12 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialSpeculaţii de milioane de dolari cu domeniile iPad

Speculaţii de milioane de dolari cu domeniile iPad

Site-urile de licitaţii online, cum ar fi eBay, au listate sute de adrese referitoare la noul produs al companiei Apple, tableta iPad. Unele domenii pot fi cumparate cu circa o sută de dolari, în timp ce pentru altele se cer sume cu şase zerouri, informează publicaţia britanică The Daily Telegraph.

Ipaddownload.com, de pildă, este de vânzare pentru un milion de dolari. Nik Tyler, cel care a întregistrat această adresă, spune că a primit deja câteva oferte, dar că nimic nu s-a apropiat de pretenţiile sale.

Tyler, un producător în vârstă de 31 de ani, mărturiseşte că a dat doar şase dolari, anul trecut, pentru a deţine ipaddownload.com, şi încă 12 dolari pentru alte două adrese similare, ipaddownloads.com şi ipaddownloads.net. A luat această decizie în urma speculaţiilor tot mai intense că Apple avea să lanseze tableta iPad. Ceea ce s-a şi întâmplat. Recent, compania Apple a anunţat că iPad va intra în magazinele din Statele Unite şi Marea Britanie în luna aprilie.

“A fost probabil primul lucru cu adevărat deştept pe care l-am făcut în viaţa mea”, a apreciat Tyler.

El nu este singurul care face astfel de speculaţii cu numele adreselor de internet. Există site-uri, cum ar fi GoDaddy, unde aceşti “antreprenori” virtuali pot să stocheze diverse combinaţii de termeni populari, urmând să primească apoi o parte din banii câştigaţi prin sistemul de plată la fiecare accesare.

În ţările occidentale sunt legi care interzic furtul domeniilor de internet, numai că speculatorii de pe web încearcă în permanenţă să le evite. Strategia este următoarea: aceste persoane încercă să-şi însuşească, pentru o anumită sumă, o adresă populară, pe care se oferă apoi să o revîndă individului sau companiei în cauză pentru valori mult mai mari.

Într-un astfel de caz, ajuns în instanţă, a fost implicată vedeta muzicii pop, Madonna, în anul 2000. Atunci, site-ul madonna.com fusese înregistrat de un anume Dan Parisi. Însă Organizaţia Mondială pentru Proprietatea Intelectuală a decis până la urmă că Parisi nu avea niciun motiv legitim să pretindă că site-ul respectiv este al său.

Claudiu Berbece
Claudiu Berbecehttp://claudiu-berbece
Claudiu Berbece, reporter Rl online
Cele mai citite

Luis Rubiales, fostul președinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, ar putea ajunge la închisoare

Luis Rubiales, fostul preşedinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, riscă să ajungă la închisoare din cauza problemelor ce continuă după finala Cupei Mondiale de...

Copilul tău și-a pierdut pofta de mâncare? Iată ce trebuie să faci!

Lipsa de apetit la copii reprezintă o problemă comună, care adesea îngrijorează părinții. Este esențială o abordare atentă și informată pentru a identifica cauzele...

Guvernul va da un OUG joi prin care numărul funcțiilor de conducere ar putea ajunge la 10% în aparatul de stat

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă(OUG) privind modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, precum posibilitatea stabilirii, în anumite...
Ultima oră
Pe aceeași temă