelurilor prin internet pot fi pierdute, în cazul apelurilor primite, dacă aplicaţia nu e activă permanent.

Trebuie plătită o taxă lunară de 14,95 dolari pentru activarea serviciului.

 

Calitatea sunetului este excelentă

Problemele cele mai mari cu calitatea unei convorbiri efectuate prin celular apar atunci când suntem în interiorul unei clădiri. Mulţi dintre noi avem Wi-Fi acasă sau la birou. Iar Line2 în Wi-Fi înseamnă o recepţie de o calitate foarte bună oricum. Dar, atunci când şi interlocutorul răspunde tot prin Line2, aceasta se apropie de perfecţiune, sunetul fiind atât de bun încât pot fi percepute respiraţia interlocutorului şi foşnetul hainelor sale.

Cele mai citite

Găgăuzia vrea ca Republica Moldova să fie în uniunea economică a Rusiei, nu în UE

Guvernatoarea Găgăuziei - regiune autonomă a Republicii Moldova - a declarat că Republica Moldova ar trebui să facă parte din Uniunea Economică Eurasiatică, alături...

Ce priorități va avea Firea ca primar general: școli, transport, termoficare și spitale

Gabriela Firea, cea care este, din nou, candidatul PSD la funcția de primar general al Capitalei, a transmis un mesaj în care anunță ce...

Republica Moldova transmite primele rapoarte privind îndeplinirea condițiilor de intrare în UE

Republica Moldova va înainta către Comisia Europeană, la data de 24 aprilie 2024, primele rapoarte privind îndeplinirea condițiilor de intrare în UE. Documentul va fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă