Ministrul Gabriel Leș (Foto: Mihai Diac)

Incident cibernetic la MApN. Ce spune ministrul Apărării

În cursul zilei de miercuri, 3 iulie, timp de cel puțin o oră, site-ul Ministerului Apărării Naționale al României nu a putut fi accesat, nici de pe calculatoare și nici de pe telefoanele mobile.

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 03.07.2019 - 18:13

Site-ul Ministerului Apărării Naționale, www.mapn.ro, a fost indisponibil, miercuri, din jurul orei 10 dimineața până după ora 11.

Persoanele care încercau să acceseze site-ul nu puteau vedea decât o "pagină" albă.

Incidentul cibernetic s-a produs cu puțin timp înainte ca ministrul Apărării, Gabriel Leș, să susțină o conferință de presă la sediul MApN, conferință care urma să fie transmisă în direct, de către MApN, pe internet.

La ora 12, când ministrul Gabriel Leș a sosit la conferința de presă, prima lui preocupare a fost să anunțe că "nu a fost un atac informatic astăzi la serverele Ministerului Apărării Naţionale".

"Se pare că a fost doar o defecţiune minoră a serverelor noastre, se pare că informaţia a circulat mai repede decât am apucat noi să vedem exact care a fost situaţia ce a dus la această eroare", a susținut ministrul Gabriel Leş. Pe de altă parte, tot în cursul zilei de miercuri, un comunicat de presă al Ministerului Apărării a anunțat că "problema a fost rezolvată prompt de Comandamentul Apărării Cibernetice al MApN", la ora 11,30.

Totuși, potrivit unor surse neoficiale, instituția de stat din România care se ocupă de asemenea incidente, CERT-RO, ar fi anunțat deja că MApN a fost ținta unui atac cibernetic.

Pe de altă parte, ministrul Apărării, Gabriel Leș, a precizat, miercuri, că pe serverele care găzduiesc site-ul MApN nu se află informații clasificate, astfel că, chiar dacă ele ar fi atacate cibernetic, nu există pericolul să fie sustrase sau alterate informații sensibile.

Comentarii