12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăTechCe alegem? Centrale termice pe gaz sau centrale teremice pe lemne?

Ce alegem? Centrale termice pe gaz sau centrale teremice pe lemne?

Având în vedere că nevoile diferă de la o persoană la alta, pe piaţa de specialitate există mai multe tipuri de centrale termice, centrala pe gaz şi centrala pe lemne fiind cele mai utilizate tipuri de centrale termice. Pentru a decide care este cea mai bună variantă de centrală termică trebuie să analizezi cu atenţie o serie de aspecte, centrala pe gaz pret şi centrala pe lemne pret fiind două dintre caracteristicile care trebuie analizate pentru a putea decide care este soluţia potrivită nevoilor tale. De asemenea, trebuie să ştii că există și alte posibilități, precum centrala peleti. Identificarea celei mai bune soluţii pentru încălzirea locuinţei va trebui realizată după analizarea tuturor aspectelor necesare.

Beneficii oferite de centrala pe gaz

Centrala termică pe gaz este cea mai utilizată soluţie pentru încălzirea unei locuinţe. Beneficiile multiple oferite de către utilizarea unei centrale termice pe gaz stau la baza popularităţii acestui tip de centrală. Aşa cum am afirmat şi în rândurile de mai sus, există şi alte tipuri de centrale termice, centrala pe peleti, centrala termică electrică sau cea cu gazeificare, fiind câteva dintre cele mai populare tipuri de centrale termice. Cu toate că există mai multe tipuri de centrale termice, cea pe gaz este cea mai utilizată, atât în mediul casnic cât şi în mediul de afaceri. Printre cele mai notabile beneficii oferite de către utilizarea unei centrale termice pe gaz menționăm următoarele:

Confort în timpul utilizării.

Centrala termică pe gaz este modelul de centrală termică care în momentul de faţă oferă cel mai mare nivel de confort în timpul utilizării. Pentru a putea utiliza o astfel de centrală termică este necesar ca locuinţa să fie racordată la o reţea de gaz metan şi la reţeaua de energie electrică. Acestea sunt singurele condiţii pe care trebuie să le bifeze locuinţa ta pentru a putea fi încălzită cu ajutorul centralei termice pe gaz. Din momentul în care aceasta este instalată, tot ceea ce trebuie să faci este să bagi ştecherul în priză şi să te bucuri de căldura oferită de către această.

Eficienţa sporită atât din punct de vedere termic cât şi din punct de vedere energetic.

Acest aspect este foarte important mai ales în contextul în care preţul energiei electrice şi al gazului metan este în continuă creştere. Pentru a te putea bucura de acest aspect trebuie să achiziţionezi o centrală termică pe gaz care utilizează tehnologie de ultimă generaţie.

Oferă un nivel ridicat de siguranţă în timpul exploatării.

Centrala termică pe gaz este realizată utilizând cele mai sigure şi performante tehnologii astfel încât aceasta să poată fi capabilă să ofere un nivel de siguranţă cât mai ridicat.

Durata de utilizare foarte mare.

Spre deosebire de celelalte soluţii de încălzire utilizate până în momentul apariţiei centralei termice pe gaz, centrala termică pe gaz oferă cea mai mare durată de utilizare. În cazul în care aceasta este întreţinută într-un mod corespunzător poate fi utilizată pentru o perioadă foarte lungă de timp.

Costuri reduse în ceea ce priveşte mentenanţa centralei termice pe gaz.

Este foarte important să utilizezi o soluţie de încălzire a locuinţei care nu necesită alocarea unor costuri mari pentru întreţinere. Centrala termică pe gaz este un exemplu foarte bun în acest sens. Periodic aceasta trebuie să fie curăţată, acest procedeu fiind realizat de către o echipă de profesionişti.

Beneficiile oferite de către utilizarea unei centrale termice pe lemne

Aşa cum am mai menţionat deja, pe piaţa centralelor termice există printre altele şi centrala termica pe lemne. Aceasta este o soluţie utilizată în special de către persoanele care locuiesc în zone care nu sunt racordate la reţeaua de gaz metan. Acesta nu este singurul avantaj oferit de către utilizarea unei centrale termice pe lemne. Printre cele mai notabile avantaje oferite de către utilizarea unei centrale termice pe lemne, menţionez următoarele:

Procesul de instalare a unei astfel de centrale termice se desfăşoară mult mai repede pentru că pe lângă faptul că se instalează mult mai uşor, nu necesită obţinerea unor autorizaţii speciale. Având în vedere că nu trebuie să treci prin procesul birocratic din ţara noastră, este normal ca instalarea unei centrale termice pe lemne să se realizeze mult mai repede decât instalarea oricărui alt tip de centrală termică.
Poate fi montată în mod independent sau poate fi ataşată la un alt dispozitiv de încălzire a locuinţei.
Căldura emanată de către o centrală termică pe lemne este mai durabilă decât căldura eliberată de către oricare alt tip de dispozitiv utilizat pentru încălzirea locuinţei. Acest aspect este foarte important pentru că se realizează o economisire substanțială a banilor.
Centrala termică pe lemne funcţionează cu ajutorul unei resurse care nu va dispărea niciodată. De asemenea, lemnul nu este un material poluant motiv pentru care utilizarea unei centrale pe lemne nu poluează mediul înconjurător. Este un aspect important având în vedere că trăim într-o societate în care nivelul de poluare creşte de la o zi la alta.
Procesul de întreţinere a unei astfel de centrale termice nu este costisitor. De fapt, având în vedere că preţul lemnului nu este mare, nici costul de utilizare al unei centrale termice pe lemne nu este foarte mare. În schimb, oferă un randament termic foarte ridicat.

Concluzii

După se poate observa, atât centrala termică pe gaz cât şi cea pe lemne oferă beneficii, motiv pentru care este destul de greu să alegi tipul de centrală termică de care ai nevoie. Cu toate acestea, trebuie să pui în balanţă toate beneficiile oferite de către fiecare tip de centrală termică şi să alegi acel model de centrală termică care este capabil să răspundă nevoilor pe care tu le ai. Fiecare locuinţă are nevoi diferite în ceea ce priveşte sistemul de încălzire aşa că trebuie să alegi modelul de centrală termică care se potriveşte cel mai bine cu nevoile avute. Este vorba despre o centrală termică pe gaz, pe lemne sau electrică? Analizează cu mare atenţie şi decide ce este mai bine din punct de vedere al randamentului termic oferit dar şi din punct de vedere al raportului preţ – calitate.

Cele mai citite

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...
Ultima oră
Pe aceeași temă