15.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăTechCumperi centrală termică? Citește cele mai importante informații despre o centrală

Cumperi centrală termică? Citește cele mai importante informații despre o centrală

Link foto: https://pixabay.com/ro/radiator-de-%C3%AEnc%C4%83lzire-250558/

 

Centralele termice au devenit o necesitate pentru mulţi dintre noi datorită confortului sporit pe care îl oferă într-o locuinţă, spre deosebire de centralele comune de bloc. Însă, montarea unei centrale termice în casă include mai mulți pași, iar noi îți spunem câteva dintre cele mai importante informații.

 

Centrala termică vs. branșarea la comun

În momentul în care te decizi să investești într-o centrală termică, vei știi și care sunt necesitățile locuinței, dar și costurile aproximative pe care trebuie să le plătești. Cu o centrală termică poți avea economii considerabile la facturile de utilități, dar și un confort normal, fără restricții. Spre exemplu, în momentul în care nu ești acasă, poți seta termostatul la o temperatură mai mică, pentru a economisi energie.

Dacă ești branșat la sistemul comun de încălzire, chiar dacă îți montezi repartitoare, nu reușești să economisești din cauza faptului că repartitoarele înregistrează temperatura din cameră, iar dacă nu ai căldură suficientă, atunci ești nevoit să îți suplinești necesarul termic cu ajutorul altor accesorii electrice pentru căldură. În acest caz, vei plăti două facturi diferite, o dată la energia electrică și încă o dată la factura de încălzire.

 

Tipuri de centrale termice

Centralele se diferențiază în funcție de tipul combustibilului folosit. În prezent, se împart în patru feluri:

Centrale termice cu gaz – care se împart la rândul lor în centrale termice cu tiraj normal și tiraj forțat, iar centralele cu tiraj forțat sunt împărțite în două categorii: centrale cu tiraj forțat normal și cu tiraj forțat în condensație;
Centrale termice cu energie electrică;
Centrale termice cu lemne;
Centrale termice cu peleți.
 

De unde este indicat să cumperi o centrală termică

Cel mai indicat este să cumperi un echipament de căldură de la un reprezentant autorizat sau de la o reprezentanță. Un magazin specializat în comercializarea centralelor pune la dispoziție și montarea sistemului de căldură, dar și garanție pentru centrală și post garanție. Trebuie să te gândești și la beneficiile pe care le primești din partea unui service autorizat. Pe termen lung, centrala termică se poate confrunta și cu diferite defecțiuni, iar dacă acestea nu sunt verificate de un personal autorizat, riști să pierzi garanția produsului. Spre exemplu, un service care repară centrale Viessmann se diferențiază de alte tipuri de centrale deoarece se bazează pe eficiența, dar și protecția în fața naturii.

 

Cum poți reduce costurile după ce ai montat o centrală termică

Este necesar să faci un calcul termic în funcție de locuință, dar și de proiectarea și calibrarea instalației, pentru a se monta cât mai corect caloriferele. Dacă nu este făcut un calcul termic, atunci consumul de energie poate fi cu mult mai mare în raport cu căldura obținută.

De asemenea, montarea unui termostat de ambianță este artificiul care te va ajuta să faci o economie de până la 30% la energie.

 

Centrala termică are nevoie de verificări periodice

Verificarea tehnică periodică este obligatorie o dată la doi ani și este important să fie făcută numai de societăți autorizate ISCIR.

 

Cele mai citite

Charalambous, cu o zi înaintea derby-ului FCSB – Rapid: „Jucătorii sunt înfometaţi să câştige acest titlu de campioni”

Antrenorul echipei FCSB, Elias Charalambous, a declarat că jucătorii săi sunt înfometaţi să câştige titlul de campioni în acest sezon şi că o victorie...

Liniile STB care duc la Arena Națională, modificate cu ocazia partidei FCSB – Rapid

În această sâmbătă, liniile 86, 90 și 143 vor funcționa pe trasee temporar modificate, informează Societatea de Transport București (STB). “Cu ocazia organizării meciului de...

Ciolacu, despre o eventuală înlocuire a candidatului Cîrstoiu cu Negoiță. Ce a stabilit cu Ciucă

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat...
Ultima oră
Pe aceeași temă