11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialAccesul mobil la internetul de mare viteza, posibil acum de la 10...

Accesul mobil la internetul de mare viteza, posibil acum de la 10 lei

» Accesul mobil la internetul de mare viteza nu mai este un serviciu premium, pe care doar utilizatorii foarte pretentiosi si cu mai mare dare de mana sa si-l poata permite. Intrarea ultimilor trei mari jucatori pe acest segment de piata a condus la posibilitatea de a contracta un asemenea abonament si cu 10 sau 15 lei pe luna.

Daca la inceputul anului trecut posesorii de laptop aveau de ales numai intre trei servicii de acces mobil la internet de banda larga, acum numarul retelelor de comunicatii capabile sa asigure acest lucru a crescut la cinci, iar numarul operatorilor de comunicatii care vand astfel de servicii a ajuns la sase.
Dar si mai important este faptul ca, daca pe atunci pretul minim al unui abonament lunar era in jur de 10 euro, acum abonamentul poate fi contractat incepand si de la 10 sau 15 lei ori este chiar atasat, in mod gratuit, unor alte servicii, cum ar fi internetul pentru acasa.

Presiune mare pe tarife din partea nou-intratilor
Astfel, in afara serviciilor oferite de Orange, Vodafone si Zapp, pe aceasta piata au mai intrat Romtelecom si RCS&RDS, companii care au reusit intr-adevar sa puna o mare presiune pe tarife, astfel incat sa-i determine pe furnizorii traditionali sa mai ieftineasca accesul la internet mobil broadband, privit pana acum drept serviciu premium.
Cea mai recenta mutare pe acest segment de piata a facut-o Cosmote, care a devenit agent de vanzari al Telemobil, avand in portofoliu patru variante de abonamente ce se regasesc si in oferta Zapp, dar care sunt vandute sub marca Cosmote cu prefixul de Connect (Now, Eco, Pro, Ultra). Preturile abonamentelor, care pleaca de la 6,71 euro si ajung la 22 euro (fara TVA), cu 2 si 20 GB inclusi, la o viteza maxima de 3,1 Mbps, sunt aceleasi cu cele ale abonamentelor Zapp Online, noua solutie promovata de Cosmote fiind disponibila tot prin intermediul retelei broadband CDMA a Telemobil, care acopera 61% din populatie (peste 4.000 de localitati). Trebuie totusi precizat ca, in cazul Zapp Online, viteza asigurata poate fi mai mare, daca se achizitioneaza un modem 3G (pentru tehnologia UMTS), aceasta fiind de pana la 7,2 Mbps (pentru 23 de orase).
In ceea ce priveste Romtelecom, cel mai ieftin serviciu al sau porneste de la 4,9 euro fara TVA si include un trafic initial lunar de un GB, la viteze maxime de descarcare de 3,1 Mbps. In ceea ce priveste acoperirea, compania ofera internet mobil in peste 2.300 de localitati. Dupa consumarea traficului initial, Romtelecom isi rezerva dreptul de a reduce viteza de download de la 3,1 Mbps la 128 Kbps, urmand ca viteza sa revina la inceputul lunii urmatoare.

Gratuit pentru clientii mai vechi
Cel mai ieftin acces la internetul mobil de banda larga pentru laptop este insa oferit de RCS&RDS. Acesta este gratuit si cu modem in custodie pentru toti clientii companiei care sunt deja abonati la internetul fix Fiberlink 2 sau Cablelink 2 (internet cu viteze de pana la 100 Mbps), in valoare de 39 de lei. Cei care au contractat abonamente mai ieftine, Cablelink 1 ori Fiberlink 1 (cu viteze de pana la 50 Mbps), la un pret de 28 lei/luna, sau care sunt abonati la televiziunea prin cablu sau prin satelit Digi TV, platesc accesul la internetul mobil cu 10 lei/luna si primesc modemul in custodie.

Pentru toti ceilalti, abonamentul costa 15 lei (cu TVA). Dar trebuie precizat faptul ca viteza maxima disponibila la nivelul intregii tari este de 384 Kbps, in timp ce in 18 orase poate fi atinsa limita de pana la 3,6 Mbps sau 7,2 Mbps, in functie de performanta modemului.

Mai-marii, mai greu

In ceea ce priveste Orange si Vodafone, ambele companii sunt in plina perioada promotionala. Cel mai ieftin abonament care poate fi contractat pana la sfarsitul acestei luni de la Orange costa 9 euro (cu TVA si 0,5 GB de trafic inclus, la viteza maxima de 3,6 Mbps). Acoperirea, in acest caz, a fost extinsa la peste 700 de localitati din tara.
Vodafone a extins perioada promotionala la 25 februarie 2010, de la 31 ianuarie, cel mai ieftin abonament al sau costand 7,99 euro (cu TVA si un GB de trafic initial inclus la viteza maxima de 3,6 Mbps). Compania are o acoperire pentru acest serviciu, disponibila in peste 500 de localitati, incluzand toate resedintele de judet.
In ambele cazuri, viteza maxima de pana la 7,2 Mbps este disponibila pentru abonamentele de peste 10 euro.

Cele mai citite

Deficitul bugetar al României, conform Eurostat, a fost 6,6 la sută din PIB, avertizează Drulă

Deficitul bugetar real al României în anul 2023 a fost 6,6 la sută din PIB, avertizează deputatul Cătălin Drulă, președintele USR. Liderul USR precizează că...

Coaliția ar fi decis să meargă cu candidați separați pentru Primăria Capitalei

Coaliţia PSD - PNL a decis să meargă cu candidaturi separate la funcţia de primar general al Capitalei, respectiv Gabriela Firea (PSD) şi Sebastian...

Neuropatie diabetică: Tipuri, simptome și cauze

Neuropatia diabetică este o complicație a diabetului care afectează sistemul nervos. Este o boală progresivă, iar simptomele se agravează în timp. Neuropatia diabetică apare atunci...
Ultima oră
Pe aceeași temă