12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialCare este mai bun: iPhone, Droid X sau BlackBerry?

Care este mai bun: iPhone, Droid X sau BlackBerry?

E uşor să te hotărăşti că vrei un smartphone, dar alegerea pe care trebuie să o faci între zecile de modele de pe piaţă poate fi dificilă şi implică multe ore de cercetare. Trebuie să îţi dai seama care din carcateristicile şi opţiunile fiecărui telefon îţi sunt utile ca să poţi lua o decizie mai repede.

Aproape unul din zece utilizatori de telefon mobil are un smartphone, o combinaţie de computer-telefon mobil care are aplicaţii mai avansate decât un telefon de bază. Pe măsură ce preţurile telefonelor scad, iar funcţiile şi aplicaţiile devin tot mai utile, mulţi dintre cei care nu au încă un telefon inteligent se gândesc să îşi cumpere unul, potrivit finance.yahoo.com.

Majoritatea modelelor de top costă cam la fel – aproximativ 200 de dolari, cu un contract pe doi ani, deşi costurile de service pot varia. Unele modele mai noi sunt disponibile la preţuri mai mici. De exemplu, găseşti Samsung Omnia şi Nokia Surge chiar şi la 30 de dolari, dacă îţi faci un abonament pe doi ani. Nu uita însă că, pentru a beneficia de preţuri atât de mici, va trebui să alegi abonamente mai costisitoare, iar pentru unele opţiuni trebuie să plăteşti în plus faţă de abonament.

Primul pas este să stabileşti care sunt cele mai importante caracteristici pentru tine: Cât de repede trebuie să îţi accesezi e-mail-ul? Cât de importantă este viteza motorului de căutare? Preferi un ecran mai mare sau ai nevoie de o tastatură cu butoane mai mari? Vrei să faci fotografii de calitate foarte bună?

Între X Droid, iPhone 4 şi BlackBerry, calitatea acestor caracteristici variază, spune Michael Gikas, editor IT&C la Consumer Reports. Iată principalele avantaje, dar şi dezavantajele celor trei telefoane:

Droid X: pentru dependenţii de internet

Noul model Droid, lansat săptămâna trecută de Motorola, poate fi alegerea ideală pentru cei care accesează internetul de pe telefon, deoarece include motorul de căutare Google. Dispozitivele cu sistemul de operare Android au fost considerate “duşmanii” iPhone-urilor datorită numeroaselor caracteristici care le fac competitive. Motorola a adăugat şi alte opţiuni modelului Droid X, inclusiv o cameră foto de 8 megapixeli.

Puncte forte: La 12,7 cm lungime şi 6,6 centimetri lăţime, Droid X are un display de 4.4 inci, potrivit pentru utilizatorii care doresc lizibilitate. În recenzia acestui telefon, Gikas apreciază tastatura aparatului, care beneficiază de opţiunea „Swype”: aceasta permite utilizatorilor să alunece degetele pe tastatura, mai degrabă decât să le ridice atunci când tastează un cuvânt – şi asta fără să facă greşeli.

„Dacă eşti în căutarea unui telefon cu un ecran mare, un motor de căutare rapid şi o reţea de încredere, cumpără-ţi Droid X”, a declarat Paul Eng, care a analizat acest telefon pentru Consumer Reports.

Dezavantaje: telefoanele Droid sunt mari şi greoaie, nu tocmai potrivite pentru ţinut în buzunar. În cele din urmă, unii comentatorii notează faptul că rezoluţia ecranului nu este la fel de bună ca la iPhone 4.

iPhone 4: pentru depedenţii de multimedia

Nu este un secret faptul că iPhone-ul este cel mai popular smartphone. Mulţi oameni s-au înscris cu mult timp înainte pentru a primi ultimul model iPhone lansat pe 24 iunie. Apple a vândut peste 1,7 milioane de unităţi în primele trei zile de la lansare.

Dacă îţi place să faci poze şi să vezi videoclipuri pe telefon, iPhone 4, cu rezoluţie foarte bună şi streaming rapid, este o alegere perfectă.

Puncte forte: Un ecran tactil de înaltă rezoluţie care face textul uşor de citit; două camere care permit video chat-ul şi o camera foto de 5 megapixeli cu flash care face poze foarte bune. Gikas a adăugat pe lista avantajelor şi opţiunea de editare. iPhone-ul este foarte util pentru cei cărora le place să se joace cu opţiunile – iPhone serveşte ca o platformă pentru mai mult de 300.000 de aplicaţii.

„Dacă îţi cauţi un telefon cu un ecran mare, multe caracteristici multimedia şi o sursă bună pentru conţinut, alege iPhone”, spune Gikas pe site-ul Consumer Reports.

Dezavantaje: În Statele Unite, noul iPhone 4 a fost criticat pentru că nu are semnal bun, dar acest lucru a fost pus pe seama operatorului de telefonie mobilă care îl distribuie în exclusivitate, AT&T. Fondatorul Apple, Steve Jobs, a anunţat că firma va oferi gratuit huse de protecţie pentru cumpărătorii de iPhone 4 pentru a compensa această problemă.

BlackBerry: pentru depenedenţii de e-mail

Telefoanele BlackBerry, care atrag de multe ori cumpărătorii cu opţiunea de e-mail instant, are propriul set de caracteristici. Cea mai importantă este  actualizarea permanentă a căsuţei de e-mail fără a se conecta la un server. De asemenea, este un telefon apreciat de oamenii de afaceri pentru elementele de securitate, spune Gikas.

Puncte tari: În plus faţă de această caracteristică, BlackBerry permite legarea mai multor conturi de e-mail la un inbox comun, astfel încât utilizatorii nu trebuie să verifice mai multe surse. Dacă atunci când scrii un mesaj îţi place să îţi foloseşti degetele mari, cele mai multe modele Blackberry au o tastatură QWERTY ideală pentru tine. BlackBerry are, de asemenea, două modele cu touch-screen.

Dezavantaje: Unii comentatorii spun că modele BlackBerry sunt stîngace în ceea ce priveşte video streaming-ul şi mai lente pe Internet. Modele care au cameră foto nu oferă mulţi megapixeli. De exemplu, BlackBerry Curve, unul dintre cele mai recente modele, are o camera cu doar 2 megapixeli.Un alt  dezavantaj este acela că modelele BlackBerry sunt destul de mari, cu o medie de 11 centimetri înălţime şi 6 centimetri lăţime.

 

Alexandra Jeles
Alexandra Jeleshttp://alexandra-jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite

Ocolul Bucureștiului în 30 de zile

Coaliția PSD-PSD a făcut un ocol de treizeci de zile pentru a ajunge de unde a plecat. “Și mă ocoli...” – vorba bancului. Dar...

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...

Ocolul Bucureștiului în 30 de zile

Coaliția PSD-PSD a făcut un ocol de treizeci de zile pentru a ajunge de unde a plecat. “Și mă ocoli...” – vorba bancului. Dar...
Ultima oră
Pe aceeași temă