7.4 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecialCum va înlocui vocea tastaturile

Cum va înlocui vocea tastaturile

Tehnologia actuală permite deja fabricarea unor astfel de telefoane. Posesorul lor nu ar mai trebui să tasteze un mesaj pe care vrea să-l trimită unui prieten, ci l-ar rosti pur şi simplu şi apoi l-ar trimite în această formă. De asemenea, ar putea să-i indice telefonului să caute o informaţie anume pe internet sau ar avea posibilitatea să înregistreze un mesaj pe care să-l posteze pe Twitter, să zicem, în timp ce conduce, nefiind nevoit să-si ia ochii de la drum.

“Va fi posibil să apăsăm un buton şi să spunem telefonului: “, explică Vlad Sejnoha, specialist al Nuance Communications, o companie care produce software de tipul “voice-to-text”.

În prezent, aplicaţii precum ShoutOut, Dragon sau Vlingo fac telefoanele să transpună vorbirea în mesaje textuale.

Dar nu numai mobilele pot să “audă” utilizatorii. Este şi cazul computerelor, care vor ajunge să anticipeze comenzile vocale după o anumită perioadă de folosire, cred cercetatorii din domeniu.

“Computerele se apropie rapid de capacitatea de a asculta a oamenilor”, spune David Nahamo, cercetator al companiei IBM.

Tehnologia “voice-to-text” a început să fie folosită încă din anii ’70, iar acum există programe care pot să transforme vorbirea în text, cu o acurateţe de 80-90 la sută. Sunt însă două probleme care mai necesită timp de gândire.  Prima: astfel de telefoane sau calculatoare pot avea greutăţi în receptarea vocii utilizatorului în cazul în care există zgomot de fundal. Şi a doua: pronunţia cuvintelor diferă de la om la om, în funcţie de accent sau de dicţie, situaţie în care mobilul sau computerul ar putea să ceară repetarea mesajului până când poate să-l înţeleagă. Ceea ce înseamnă că, pentru a putea să filtreze bine sunetul şi să distingă cuvintele indiferent de accent, aceste accesorii vor trebui să aibă o putere de procesare foarte mare.

Claudiu Berbece
Claudiu Berbecehttp://claudiu-berbece
Claudiu Berbece, reporter Rl online
Cele mai citite

Mii de persoane cer demisia la Budapesta premierului Viktor Orban după un caz de corupție

Mii de persoane au manifestat marţi la Budapesta pentru a cere demisia premierului Viktor Orban, după difuzarea unei înregistrări audio care pretinde să dovedească...

Rezultate fotbal: România a pierdut cu 2-3 în fața Columbiei. La EURO 2024 va înfrunta Ucraina

Naţionala de fotbal a României a fost învinsă de reprezentativa Columbiei cu scorul de 3-2 (2-0), loc marţi seara, pe Stadionul Civitas Metropolitano din...

Traficul rutier restricționat în Pasajul Unirii din Capitală. Un motociclist a intrat în peretele pasajului

Traficul rutier este restricţionat marţi seară în Pasajul Unirii din Capitală, pe sensul de mers către bd. Mărăşeşti, după ce un motociclist a intrat...
Ultima oră
Pe aceeași temă