4 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăTechCercetătorii unui startup au printat ţesutul cardiac

Cercetătorii unui startup au printat ţesutul cardiac

Biolife 4D, o companie tânără cu sediu în Chicago, a anunţat că a reuşit să printeze pentru prima oară ţesutul care înconjoară inima umană.

Reuşita este considerată un pas important înainte în domeniul bioprintării. Acest domeniu are ca scop final crearea organelor umane prin printare 3D, organe care să poată fi folosite pentru transplant.

Crearea ţesutului cardiac a fost posibilă după ce aceeaşi companie a reuşit să printeze patch-uri cardiace care conţineau celulele din care este compusă inima umană.

Această procedură are potenţialul de a ajuta pe viitor în restabilirea capacităţii de contractare a miocardului care şi-a pierdut capacitatea de a pompa sânge în corp, venind în ajutorul pacienţilor care suferă insuficienţă cardiacă acută.

Primul pas în acest proces a fost reprogramarea celulelor de sânge recoltate de la pacienţi în celule stem. Din acestea, au fost produse celulele necesare creării unei inimi umane apte pentru transplant, celule pe baza cărora a fost printat ţesutul cardiac.

Deşi nu este prima companie care încearcă să creeze o inimă umană prin bioprintare, Biolife 4D este prima care a reuşit să creeze patch-uri cardiace care includ fiecare tip de celulă care se regăseşte în miocard şi care pot produce vascularizarea necesară corpului uman.

Primele teste preclinice vor începe peste 6 luni, după care startup-ul american va continua să experimenteze printarea altor componente cardiace, precum valve şi vase de sânge, până când va ajunge să creeze o inimă umană complet funcţională.

Cele mai citite

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...
Ultima oră
Pe aceeași temă