14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăTechCe sunt neuronii-oglindă și cum ne ajută în viață?

Ce sunt neuronii-oglindă și cum ne ajută în viață?

În acest mod, se pare că putem da un înțeles comportamentului altor oameni, să le înțelegem felul de a gândi, de a simți, să le intuim acțiunile și să empatizăm cu ei. În opinia cunoscutului psiholog Laura Maria Cojocaru, „neuronul-oglindă“ este pentru psihologie ceea ce este ADN-ul pentru biologie, adică un fel de celulă de bază a comportamentului uman. În același timp, specialistul afirmă că atunci când ne imaginăm în detaliu că facem o anumită activitate, nu numai că abilitatea nu se pierde în timp, dar se menține intactă, iar în practică s-a demonstrat că existența neuronilor-oglindă influențează cel puțin trei aspecte ale vieții noastre:

 

Empatia. Dr. Daniel Siegel este unul dintre primii specialiști în neuroștiință care a studiat legătura neuronilor-oglindă cu abilitatea oamenilor de a simți empatia. Conform cercetărilor oamenilor de știință, putem susține că empatia ține destul de mult de biologie, de moștenirea genetică. Desigur însă că empatia poate fi exersată și crescută. „Cercetările de imagistică au arătat că, în timp ce observăm comportamentul și deducem starea emoțională a altor persoane, în creierul nostru sunt activate aceleași structuri neuronale care sunt activate atunci când trăim noi înșine situațiile, respectiv acele emoțiile legate de acestea. Empatia este acea capacitate a unui individ de a se pune în «papucii» cuiva, de a înțelege starea emoțională a celuilalt, de a percepe ceea ce percepe celălalt, deci, parțial, starea interioară a unei persoane, este creată prin empatie și în noi înșine“, explică psihoterapeutul.

 

Conștiința de sine. Într-un eseu scris pentru Fundația Edge în 2009, Vilayanur S. Ramachandran, director al Centrului pentru Studiul Creierului și Mecanismelor Cognitive de la Universitatea din San Diego, spunea că acești neuroni nu ajută doar la simularea comportamentului altor oameni, ci pot fi îndreptați către interior, ca și cum am crea o reprezentare de ordinul doi sau o meta-reprezentare a proceselor propriei minți. Aceasta ar putea fi baza neuronală pentru introspecție, oferind astfel o explicație teoriei sale conform căreia neuronii-oglindă ne-ar putea oferi baza pentru conștiința de sine. „Această perspectivă ne arată că suntem conectați și că nu există un Eu independent, separat, inspectând lumea sau inspectând alte persoane și că nu există o diferență reală între conștiința personală și conștiința altcuiva“, afirmă Laura Maria Cojocaru.

 

„Mesajul“ transmis peste generații. Neuronii-oglindă au o importanță mare în copilărie. Cu ajutorul lor învățăm foarte repede în primii ani de viață să zâmbim, să plângem, să ne încruntăm, să arătăm disconfort, să cerem ajutorul, să mergem, să mâncăm singuri şi alte comportamente și norme ale familiei și grupurilor din care facem parte. „Apariția neuronilor-oglindă la nivelul cortexului cerebral i-a permis omului să învețe rapid prin imitare, reprezentând modalitatea prin care noi absorbim informația, iar apoi o proiectăm și o răspândim din nou în lume prin propriile noastre abilități. De aceea putem spune că neuronii-oglindă sunt responsabili pentru evoluția noastră, iar influența acestora se poate observa cel mai bine la un nou-născut, înzestrat cu acest sistem de imitare și învățare. Prin oglindire, practic acesta are acces la informațiile furnizate de toți strămoșii săi ce s-au oglindit reciproc. Astfel, copilul își construiește propria fundație emoțională care va sta la baza dezvoltării sale ulterioare“, conchide specialistul. 

„Empatia are o mare importanță în reglarea comportamentului, deoarece oamenii nu ar putea colabora eficient dacă nu s-ar adapta la starea emoțională a celor din jur, iar neuronii-oglindă au rolul de a acorda trăirile proprii cu cele ale altor persoane“.(Laura Maria Cojocaru, președintele Institutului de Neuro-Programare Lingvistică Somato-Integrativă – INLPSI)

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă