10.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialRomânia are internet mai rapid decât Statele Unite

România are internet mai rapid decât Statele Unite

România se numără printre cele 17 ţări din lume care au o conexiune medie la internet mai rapidă decât Statele Unite, ţara unde s-a inventat conceptul de world wide web, după cum arată o statistică făcută publică de CNN.

Liderul mondial la acest capitol este Coreea de Sud, unde internetul de bandă largă se mişcă de patru ori mai repede decât serviciul similar din SUA, potrivit monitorizării realizate de compania Akamai. Astfel, sud-coreenii navighează online cu o viteză medie de 12 megabytes pe secundă (Mbps).

O conexiunea normală la internet în Statele Unite costă în jur de 45 de dolari pe lună, pe când un abonament lunar la internet este, în medie, sub 30 de dolari în Coreea de Sud.

“Sunt două ţări cu totul diferite, de la climă, la societate şi la istorie”, explică directorul în cercetare al centrului de Internet din cadrul Universităţii Harvard, Robert Faris.

Din contextul general descris de oficialul universitar se desprind cinci motive particulare pentru care SUA sunt mult în spatele Coreei de Sud şi a altor ţări în ceea ce priveşte viteza internetului.

Primul motiv: competiţia între furnizorii de internet de bandă largă este mult mai mare în Coreea de Sud sau în România, aşa că ofertele de conectare puse la dispoziţie în aceste state sunt mult mai variate decât în SUA.

Al doilea: modelul hiperconectării întâlnit în special în societatea coreeană, unde 94 la sută din cetăţeni au internet de viteză mare, alt record mondial, nu se regăseşte în rândul populaţiei americane, unde doar 65 la sută dintre cetăţeni au ales să beneficieze de internetul de bandă largă. “Americanii sunt mai refractari decât alte naţiuni”, explică Robert Faris. În Coreea de Sud însă, entuziasmul conectării este propagat şi de Guvern. De pildă, Executivul coreean a creat programe speciale prin care încurajează şi iniţiază femeile casnice în folosirea internetului.

Al treilea motiv: autorităţile americane nu solicită furnizorilor de internet de bandă largă să-şi pună cablurile la comun, pe când cele din Coreea de Sud şi Japonia au susţinut această practică, atrăgând mai multe companii în piaţa internetului şi stimulând în acest fel competiţia.

Al patrulea: Coreea de Sud are o denistate a populaţiei de circa 600 de persoane pe kilometru pătrat, pe când în Statele Unite trăiesc în jur de 40 de persoane într-un perimetru identic. Ceea ce înseamnă că instalarea internetului costă mult mai puţin în ţara asiatică, unde casele şi blocurile sunt foarte aproapiate, pe când în SUA există zone rurale în care locuinţele se află la câţiva kilometri unele de altele.

Şi a cincea explicaţie: Coreea de Sud avea un plan de generalizare şi îmbunătăţire a conexiunii la internet încă din anul 1990. La acest capitol, americanii sunt cu 4-5 ani în urmă. Mai mult, autorităţile coreene analizează în prezent posibilitatea introducerii cablurilor de fibră optică direct în casele oamenilor, ceea ce ar face internetul din ţară să meargă de 10 ori mai repede decât acum.

Alături de Coreea de Sud şi România, ţări ca Slovacia, Islanda, Norvegia sau Suedia au de asemenea conexiuni medii mai rapide decât Statele Unite, adică de peste 4 Mbps.

Claudiu Berbece
Claudiu Berbecehttp://claudiu-berbece
Claudiu Berbece, reporter Rl online
Cele mai citite

Taiwanul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul insulei

21 de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Insulei Taiwan începând cu ora locală 8:15 (0:15 GMT), a anunţat sâmbătă Ministerul Apărării...

Taiwanul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul insulei

21 de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Insulei Taiwan începând cu ora locală 8:15 (0:15 GMT), a anunţat sâmbătă Ministerul Apărării...

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...
Ultima oră
Pe aceeași temă