4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialNoile camere foto: digitale compacte cu lentile interschimbabile

Noile camere foto: digitale compacte cu lentile interschimbabile

Noile camere reprezintă un hibrid între camerele digitale compacte şi DSLR-urile clasice.

În decurs de numai câteva zile, Panasonic, Sony şi Samsung au anunţat la unison lansarea pe piaţa românească a propriilor modele de camere compacte cu lentile interschimbabile. Aceste aparate deţin structura unui model DSLR ce a fost încorporată camerelor digitale compacte, astfel încât s-a obţinut un hibrid de dimensiunea unui aparat foto mic şi uşor, ce poate fi ţinut în palmă, dar căruia i se poate ataşa un obiectiv performant de DSLR, pentru păstrarea calităţii imaginii a celui din urmă.

Greutatea, redusă la jumătate

Perioada concediilor a sosit şi, indiferent despre cine vorbim acum, fără imortalizarea momentelor şi locurilor deosebite petrecute sau vizitate în aceste zile nici o vacanţă nu mai poate să fie 100% reuşită. Este însă foarte greu să alegem între comoditatea şi portabilitatea unei camere foto compacte şi o calitate fără cusur a imaginilor, ce poate fi asigurată de un aparat foto performant, cum ar fi un DSLR. Dilema poate fi rezolvată de aceste aşa-zise „mini-DSLR-uri” sau „DSLR-urile de buzunar”.

Preţurile se învârt însă în jurul a 550-700 euro, valoare la care pote fi acum achiziţionat şi un DSLR de generaţie un pic mai veche. Şi atunci apare întrebarea: care ar fi motivele pentru care am renunţa la un DSLR?

„Principalul avantaj al acestor camere îl reprezintă porta-bilitatea aparatelor, raportată la calitatea imaginilor pe care acestea le pot realiza. Ele nu reprezintă un înlocuitor pentru camerele profesioniste DSLR, ci se adresează mai degrabă unei noi nişe de utilizatori – persoane care doresc să aibă asupra lor oricând, în orice moment, o cameră foto de calitate, pentru a surprinde frumuseţea din jur, fără a mai fi necesară transportarea unor camere DSLR mai grele”, a explicat Taiju Ishikawa, Branch Manager Sony Romania. „Dacă un DSLR cu un senzor de imagine similar cântăreşte aproximativ 600-650 de grame, noul model de la Samsung are o greutate de doar 350 de grame. Acest lucru a putut fi realizat prin eliminarea oglinzii interioare şi a pentaprismei, reducând cu mult dimensiunile body-ului”, a completat Radu Filip, AV Division Manager Samsung Electronics.

De asemenea, noile camere înregistrează clipuri video chiar şi la o calitate Full HD, o funcţie pe care destul de puţine camere DSLR o încorporează”, a mai adăugat acesta. Nu în ultimul rând, sunt camere precum cele de la Sony care au funcţionalitate 3D, printr-o actualizare de firmware, ce va fi disponibilă începând cu luna iulie a acestui an. Utilizatorii pot realiza panorame 3D ce pot fi vizualizate în 3D pe un televizor 3D.

Obiectivele: de la 200 euro

Frumuseţea este că, pe lângă obiectivele dedicate cu care va sosi fiecare gamă de aparate, la ele se pot utiliza şi obiectivele standard de la aparatele DSLR. Pentru aceasta este însă necesară achiziţionarea unui adaptor de montură care costă între 400 şi 750 lei. Fiecare producător a asigurat compatibilitatea şi cu obiectivele altor concurenţi, în afara celor patru-cinci tipuri lansate de el însuşi. În privinţa noilor obiective, acestea pot fi achiziţionate şi separat, la preţuri începând cu 200 euro (în funcţie de tipul obiectivului ales). 

Noile camere înregistrează clipuri video chiar şi la o calitate Full HD, o funcţie pe care destul de puţine camere DSLR o încorporează.

 

Samsung NX10

Rezoluţie: 14,6 MP

Senzor de imagine: CMOS APS-C

Procesor: procesor de imagine DRIME II Pro

Gama ISO: 100-3.200

Filmare: 720p HD Video Recording MP4(codec H.264) la 30 fps

Fotografiere continuă: 3 fps

Zoom digital: Nu

Obiective: Samsung şi Pentax K prin adaptor

Afişaj: OLED de 3″ (7,5 cm)Conectivitate: USB 2.0, HDMI

Greutate şi dimensiuni: 353 g cameră body şi 499 g cu obiectiv de 30 mm, card şi baterie (123 x87x39,8 mm)

 

Sony NEX – 5/NEX – 3

Rezoluţie: 14,2 MP

Senzor imagine: CMOS APS HD

Procesor: BIONZ

Gama ISO: 200-12.800

Filmare: AVCHD Full HD, 17 Mbps şi MP4 la 12 Mbps/MP4 720p la 9 Mbps

Fotografiere continuă: până la 2,3 cps/7 cps

Zoom digital: 10x

Obiective: Sony a, Minolta şi Konika AF, cu adaptor, doar MF, fără obiective de mare zoom

Afişaj: LCD de 3″ (7,5 cm)

Conectivitate: USB 2.0, HDMI

Greutate şi dimensiuni: 287 g cu baterie şi card/297 g cu baterie şi card

 

Panasonic Lumix G2

Rezoluţie: 12,1 MP

Senzor imagine: 4/3 Live MOS

Procesor: Venus Engine HD II

Gama ISO: 100-6.400

Filmare: AVCHD

Fotografiere continuă: 7 imagini RAW, JPEG nelimitate

Zoom digital: până la 4x

Obiective: Leica şi Olympus

Afişaj: TFT LCD de 3″ (7,5 cm)

Conectivitate: USB 2.0, HDMI

Greutate şi dimensiuni: 371 g (body)

Cele mai citite

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...
Ultima oră
Pe aceeași temă