Yucatan, Mexic - Tyrannosaurus rex și pteranodon se uită la impactul asteroidului din Yucatan, Mexic, care a creat craterul Chicxulub și a indus sfârșitul dinozaurilor – FOTO 3D SHUTTERSTOCK

DOVEZILE CĂ DINOZAURII AU DISPĂRUT DIN CAUZA UNUI ASTEROID

Oamenii de știință au acum dovezi care leagă definitiv dispariția lor de un asteroid de 11 km lățime care a lovit Pământul în urmă cu aproximativ 66 de milioane de ani.

Share

Adriana Constantinescu 0 comentarii

26.02.2021 - 17:06

U n nou studiu descrie o dovadă care a rămas evazivă de zeci de ani: prima detectare a „prafului de asteroizi” îngropat adânc în interiorul locului suspectat de impact.
 
 
Profesorul Joanna Morgan, de la Imperial College din Londra, a spus că acum este „incontestabil” faptul că asteroidul care a creat craterul Chicxulub cu o lățime de 161 de kilometri în largul coastei Mexicului a fost „într-adevăr vinovatul”.
 
Moartea prin asteroid, mai degrabă decât printr-o serie de erupții vulcanice sau o altă calamitate globală, a fost din 1980 teoria principală a dispariției dinozaurilor.
 
Ideea a câștigat credibilitate atunci când straturile geologice care conțin elementul iridium au fost găsite în întreaga lume, datând din timpul dispariției lor.
 
Iridiul este rar pe Pământ, dar abundent în unele tipuri de asteroid. Descoperirea sa a ajutat la portretarea imaginii unui impact cataclismic care a dus la un nor de praf bogat în iridiu, care a blocat soarele, aruncând planeta într-o iarnă globală susținută care a dus la moartea fiecărui animal terestru mai mare decât o valiză.
 
În anii 1990, teoria asteroidului a fost consolidată odată cu descoperirea craterului Chicxulub, o vastă amprentă de impact ascunsă în Golful Mexicului. Cu toate acestea, nu se găsise niciun iridiu acolo. În cele din urmă, a fost identificat într-un miez de piatră luat între aproximativ 500 și 1.300 de metri sub fundul mării.
O secțiune lungă de 80 cm spune povestea impactului. La baza sa sunt roci care arată cum apa și resturile au intrat în crater după ce a lovit asteroidul. În partea de sus se află iridiul, care ar fi înconjurat lumea sub formă de praf înainte de a ajunge înapoi la sit, la nu mai mult de 20 de ani de la impact.
 
Descoperirea sa este ultima piesă a puzzle-ului din dispariția dinozaurilor, potrivit cercetătorilor. „Cercul este acum în sfârșit complet”, a spus Steven Goderis, profesor de geochimie la Vrije Universiteit Brussel, din capitala Belgiei, care a condus cercetarea.
Într-o lucrare publicată în revista Science Advances, autorii ei scriu:
 

Foto Revista Science Advances
 
 „Acest rezultat leagă în mod concludent Chicxulub de stratul global [iridiu] și secțiunile limită [Cretaceu-Paleogen] la nivel mondial, confirmând astfel legătura dintre formarea craterului și vârful [iridiu] detectat în aceste secțiuni care înregistrează extincția în masă a Cretaceu-Paleogen.”
 
Praful este tot ce a mai rămas din vastul asteroid, care a lovit cu o forță atât de mare încât a declanșat dispariția a aproximativ trei sferturi din viața de pe Pământ, inclusiv a tuturor dinozaurilor non-aviari.


TEHNIC VORBIND 


Iridiu
Prima detectare a „prafului de asteroizi” îngropat adânc în interiorul locului suspectat de impact.
Asteroidul
Este „incontestabil” că asteroidul care a creat craterul Chicxulub (lățime 161 de km) în largul coastei Mexicului a fost „vinovatul”.
 
Moartea dinozaurilor
Cataclismul a dus la un nor de praf bogat în iridiu, care a blocat soarele, aruncând planeta într-o iarnă globală care a dus la moartea fiecărui animal terestru mai mare de o valiză. 
 
„Se anulează orice îndoială că anomalia iridiumului [în stratul geologic] nu este legată de craterul Chicxulub”, a spus Sean Gulick, profesor de cercetare la Școala de Geoștiințe Jackson de la Universitatea din Texas. Praful creat de impact a rămas în atmosferă aproximativ 20 de ani și poate cu mult mai puțin.”
 
„Dacă de fapt veți pune un ceas de dispariție acum 66 de milioane de ani, ați putea argumenta cu ușurință că totul s-a întâmplat în câteva decenii, care reprezintă practic cât durează ca totul să moară de foame”, a spus Gulick.
Craterul Chicxulub este al treilea cel mai mare crater de impact din lume și aici a fost sigilată soarta dinozaurilor.
Îngropate sub mii de km de calcar în Peninsula Yucatan sunt rămășițele unui impact atât de mare încât a distrus peste jumătate din speciile Pământului. Craterul Chicxulub, numit după satul care se află aproape de centrul său, se întinde pe o lungime de peste 177 de km, iar aproximativ jumătate din el se odihnește sub Golful Mexicului.
 
Cu circa 65 de milioane de ani în urmă, un asteroid sau o cometă de mărimea unui oraș mic a venit spre Pământ. Cu o forță de 100 de milioane de megatoni de TNT (de două milioane de ori mai puternică decât cea mai puternică bombă artificială), s-a prăbușit pe planeta noastră și a creat consecințe devastatoare atât pentru dinozauri, cât și pentru toate celelalte vietăți.
 
Valurile de șoc au declanșat cutremure și erupții vulcanice în întreaga lume. În oceane, explozia a dezlănțuit megatsunamiuri de mii de metri înălțime. Cantități masive de resturi ale corpului cosmic și ale Pământului au fost aruncate în atmosferă. Unele dintre bucățile mai mari expulzate au coborât rapid, aprinzându-se în atmosferă și declanșând furtuni globale de foc. Cerul Pământului s-a întunecat fiind acoperit de un nor de praf, care a blocat lumina soarelui și împiedicat fotosinteza ani de zile.
 
 
 
 

Comentarii