CCR admite sesizarea lui Iohannis. Academia Oamenilor de Știință trebuie să se autofinanțeze

Curtea Constituţională a României a admis, joi, o sesizare a preşedintelui Klaus Iohannis, confirmând că modificarea Legii privind funcţionarea Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România este neconstituțională.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

22.10.2020 - 16:04

Curtea Constituţională a României (CCR) a anunțat, joi, că a admis o sesizare a preşedintelui Klaus Iohannis, confirmând astfel că modificarea Legii privind funcţionarea Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România este neconstituțională.

Legea pentru care șeful statului a sesizat CCR este actul normativ care ar modifica Legea 31/2007 privind reorganizarea şi funcţionarea AOSR. Modificarea preciza că, prin derogare de la prevederile Legii bugetului de stat pe anul 2020, finanţarea cheltuielilor AOSR se asigură din subvenţii acordate de la bugetul de stat, iar Ministerul Finanţelor Publice este autorizat să opereze modificările necesare.

Șeful statului și-a bazat sesizarea către CCR pe argumentul că Legea bugetului de stat pe anul 2020 prevede că "Academia Oamenilor de Ştiinţă din România va fi finanţată în integralitate din venituri proprii, fără a beneficia de niciun transfer sau subvenţie de la bugetul de stat".

Anterior modificării care acum este declarată neconstituțională, AOSR avea, prin legea proprie de funcționare, dreptul de a se finanța atât din venituri proprii, cât și din subvenții de la stat.

Comentarii