Programul „Rabla’ va continua şi în 2016, dar trebuie să facem un studiu să vedem cât s-a îmbunătăţit calitatea aerului în marile oraşe, a declarat, joi, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Cristiana Paşca-Palmer, informează Agerpres.
„Programul Rabla va continua şi în acest an, dar vreau să fac o precizare: trebuie făcut un studiu să vedem cu cât s-a îmbunătăţit calitatea aerului în ultimii 10 ani. ‘Rabla’ rezolvă o problemă, dar nu toate problemele. Trebuie să ne gândim, însă, ce vrem să facem şi în următorii ani. Nu aş vrea să luăm o decizie scoasă din context. Continuăm cu ‘Rabla’, dar să vedem exact unde vrem să ajungem. Nu avem încă un buget pentru ‘Rabla’, dar cu siguranţă va exista. Prevedem ca programul să continue aşa cum a fost’, a afirmat Paşca-Palmer, într-o conferinţă de presă.
Pe de altă parte, ministrul Mediului a menţionat că pentru acest an nu este prevăzută nicio modificare a Timbrului de mediu, întrucât acesta contribuie consistent la bugetul destinat proiectelor de mediu din România.
Persoanele fizice care au dorit să achiziţioneze o maşină nouă au putut aplica, în 2015, în cadrul Programului ‘Rabla’, bugetul alocat pentru ediţia trecută fiind de 162,5 milioane de lei.
În 2015, Programul ‘Rabla’ a fost configurat cu eco-bonusuri diferenţiate, care se adaugă primei de casare în valoare de 6.500 lei, şi cu posibilitatea cumulării a maximum două eco-bonusuri pentru achiziţia unui autovehicul.
Astfel, s-au acordat: un eco-bonus în valoare de 750 lei la achiziţionarea unui autovehicul nou al cărui motor generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 100 g/km, un eco-bonus în valoare de 1.500 lei la achiziţionarea unui autovehicul nou cu sistem de propulsie hibrid (tehnologii hibrid convenţionale), precum şi un eco-bonus în valoare de 2.500 lei la achiziţionarea unui autovehicul nou electric hibrid (tehnologii avansate de tip plug-in).
Autorităţile au alocat, anul trecut, 20.000 de tichete valorice pentru persoane fizice şi 5.000 de tichete pentru persoane juridice, inclusiv instituţii publice, operatori economici fără personalitate juridică, organizaţii profesionale care sunt organizate şi îşi desfăşoară activitatea într-una dintre formele de exercitare a profesiei liberale.