15.4 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăTechFuncţionarea telescopului Hubble a fost suspendată temporar

Funcţionarea telescopului Hubble a fost suspendată temporar

Telescopul a intrat vineri în “modul de siguranţă” (“safe mode”) după o pană la unul dintre giroscoape, componentă esenţială cu rol în orientarea aparatului şi asigurarea stabilităţii în timpul fotografierii.

“Unul dintre cele trei giroscoape utilizate pentru dirijarea şi stabilizarea telescopului” a avut o defecţiune, a precizat agenţia spaţială americană într-un comunicat.

Modul de siguranţă “plasează telescopul într-o configuraţie stabilă pe perioada în care se lucrează la rezolvarea problemei”, mai multe teste şi analize fiind desfăşurate în prezent pentru repararea giroscopului, a explicat NASA.

Hubble şi “instrumentele sale sunt în continuare complet operaţionale şi vor continua să producă excelenţă ştiinţifică în anii care urmează”, a adăugat agenţia spaţială.

Doar două dintre cele şase giroscoape mai funcţionează în prezent. Deşi pentru o misiune optimă este necesară funcţionarea a trei giroscoape, telescopul îşi poate desfăşura activitatea şi cu doar o astfel de componentă.

Dacă giroscopul defect nu va mai putea fi reparat, Hubble îşi va relua misiunea ştiinţifică utilizând instrumentul rămas.

Această soluţie va oferi “o acoperire a cerului mai restrânsă”, dar impactul “asupra capacităţilor ştiinţifice globale este limitat”, a precizat NASA.

“Weekendul a fost foarte stresant”, a scris cu puţin timp în urmă pe Twitter Rachel Osten, directoarea adjunctă a misiunii Hubble.

“Ştiam că acest lucru urmează să se întâmple”, a adăugat aceasta. “Giroscopul a funcţionat circa şase luni în plus faţă de cât estimasem”.

Lansat la 24 aprilie 1990 de către naveta Discovery, Hubble a fost plasat pe orbită la 570 de kilometri de Terra. Până în prezent, telescopul a realizat imagini cu sistemul solar, Calea Lactee şi galaxii îndepărtate.

Amânată de trei ori până acum, lansarea puternicului telescop spaţial James Webb Space, care ar trebui să-l înlocuiască pe Hubble, este prevăzută pentru martie 2021.

Cele mai citite

Vântul puternic a suspendat manevrele în porturile de la Marea Neagră

Vântul puternic suspendă, sâmbătă, manevrele în porturile de la Marea Neagră, potrivit jurnalul.ro. Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliției Române informează că au fost...

SUA va prelungi un program de supraveghere electronică și telefonică în străinătate

Senatul SUA a aprobat sâmbătă prelungirea unui program de supraveghere electronică şi telefonică în străinătate, utilizat pe scară largă de serviciile de informaţii americane,...

Bulgaria: Captură de heroină de aproape 8,5 milioane euro într-un camion ce venea din Iran către Europa de Vest

Heroina era ascunsă în 618 pachete în interiorul celor 156 de saltele de dormit declarate oficial şi transportate în camion. Oficialii au evaluat captura...
Ultima oră
Pe aceeași temă