Cercetătorii pot începe experimentele la Centrul ELI de la Măgurele în acest an

Echipa ELI-NP și colaboratorii ei din întreaga lume pot să înceapă gradual experimentele la Măgurele începând cu anul 2020, a anuțat profesorul Gérard Mourou, inițiatorul proiectului ELI.

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 19.07.2020 - 18:09

Echipa ELI-NP împreună cu colaboratorii din întreaga lume trebuie să se concentreze pe inițierea graduală a experimentelor începând cu acest an, a declarat, în România, profesorul Gérard Mourou, inițiatorul proiectului ELI (Extreme Light Infrastructure). 

Gérard Mourou este mentorul științific al proiectului ELI-NP, membru al International Scientifc Advisory Board al Centrului ELI-NP și laureat al Premiului Nobel 2018 pentru fizică. Extreme Light Infrastructure (ELI) este numele pe care profesorul Gérard Mourou l-a dat acestui proiect de construcție a celui mai puternic laser din lume.

Declarația laureatului Premiului Nobel a fost făcută în contextul vizitei sale efectuată la Centrul ELI-NP de la Măgurele, în perioada 14-16 iulie 2020.

"În acest sens, ținând seama de potențialul enorm al Centrului ELI-NP pentru a oferi soluții la provocările globale legate de schimbari climatice și energie, s-au discutat, în particular, experimente legate de folosirea sistemului de laser de mare putere în elaborarea de noi tehnologii nucleare de producere a energiei cu poluarea la minimum a mediului", precizează un comunicat transmis de partea română.

Din partea statului român, proiectul este coordonat de academicianul Nicolae Victor Zamfir, directorul general al Institutului Național de Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei“ de la Măgurele.

Comentarii