Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Rl online

Actualizat: 26.04.2018 - 13:31

Detectarea unei coliziuni cosmice schimbă modul în care astronomii percep universul

Foto Arhiva

Rl online

Actualizat: 26.04.2018 - 13:31

Cercetătorii au anunţat miercuri că mega-fuziunea galactică produsă la o distanţă de 12,4 miliarde de ani lumină de Terra a avut loc la 1,4 miliarde de ani după Big Bang-ul care a dat naştere universului.

Astronomii numesc această aglomerare proto-roi galactic, un precursor al enormelor roiuri de galaxii care sunt cele mai mari obiecte cunoscute în universul de astăzi.

Este pentru prima dată când oamenii de ştiinţă observă naşterea unui roi galactic, cu 14 galaxii îngrămădite într-o zonă doar de patru ori mai mare decât cea ocupată de Calea Lactee, o galaxie medie.

Un proto-roi precum cel detectat în acest caz, desemnat sub numele SPT2349-56, nu ar fi trebuit să existe în acel moment, potrivit actualelor teorii despre universul timpuriu. Oamenii de ştiinţă au presupus că un astfel de eveniment nu ar fi putut să se producă decât câteva miliarde de ani mai târziu.

"Am fost stupefiaţi de implicaţii", a declarat astrofizicianul Scott Chapman, din cadrul Universităţii Dalhousie din Canada. "Da, raţionamentele convenţionale duceau la concluzia că astfel de roiuri necesită mult mai mult pentru a se forma. SPT2349 ne arată că s-a întâmplat mult mai rapid şi mai exploziv decât o sugerau simulările sau teoria", a adăugat el.

Roiurile de galaxii pot reuni mii de galaxii aduse împreună de gravitaţie care pot avea o masă totală de un cvadrilion de ori mai mare decât a soarelui nostru, prezentând cantităţi imense din misterioasa materie întunecată, găuri negre gigantice şi gaze supraîncălzite.

Masa pro-roiului SPT2349 este de circa zece trilioane de ori mai mare decât a soarelui nostru.

Galaxiile din cadrul SPT2349 au produs stele cu o viteză remarcabilă, având de până la 1.000 de ori rata de formare a stelelor din galaxia Calea Lactee.

Observând obiecte aflate la o distanţă atât de mare, astronomii privesc practic în trecut, datorită perioadei necesare luminii pentru a călători. Proto-roiul SPT2349-56 a apărut când universul avea circa o zecime din vârsta lui actuală.

"Rezultatul este incitant pentru că ne permite să studiem direct formarea unui roi galactic masiv în universul timpuriu", a declarat astronomul Tim Miller, de la universitatea Yale.

Cercetătorii, care au studiat proto-roiul SPT2349 cu telescoape terestre din Chile, susţin că, cel mai probabil, acesta a crescut în mărime ca un bulgăre de zăpadă din urmă cu 12,4 miliarde de ani şi ar putea fi printre cele mai mari structuri din galaxie în prezent.

Cercetarea a fost publicată în revista Nature.

Since you are here

… we have a small favour to ask. More people are reading and supporting our independent, investigative reporting than ever before. And unlike many news organisations, we have chosen an approach that allows us to keep our journalism accessible to all, regardless of where they live or what they can afford. Romania Libera is editorially independent, meaning we set our own agenda. Our journalism is free from commercial bias and not influenced by billionaire owners, politicians or shareholders. No one edits our editor. No one steers our opinion. This is important as it enables us to give a voice to those less heard, challenge the powerful and hold them to account. It’s what makes us different to so many others in the media, at a time when factual, honest reporting is critical. Every contribution we receive from readers like you, big or small, goes directly into funding our journalism. This support enables us to keep working as we do – but we must maintain and build on it for every year to come. Support The Romania Libera from as little as €1 – and it only takes a minute. Thank you.

Subscribe Romania Libera weekly
Subscribe Romania Libera essential new magazine
An alternative to breaking news
Subscribe Romania Libera essential new magazine