14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialDeclinul PC-urilor continuă

Declinul PC-urilor continuă

Vânzările de PC-uri au scăzut anul trecut la nivel mondial cu 10%, cel mai prost an înregistrat vreodată, din cauza ascensiunii smartphone-urilor şi tabletelor şi a încetinirii ritmului în care sunt înlocuite computerele vechi, potrivit estimărilor Gartner şi IDC, citate de Mediafax.

Ambele companii raportează evoluţia pieţei computerelor personale încă din anii ‘80. După un 2013 dificil, industria PC-urilor are motive să respire uşurată, deoarece datele din ultimele câteva luni indică încetinirea ratei de scădere a vânzărilor, potrivit Wall Street Journal (WSJ). Astfel, numărul de PC-uri livrate anul trecut la nivel mondial a coborât la aproximativ 315 milioane, faţă de circa 350 milioane în 2012, estimează cele două companii de cercetare. Gartner notează că sistemul de operare Windows dezvoltat de Microsoft va rula în acest an pe doar 15% din dispozitivele conectate la internet, având în vedere cota de piaţă redusă a companiei în zona smartphone-urilor şi tabletelor.

Stagnare în 2014

Microsoft a convenit anul trecut preluarea diviziei de telefoane mobile a grupului finlandez Nokia într-o tranzacţie de 5,4 miliarde euro. Totodată Intel, cel mai mare producător de microprocesoare pentru PC-uri, a stabilit ca prioritate consolidarea propriei prezenţe în zona dispozitivelor mobile, investind masiv în dezvoltarea de cipuri cu această destinaţie. Producătorii de PC-uri speră să genereze cerere cu noi tipuri de dispozitive, precum laptop-uri cu ecran tactil, dispozitive convertibile, “2 în 1”, care pot funcţiona atât ca laptop cât şi ca tabletă, sau computere care pot rula două sisteme de operare, în speţă Windows şi Google Android. Cu toate acestea, analistul IDC Loren Loverde subliniază că aceste inovaţii nu au fost suficiente pentru a opri declinul pieţei.

Pentru acest an, Gartner anticipează că vânzările de PC-uri şi dispozitive “2 în 1” vor varia nesemnificativ faţă de 2013, la 318 milioane unităţi. Totodată, compania notează că pieţele dezvoltate au depăşit cel mai slab moment şi vor începe revenirea, însă pentru mulţi consumatori din state emergente tabletele sau smartphone-urile au înlocuit PC-ul ca dispozitiv principal de acces la internet.

În topul producătorilor, anul 2013 adus o schimbare la vârful pieţei. Cu o cotă de piaţă de 18%, grupul chinez Lenovo a devenit cel mai mare producător de PC-uri la nivel global, detronând Hewlett-Packard (HP), cu 17% din piaţă.

Cele mai citite

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...

Mesajul premierului Marcel Ciolacu, la 20 de ani de la aderarea României la NATO

În cei 20 de ani de apartenenţă la NATO, România a devenit un pilon important şi şi-a consolidat poziţia în interiorul alianţei, respectându-şi angajamentele...

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...
Ultima oră
Pe aceeași temă