Foto: Ministerul Educației și Cercetării (MEC)

Demitere suspectă a șefului IFIN. America și Europa luptă pentru tehnologie în România

Ministrul Educației și Cercetării, Monica Anisie, l-a demis fără nicio explicație pe directorul general al Institutului de Fizică și Inginerie Nucleară de la Măgurele, academicianul Nicolae Zamfir.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 17.08.2020 - 23:08

Cea mai cunoscută unitate de cercetare științifică din România, Institutul de Fizică și Inginerie Nucleară (IFIN) de la Măgurele, are un nou director general. Vechiul director, academicianul Nicolae Zamfir, a fost demis, brusc, de ministrul Educației și Cercetării, Monica Anisie. În locul lui Nicolae Zamfir, Monica Anisie l-a numit, în mod provizoriu, până la organizarea unui concurs, pe Marius Mărginean.

Cu alte cuvinte, în locul unui director care își obținuse postul prin concurs și care a condus fără probleme IFIN în ultimii patru ani, ministrul Educației și Cercetării a numit, subit, fără concurs, un interimar.

Decizia ministrului Anisie a fost anunțată public printr-un comunicat postat pe internet.

“Ministrul educației și cercetării, Monica Anisie, a semnat astăzi, 14 august, ordinul de numire în funcția de director general al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară Horia Hulubei (IFIN-HH) a domnului Nicolae Marius Mărginean. Decizia are efect până la organizarea concursului, dar nu mai mult de 6 (șase) luni. În această perioadă, acesta va exercita și funcția de președinte al Consiliului de administrație.

Anterior acestei numiri, domnul Nicolae Marius Mărginean a fost președinte al Consiliului Științific al IFIN-HH, consiliu al cărui obiectiv este îndeplinirea rolului de orientare strategică și coordonare a activității de cercetare-dezvoltare și inovare în cadrul IFIN-HH.

Pe această cale, Ministerul Educației și Cercetării mulțumește public domnului Acad. Nicolae Victor Zamfir pentru dăruirea și eforturile deosebite depuse în implementarea Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics (ELI-NP), cea mai avansată infrastructură de cercetare din lume în domeniul laserelor de mare putere. Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics (ELI-NP) este administrată de către IFIN-HH, institut aflat în coordonarea Ministerulul Educației si Cercetării”, precizează comunicatul acestui minister.

 

“Sunt uimit de faptul că am fost demis în grabă, deodată, fără  nicio discuție. În afară de campania de presă, de denigrare, care a fost în ultimele luni, nu știu alt motiv. Proiectul merge foarte bine, suntem aproape de finalizare”

Nicolae Zamfir,

Fost director general

 

“Actul şi maniera demiterii de către Ministrul Educației și Cercetării a Directorului General al Institutului care implementează Proiectul ELI-NP sunt de neînţeles. În plus, ele au conotații mai largi, reprezentând o amenințare reală de blocare a evoluției clar ascendente a cercetării științifice românești la nivel mondial”

Ioan Aurel Pop,

Președintele Academiei Române

 

Poate avea România prejudicii prin demiterea unui director general?

Din poziția de șef al IFIN, acad. Nicolae Zamfir era implicat și în gestionarea proiectului ELI - NP, care este cel mai important program internațional de cercetare la care participa România.

Ce acuzații i se aduc fostului director general al IFIN?

Ministrul Monica Anisie, cea care l-a destituit, nu i-a adus nicio acuzație, ba chiar i-a mulțumit academicianului Zamfir pentru modul cum a implementat în România proiectul Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics (ELI-NP).

Comentarii