Două noi specii de lilieci, descoperite în Europa şi Magreb

O echipă internaţională de cercetători a descoperit o nouă specie de lilieci în zone împădurite din Europa şi o alta, ''foarte rară'', în peşteri din Africa de Nord, a declarat marţi principalul organism public de cercetare din Spania, relatează AFP.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 20.02.2019 - 12:51

O mie de specii de chiroptere populează lumea. Capabile să emită şi să perceapă ultrasunete, aceste mamifere mici pot zbura şi se pot orienta în întuneric total.

Cea mai recentă specie de lilieci descoperită în Europa - numită Myotis crypticus - trăieşte în zone împădurite din Italia, Franţa, Elveţia şi Spania şi se confruntă cu o "presiune umană în creştere", a scris într-un comunicat Consiliul Superior pentru Cercetare Ştiinţifică (CSIC) din Spania, care a condus studiul.

Ea a "trecut neobservată până acum", deoarece "liliecii sunt reprezentaţi de 53 de specii în Europa, însă multe sunt foarte asemănătoare", a explicat cercetătorul Javier Juste. "Aşa că a trebuit să recurgem la comparaţii genetice pentru a verifica identitatea lor", a adăugat el.

Acelaşi studiu descrie existenţa unei noi specii în Africa de Nord - Myotis zenatius - "extrem de rară şi vulnerabilă" -, aceşti lilieci trăiesc numai în unele peşteri, în munţii din Magreb, în Maroc şi în Algeria, a precizat CSIC.

"Este posibil să fie inclusă pe lista speciilor aflate în pericol de dispariţie", au subliniat cercetătorii.

Comentarii