7.2 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăTechGroenlanda: Au fost detectate peste 50 de lacuri ascunse sub Gheața

Groenlanda: Au fost detectate peste 50 de lacuri ascunse sub Gheața

Doar patru au fost detectate anterior.

Antarctica ascunde aproximativ 470 de lacuri sub gheață, dar acest ultim studiu britanic / american dovedește că regiunea polară nordică are și surprizele sale.

Cu toate acestea, ele nu sunt la fel de mari. Cel mai mare din sud, Lacul Vostok, are o lungime de 250 km. Cel mai mare lac subglaciar din Groenlanda are o lungime de doar 6 km.

Există o mulțime de motive pentru formarea acestor lacuri sub gheață

Presiunea de deasupra și căldura geotermală de dedesubt pot menține apa lichid; De asemenea, apa topită de suprafață se va scurge prin crăpături și se va colecta în goluri.

Cercetătorii sunt interesați să găsească astfel de lacuri, deoarece spun ceva despre hidrologie (rețeaua de apă) care stă la baza unei foi de gheață și modul în care se mișcă.

Apa acționează ca un lubrifiant, iar pe măsură ce lumea se încălzește, calcularea vitezei la care se poate mișca gheața spre ocean va fi importantă pentru proiecțiile privind creșterea viitoare a nivelului mării.

Gheața din Groenlanda ar crește nivelul global al oceanelor cu 7 m dacă s-ar topi.

 

Cele mai citite

Mai mulți palestinieni au murit în încercarea de a ajunge la ajutoarele parașutate

Ajutoarele aruncate din avion au căzut în apă. Biroul de presă al guvernului din Gaza, condus de Hamas, susţine că 18 palestinieni au murit...

Un pod s-a prăbușit la Baltimore. Șase persoane ar fi murit

Căutarea supravieţuitorilor a fost suspendată marţi seară la Baltimore, după prăbuşirea unui pod în portul acestui oraş din estul Statelor, cele şase persoane date...

În atacurile asupra infrastructurii energetice ucrainene rușii au cheltuit sute de milioane de dolari

În atacurile asupra infrastructurii energetice din Ucraina ruşii au schimbat tactica, explică analiştii militari, potrivit tvrinfo.ro. Trimit asupra unei ţinte sute de rachete şi drone...
Ultima oră
Pe aceeași temă