23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăTechFake News. Ce se întâmplă când scrii BFF pe Facebook și ce...

Fake News. Ce se întâmplă când scrii BFF pe Facebook și ce înseamnă

O foarte recentă știre din categoria Fake News a produs panică pe Facebook, convingându-i pe mulți utilizatori să-și schimbe urgent parola.

Schimbarea parolei este un lucru bun, dar informația că acele conturi sunt vulnerabile este falsă, remarcă presa internațională.

Potrivit “știrii” propagate pe Internet, Mark Zuckerberg ar fi conceput formula BFF (care de altfel este o prescurtare folosită de ani de zile, cu semnificația „best friend forever” – „cel mai bun prieten pentru totdeauna”), pentru a ajuta userii să verifice cât de sigure sunt conturile lor de Facebook. Știrea (falsă) recomandă utilizatorilor Facebook să testeze BFF în comentariile lor. Dacă setul de trei litere devine verde după ce a fost tastat, contul ar fi sigur. Dacă nu, utilizatorii sunt rugați să schimbe parola de urgență, pentru că „ar putea fi atacați de hackeri”.

În realitate, schimbarea culorii celor trei litere din formula BFF, ca și a celor din alte formule, este realizată prin intermediul sistemului Text Delight, introdus de Facebook anul trecut. Sistemul Text Delight schimba culoarea literelor din considerente estetice, fără a avea nicio legătură cu posibila vulnerabilitate a vreunui cont de Facebook.

Propagarea explozivă a știrii false despre BFF s-a produs în contextul scandalului Cambridge Analytica, în care se spune că această firmă ar fi colectat ilegal datele personale a peste 87 de milioane de useri de pe Facebook.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Dezvăluiri din viața artistei Anna Lesko. După cinci ani de singurătate, cântăreața rupe tăcerea

Anna Lesko s-a "dezbrăcat" de cuvinte la podcastul "Fain și Simplu" moderat de Mihai Morar. Artista a vorbit despre viața ei personală, regrete și...

România aniversează 20 de ani de apartenență la NATO. Mesajul președintelui Klaus Iohannis

La celebrarea a 20 de ani de la aderarea României la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord, președintele Klaus Iohannis a declarat că NATO este...

Șobolanii au invadat spațiile verzi din Târgoviște. FOTO

Primăria Municipiului Târgoviște pare că a rămas restantă cu deratizarea în acest an. Șobolanii de mari dimensiuni au fost suprinși de cetățeni ai orașului-reședință a...
Ultima oră
Pe aceeași temă