15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăTechCe tipuri de domenii cumpara romanii?

Ce tipuri de domenii cumpara romanii?

Dar care sunt tipurile de domenii care au adus cea mai mare crestere si cate tipuri de extensii exista in prezent? Si, mai ales cine stabileste ce tip de domeniu web este recomandat sa cumperi si care sunt cele mai populare care sunt achizitionate de romani?

Ei bine, pentru a afla raspunsul la aceste intrebari, tot ce trebuie sa faci este sa ramai alaturi de noi in aceste cateva randuri.

Cine este responsabil pentru atribuirea, verificarea si crearea unor noi extensii de domenii?

Arhitectura unei adrese web este formata din mai multe componente si anume: un protocol (https / http), o informatie sursa (prin conventie din motive istorice se foloseste subdomeniul ,,www” pentru web, dar nu este obligatoriu la ora actuala), numele domeniului si TLD (Top Level Domain).

Tipurile de domenii acceptabile, regulile de utilizare si de introducere a unor noi domenii, este decis de trei autoritati, registrare, internationale:

– ICANN – The Internet Corporation for Assigned Names and Numbers, institutie creata in 1998 cu scopul de a coordona si organiza domenii web la nivel internaţional.

– Operator de Registru / Network Information Centre – responsabil pentru procesul de inregistrare a unui domeniu inclusiv achizitia sau vanzarea sa.

– IANA – Internet Assigned Numbers Authority care coordoneaza DNS roots, adresele IP si protocoalele de internet, mai pe scurt se asigura ca domeniile achizitionate functioneaza corespunzator si le sorteaza.

– In Romania autoritatea este Rotld, dar domeniul poate fi achizitionat de la orice firma de gazduire web partenera. Preferabil alegeti o firma cu vechime considerabila pe piata. Spre exemplu Host-Age.ro are mai mult de 18 ani vechime si a inregistrat peste 15 mii de domenii .ro.

De-a lungul timpului a aparut o multime de noi extensii de domenii web, ajungand in prezent la nu mai putine de 1500. Asadar, sunt mai multe tipuri de domenii care pot sa fie alese in functie de preferinte si necesitati:

– TLD (Top Level Domain) – com, .edu, .gov, .int, .mil, .net, .org.

– gTLD (Generic Top Level Domain) – in prima expansiune din 2000 au aparut domenii precum .aero, .biz, .coop, .info, .museum, .name, .pro. Iar in a doua expansiune, in 2004 au aparut .asia, .cat, .jobs, .mobi, .tel, .travel.

In anul 2012 ICANN (The Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) a inceput sa accepte aplicatii pentru extinderea domeniilor generice incluzand nume de orase (.london, .berlin), subiecte generale (.pizza, .hotel), nume de corporatii si branduri (.apple, .samsung).

– STLD (sponsored domains, sponsorizate de organizatii sau agentii) – in prima expansiune (anii 2001 – 2002) au aparut .aero, .coop, .museum, iar in a doua expansiune (2003) .asia, .mobi, .cat, .jobs, .tel, .travel.

– ccTLD, formate din doua litere pentru a reprezenta tari .it, .ro, .de, .es.

– Open ccTLD, coduri de tara care pot fi folosite de oricine indiferent de granitele nationale: .tv, .co, .fm

– New TLD, lansate in 2016: .feedback, .barcelona, .auto, .pet, .theatre, .wine, .family, .protection, .bet, .blog, .car, .cloud, .game, .guide. Iar in 2017 au fost lansate o serie de alte noi extensii precum .eco, .africa, .art, .hospital, .observer, .reality.

Domeniile cele mai populare in prezent

Domeniul .tv este foarte popular astazi, mai ales pentru site-uri dedicate anumitor televiziuni, dar aceasta extensie provine de fapt de la codul tarii Tuvalu, o insula din Oceanul Pacific.

Domeniu .ro a fost inregistrat la IANA (Internet Assigned Numbers Authority) pe data de 26 februarie 1993. Acest domeniu este domeniul national de nivel superior (country code top level domain), fiind administrat de Institutul National de Cercetare – Dezvoltare Informatica.

