Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Amprenta devine parola pentru serviciile online

In conditiile in care fiecare dintre noi foloseste din ce in ce mai multe servicii online pe baza de nume de utilizator si o parola, ideea accesarii tuturor acestor conturi pe baza unei parole unice foarte personale – amprenta – ...

Share

Cristian Curus 0 comentarii

27.11.2007 - 00:00

In conditiile in care fiecare dintre noi foloseste din ce in ce mai multe servicii online pe baza de nume de utilizator si o parola, ideea accesarii tuturor acestor conturi pe baza unei parole unice foarte personale – amprenta – prinde radacini puternice in industria web.

Un cont la yahoo!
mail, hotmail sau Gmail, unul pe Youtube pentru a incarca filme pe web, altele pentru serviciile Photobucket si Skype, iar la acestea se adauga cateva parole pentru servicii de online banking, Paypal si cateva forumuri. Cam acestea ar fi, in mare, serviciile pe care utilizatorii online le folosesc aproape in fiecare zi, pentru fiecare dintre acestea fiind necesare un nume de utilizator si o parola. Un studiu al organizatiei Infosecurity Europe arata ca un angajat foloseste, in medie, cinci parole pentru servicii care au legatura cu munca sa, iar in mediul personal aproximativ 12 parole diferite pentru conturile online folosite. Utilizatorii au inceput sa foloseasca aceleasi date de identificare pentru accesarea tuturor conturilor pe care le detin pe diverse site-uri web, insa acest lucru nu este cea mai fericita solutie, din motive de siguranta.


Pornind de la aceasta observatie – ca o parola unica ar multumi un numar mare de utilizatori –, firmele din domeniu incep sa se gandeasca serios la metode biometrice de identificare, iar amprenta – se pare – va fi noua "parola" pentru e-mail, foto, video sharing si altele.
Tonul a fost dat de producatorii de laptop-uri, in momentul de fata pe piata fiind disponibile mai multe modele ale Fujitsu Siemens, IBM, Toshiba si HP care au integrate un cititor de amprenta. Cum functioneaza? La cumpararea dispozitivului, la prima deschidere a sa – chiar inainte de trecerea la instalarea sistemului de operare –, utilizatorul va trebui sa-si pozitioneze "degetul cu care vrea sa se autentifice" (stim ca suna ciudat, dar asta este viitorul!) pe cititorul biometric.
Insa pana cand vom folosi acest tip de "parola" vor mai trece cel putin doi-trei ani, procesul presupunand nu numai crearea de dispozitive – care exista deja –, ci dezvoltarea infrastructurii necesare de catre cei care ofera servicii web pe baza de autentificare.

Produse in Romania

Pentru laptop-urile, dar si pentru desktop-urile care nu sunt dotate cu astfel de instrumente au aparut deja dispozitive micute care se conecteaza prin portul USB. In momentul de fata, singurul aparat dedicat securizarii calculatoarelor cu ajutorul amprentei digitale, disponibil pe piata autohtona, este Microsoft Fingerprint Reader, care costa intre 140 si 160 de lei. In acelasi timp au aparut si stick-uri USB care incorporeaza un cititor de amprenta, utilizatorul putand inregistra amprentele celor care pot avea acces la datele de pe memoria virtuala. In caz de pierdere sau furt, stick-ul devine practic inutilizabil. Un astfel de gadget costa intre 80 si 150 de lei, oferind o memorie intre 1 si 2 GB.

Traim deja era "Star Trek"

La intrarea pe teritoriul Statelor Unite, toata lumea trebuie sa-si inregistreze amprentele, iar in aeroportul din Amsterdam sau Londra Heathrow scanarea irisului scade timpul pentru efectuarea controlului de siguranta. "Desi multi dintre oameni cred ca nu folosesc nici un aparat biometric, nu este tocmai asa", a declarat dr. Tony Mansfield de la Laboratorul National de Fizica din Marea Britanie, citat de editia electronica a ziarului "The Independent". Mansfield mai da si alte exemple, printre care Jocurile Olimpice de la Atena din 2004, unde toti sportivii aveau acces in zonele destinate lor numai pe baza amprentelor.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...