Ministrul Transporturilor vrea în România mașini conduse AUTOMAT

Ministrul Transporturilor, Dan Costescu, susține inițiativa discutată pe plan mondial privind introducerea de mașini care să fie conduse automat.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 18.05.2016 - 21:39

Ministrul Transporturilor, Dan Costescu, susține inițiativa discutată pe plan mondial privind introducerea de mașini care să fie conduse automat.

Dan Costescu participă în perioada 18-19 mai la Summitul Miniştrilor Transporturilor, organizat la Leipzig (Germania), evenimentul reprezentând o oportunitate de a dezbate teme de importantă strategică mondială cu privire la modurile de transport de către reprezentanţi din 71 de state. 

Potrivit unui comunicat al Ministerului Transportului, principalele teme de discuţie din prima zi a summitului au fost reducerea emisiilor de carbon în transporturi, eficienţa şi cooperarea dintre principalele moduri de transport, precum şi conducerea conectată şi automatizată a vehiculelor. 

În cadrul întâlnirii la nivel ministerial, la care a participat ministrul român al Transporturilor, au fost dezbătute aspecte privind conducerea conectată şi automatizată a autovehiculelor, în contextul erei digitale. 

În acest context, ministrul a prezentat susţinerea fermă a României pentru procesul de elaborare a cadrului legislativ ce priveşte vehiculele automatizate şi conectate în spaţiul european. 

'Aş vrea să subliniez faptul că eforturile de îmbunătăţire a performanţelor transportului în raport cu mediul sunt vitale, însă constituie o importanţă majoră asigurarea de şanse egale în domeniu pentru toate modurile de transport. În acest fel, utilizatorii se vor putea îndrepta către cel mai sustenabil mod de transport', a afirmat Dan Costescu. 

Potrivit sursei citate, România va sprijini, de asemenea, conceperea unei agende strategice pentru cercetare şi inovare în domeniul sistemelor de conducere automatizată. Testarea acestor tipuri de autovehicule la scară largă, atât în proiecte europene, cât şi mondiale este benefică şi necesară. 

Costescu a apreciat importanţa cooperării între industria automobilelor şi celelalte sectoare relevante pe durata procesului de tranziţie către vehiculele conectate şi automatizate. 

'Este clar că industria se va concentra pe dezvoltarea sistemelor de conducere şi este clar că statele trebuie să se concentreze să managerieze infrastructura. Avem numeroase avantaje. Pornim de la zero. Putem aduna împreună standarde din diferite ţări, industrii. Pornim de la zero şi trebuie să folosim la maxim acest avantaj', a declarat ministrul Transporturilor, Dan M. Costescu. 

Summitul se desfăşoară sub preşedinţia Ministerului Transporturilor şi Construcţiilor din Regatul Danemarcei şi este organizat anual de ITF (Forumul Internaţional pentru Transporturi parte a Organizaţiei pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare - OECD.

Citește totul despre:

Comentarii