La noi in Romania, cele mai populare domenii sunt, desigur, .ro, .com, .eu si .net. Desigur, alegerea unui nume de domeniu depinde foarte mult si de destinatia pe care o va avea website-ul respectiv. Daca doresti sa te adresezi la nivel global, atunci vei alege .com, ar daca site-ul este dedicat numai utilizatorilor din tara noastra atunci este suficient sa iti cumperi o extensie .ro.

Tipurile de domenii web in cifre

In continuare iti vom prezenta cateva cifre interesante care, iti vor oferi informatii despre cat de populare sunt domeniile web, fara de care un site nu poate exista. In anul 1985 existau doar 6 domenii inregistrate in intreaga lume iar la sfarsitul anului 2016 erau 329,3 milioane de domenii web inregistrate, cifra care este in crestere in mod constant din acel moment si pana acum, in 2020.

Asadar, in prezent exista 902.746 domenii .ro, 3.719. 267 domenii web cu extensia .eu, 10.802.190 domenii cu extensia .org, 15.902.806 domenii cu extensia .net si 128.355.510 domenii.com.

In prezent, o crestere spectaculoasa o au anumite domenii precum .wang (1.027. 521), .top (3.942.071) si .xyz (6.134.010).

O scurta istorie a domeniilor web

Un alt aspect deosebit de interesant despre domenii web este modul in care au evoluat in timp. Primul domeniu web comercial inregistrat in data de 15 martie 1985 a fost symbolics.com, pentru firma Symbolics Inc, o companie de IT. Inainte de anul 1995 oricine putea sa isi inregistreze un domeniu gratuit.

Task-ul de a coordona adresele de internet si de a asigura coduri a fost initial realizata de un singur om, Jon Postel, cunoscut ca ,,zeul internetului”.

Cele mai scumpe domenii de internet au fost cumparate cu sume exorbitante: insurance.com (35,6 milioane de dolari), vacationrentals.com (35 milioane de dolari) si privatjet.com (30,18 milioane de dolari). In anul 2005 domeniul lasvegas.com a fost cumparat cu o suma de 90 de milioane de dolari, plata fiind esalonata pe o perioada de 35 de ani.

In anul 2012, recordul inregistrarii domeniilor noi este batut de Mike Man care inregistreaza in numai 24 de ore 14.962 de domenii. In decembrie 2013, WhoAPI identifica ca toate cele 456,976 de combinatii de 4 litere .com au fost epuizate. Tocmai de aceea in 2014, sunt create peste 100 de noi extensii in domenii generice.

Tipuri de domenii web achizitionate de romani

Asa cum spuneam si anterior, cele mai populare domenii sunt, desigur, .ro, .com, .eu si .net. Acestea sunt cel mai frecvent utilizate, desi exista si alte extensii care pot fi utilizate. Putem spune ca sunt alese si pentru ca utilizatorii romani sunt obisnuiti cu aceste extensii prezentand un grad de incredere mai mare.

In momentul in care se achizitioneaza un domeniu web trebuie sa se tina cont de o serie de factori precum:

– Este pentru o persoana sau pentru o companie?

– Ce tip de audienta vrei sa atragi?

– Cat de usor poate sa fie retinuta adresa?

Acestea sunt doar cateva dintre intrebarile a caror raspunsuri trebuie sa le cunosti inainte de a achizitiona un domeniu web.

Cele mai citite

Ploiești #LetsPLAY – Capitala Tineretului din România 2024: Conferința „ 26 Martie – 143 de ani de la proclamarea Regatului României. „75 ani de...

COMUNICAT DE PRESĂConferințele „ Tinerii și Monarhia” Fundația Județeană pentru Tineret Prahova, Asociația Eurospirit, Primăria Municipiului Ploiești și Casa de Cultură „I.L. Caragiale” a Municipiului...

Proiect de pace durabilă

Anulată de două războaie în curs, Ucraina și Gaza, și umbrită de conflicte potențiale, precum cel din jurul Taiwanului, pacea este din nou tematizată....

Securitatea și sănătatea în muncă – serviciu obligatoriu pentru orice afacere din România

Companiile active cu minim un angajat au obligația de a respecta un protocol foarte strict pentru a asigura întregului personal condiții sigure de muncă....
Ultima oră
Pe aceeași temă