21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialNoua ordine pe WWW: pe urmele comentatorilor anonimi

Noua ordine pe WWW: pe urmele comentatorilor anonimi

Utilizatorii internetului au profitat până acum din plin de dreptul de a-şi ascunde indentitatea în timp ce-şi exprimau opiniile pe diferite site-uri de ştiri. Această stare de fapt era sintetizată cu umor de un desen animat popular în New York la începutul anilor ’90, adică în timpul “copilăriei” internetului. Desenul ilustra doi câni purtând un dialog în care unul îi spunea celuilalt: “Pe Internet, nimeni nu ştie că eşti un câine”.

Acum însă, observă publicaţia The New York Times, jurnaliştii, în primul rând, sunt cei care încep să reconsidere privilegiul comentatorului anomin. Ziarul respectiv, precum şi publicaţia The Post, cer deja cititorilor online să se înregistreze înanite de a comenta, punând astfel la dispoziţie câteva date personale, sub înţelegerea ca acestea să nu apară în dreptul postării.
De asemenea, The Washington Post plănuieşte să-şi schimbe în câteva luni practica în ceea ce priveşte comentariile online, urmând să ofere o mai mare vizibilitate cititorilor care îşi folosesc numele reale.
O altă schimbare este anunţată de The Hufftington Post, care va introduce posibilitatea ca cititorii siteului să-şi evalueze reciproc postările, creându-se astfel o ierarhie a acestora.
“Anonimitatea este o realitate a internetului, însă este la fel de adevărat că unii oamenii îşi ascund identitatea pentru a putea să facă remarci vulgare sau controversate”, spune Arianna Hufftington, unul dintre fondatorii ziarului cu acelaşi nume.

Anonimitatea naşte procese

În SUA au apărut deja dispute juridice legate de dreptul la anonimitate. Spre exemplu, o judecătoare din Cleveland a acţionat în instanţă publicaţia locală The Plain Dealer, care anunţase că aceasta făcuse pe siteul ziarului comentarii defăimătoare la adresa unui avocat implicat într-un caz de-al ei.
Judecătoarea Shirley Strickland Saffold a negat că ar fi trimis acele mesaje, pentru unele dintre ele asumându-şi responsabilitatea fiica sa. Magistratul a invocat însă încălcarea vieţii private. Ziarul a răspuns că anonimitatea este o cutumă, nu şi o garanţie.

Câţiva jurnalişti au reacţionat, tot online, la acest caz. “Stream-urile de comentarii au devenit un rai pentru cruzime, bigotism, răutate şi imoralitate”, crede editorialistul Leonard Pitts Jr, de la Miami Herald.
Decanul şcolii de jurnalism din Columbia, William Grueskin, spune că uneori identitatea comentatorilor trebuie protejată, mai ales dacă postările lor ar putea să le creeze probleme la locul de muncă sau în cadrul comunităţii în care locuiesc. Însă atrage atenţia că reacţiile belicoase ale unor cititorii creează un mediu virtual care îndepărtează oamenii ce ar putea să facă observaţii utile. Grueskin menţionează că site-urile de ştiri vor reorganizarea platformelor pentru comentarii şi pentru că acestea nu atrag – de regulă – reclame.

“Generaţia tânără nu vrea anonimitate”

The Wall Street Journal are propria sa strategie de validare a comentariilor online. Oferă cititorilor posibilitatea de a vizualiza doar postările abonaţilor, plecând de la ideea că publicul fidelizat este înclinat spre comentarii decente şi verosimile.
Bineînţeles, unele organizaţii media, cum ar fi The Times, mai folosesc încă tehnica moderării comentariilor, care presupune înlăturarea tuturor cuvintelor sau propoziţiile jignitoare.
Apoi, mai sunt unii bloggeri foarte proeminenţi, care pur şi simplu nu permit comentarii.
Dar multe site-uri de ştiri au adoptat sau vizează adoptarea modelului Facebook, care presupune împărţirea datelor personale cu alţi utilizatori.
“Generaţia tânără nu mai simte aceeaşi nevoie de a-şi apăra viaţa privată, aşa că sunt destule persoane care ar respinge ideea anonimităţii comentariilor”, conchide Arianna Hufftington.

 

Claudiu Berbece
Claudiu Berbecehttp://claudiu-berbece
Claudiu Berbece, reporter Rl online
Cele mai citite

Șobolanii au invadat spațiile verzi din Târgoviște. FOTO

Primăria Municipiului Târgoviște pare că a rămas restantă cu deratizarea în acest an. Șobolanii de mari dimensiuni au fost suprinși de cetățeni ai orașului-reședință a...

Surpriză la turneul de la Miami! Carlos Alcaraz, eliminat în „sferturi”

Carlos Alcaraz a fost eliminat în sferturile de finală ale turneului ATP Masters 1.000 de la Miami, după ce a fost învins de bulgarul...

Grav accident auto pe DN2 – E85, în Vrancea! Opt persoane, rănite în urma coliziunii dintre un autoturism și un microbuz

Opt persoane au fost rănite, vineri, la intersecţia DJ 205 R Coteşti cu DN2 - E85, în urma coliziunii dintre un microbuz de transport...
Ultima oră
Pe aceeași temă