Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Inovaţii de top la cel mai mare salon mondial dedicat tehnologiei mobile

Robotul de companie, zgarda conectată şi boxele ce traduc conversaţii în timp real se numără printre vedetele ediţiei din 2019 a Congresului Mondial de Tehnologie Mobilă (Mobile World Congress – MWC), care s-a desfăşurat în această săptămână la Barcelona.

Share

Elena Marinescu 0 comentarii

Actualizat: 01.03.2019 - 22:19

Evenimentul a dat startul sezonului lansărilor celor mai importante tehnologii mobile 5G şi a celor mai scumpe gadgeturi prezentate de peste 2.200 de expozanţi. Organizatorii au pregătit pentru cei 100.000 de vizitatori cele mai noi şi sofisticate dispozitive dezvoltate de branduri de renume de pe piaţa europeană şi internaţională.

Telefon inteligent portabil, cu ecran flexibil

Având un ecran flexibil fixat într-o curea de ceas, Nubia Alpha dispune de o cameră de cinci megapixeli şi poate fi utilizat pentru efectuarea apelurilor şi pentru trimiterea mesajelor.
Dispozitivul, care este lansat exact în momentul în care industria tehnologiei a salutat primele telefoane inteligente pliabile, este în mod natural considerat ca fiind portabil, iar ecranul său mare, asemănător cu cel al unui smartphone, îl situează într-o nouă categorie, ce combină caracteristicile unui ceas inteligent cu cele ale unui telefon. Acest telefon inteligent poate fi utilizat şi pentru monitorizarea activităţii fizice, la fel ca multe accesorii portabile, şi este alimentat de o baterie cu o autonomie de două zile. Prototipul este dotat cu o versiune a sistemului de operare Android al Google, iar prima versiune Alpha urmează să fie pusă în vânzare în Europa şi America de Nord în luna aprilie.

 

Liku, prietenul robotizat

Compania sud-coreeană Torooc a atras atenţia vizitatorilor de la MWC datorită unui mic robot de companie, Liku, care poate să meargă şi să îşi exprime emoţiile aproape la fel de bine ca un om, graţie unor ochi foarte mari, inspiraţi din manga japoneze. Robotul, care are o înălţime de 45 de centimetri şi o greutate de 1,13 kilograme, dispune de o cameră frontală ce îi permite să capteze reacţiile interlocutorului şi să interacţioneze cu acesta. Dacă o persoană intră într-o cameră şi îl salută pe Liku, robotul îşi întoarce chipul spre ea, o priveşte atent şi apoi îi zâmbeşte.
Privirea lui poate să exprime emoţii diverse, precum surpriza, bucuria şi tristeţea, iar micul dispozitiv robotizat poate, de asemenea, să lase impresia că doarme. În faţa unui aparat de fotografiat, Liku va zâmbi automat şi intră într-o pauză, amuzat, putând să îşi mişte şi să îşi fixeze braţele şi picioarele în anumite poziţii, chiar şi în cazul unor selfie-uri. Potrivit Agerpres, robotul va fi disponibil pe piaţă la începutul anului următor, cu un preţ de vânzare situat în jurul sumei de 2.500 de dolari.

 

Boxe traducătoare

Create de tânăra companie thailandeză Travis, aceste mici boxe sunt capabile să traducă în timp real o conversaţie între două persoane care vorbesc limbi diferite. Noul aparat, echipat cu inteligenţă artificială, se conectează non-stop în cloud pentru a traduce aproape orice conversaţie, în 105 limbi diferite. Utilizatorul trebuie doar să aleagă cele două limbi vizate printr-o comandă vocală, apoi să înceapă conversaţia, iar traducerea îi va fi furnizată în ureche aproape în timp real prin intermediul acestor căşti. 

 

Becuri comandate prin smartphone

Cum să atenuezi luminozitatea din sufragerie fără să te ridici de pe canapea? Pentru a răspunde acestei dileme trăite de milioane de sedentari, producătorul chinez Xiaomi, care ocupă locul al patrulea pe piaţa mondială a smartphone-urilor, a prezentat la Barcelona un nou tip de bec conectat, Mi LED Smart Bulb, ce permite utilizatorului să îi controleze culoarea şi luminozitatea graţie unei aplicaţii pe mobil sau prin intermediul asistentului vocal Alexa, dezvoltat de Amazon.
Potrivit companiei chineze, becul nou creat propune 16 milioane de nuanţe diferite, fiecare corespunzând unui anumit tip de ambianţă.

 

Litieră conectată pentru pisici

Pentru stăpânii de pisici, plecarea în vacanţă fără a avea pe nimeni care să se ocupe de animalul lor de companie reprezintă unul dintre cele mai urâte coşmaruri. Pentru a rezolva această problemă, un start-up coreean, PurrSong, a lansat litiera conectată, LavvieBot, înzestrată cu sistem de autocurăţare şi care poate să fie umplută în mod automat. După ce pisica îşi face nevoile fiziologice în acel dispozitiv, LavvieBot manevrează în linişte o greblă în litieră şi adaugă o cantitate de nisip proaspăt în cuva dispozitivului. Aparatul poate chiar să expedieze o notificare prin SMS atunci când pisica foloseşte litiera sau când pubela acesteia este plină.

 

Zgardă medicală pentru câini

Prezentată de tânăra companie spaniolă Dinbeat şi denumită DinbeatPRO, această zgardă conectată pentru câini poate să măsoare respiraţia, temperatura corporală, nivelul de activitate şi poziţia animalului de companie prin intermediul unui set de senzori. Deşi există deja o multitudine de dispozitive conectate ce permit proprietarilor să supravegheze sănătatea animalelor lor de companie, DinbeatPRO a fost concepută pentru a fi utilizată de medicii veterinari în timpul spitalizării patrupedelor.

 

Ecranele flexibile, un nou trend în vogă

Experţii estimează că ecranele flexibile de toate dimensiunile vor deveni din ce în ce mai populare în următorii ani. LG a anunţat primul său televizor pliabil la începutul anului 2019, iar în urma recentelor anunţuri ale Huawei şi Samsung privind telefoanele pliabile au apărut zvonuri potrivit cărora Apple dezvoltă propria versiune a unui astfel de dispozitiv.

Comentarii

loading...