18.4 C
București
duminică, 21 aprilie 2024
AcasăSpecialVideo: Armata franceză a vrut să cumpere Dacia Duster. Cine a câștigat...

Video: Armata franceză a vrut să cumpere Dacia Duster. Cine a câștigat licitația

Ministerul Apărării de la Paris a avut intenția să cumpere un lot de automobile Dacia Duster, fabricate în România, pentru a intra în dotarea Forțelor Terestre ale Franței.

O informație în acest sens a fost publicată de cotidianul Le Monde.

Achiziția s-a realizat printr-o licitație publică, la care s-au primit trei oferte de mașini 4×4: Dacia Duster, Citroën Berlingo și Ford Ranger. Câștigătoare a fost declarată oferta firmei americane.

Ministerul francez al Apărării a preferat mașinile americane

Armata Franței a decis să cumpere 1000 de Ford Ranger, varianta Pick-up, care vor înlocui mașinile Peugeot P4 din dotarea actuală.

Autoutilitara Ford Ranger, învariantă civilă, este fabricată în Africa de Sud și are deja succes în Franța, unde se vinde cu prețuri cuprinse între 21 900 și 40 000 de euro – în funcție de dotări.

Camionetele Ranger pot transporta cinci oameni, pot încărca în benă 1,3 tone de materiale sau pot tracta o remorcă de până la 3,35 tone. De asemenea, ele pot traversa vaduri de apă de până la 80 de centimetri adâncime. Mașinile Ford au câștigat licitația în defavoarea modelelor Duster și Berlingo, întrucât ultimele două modele au performanțe tehnice mai slabe, spune Le Monde.

Mașinile Ranger deja cumpărate vor fi utilizate pe teritoriul național al Franței, a anunțat la Paris Ministerul Apărării. Ele sunt dotate cu un motor Diesel TDCi de 3,2 litri, având turbocompresor cu geometrie variabilă, care oferă 200 de cai putere. Transmisia este cu șase viteze.

Citește și: Cu ce mașini vor fi protejați oficialii NATO în România

Decizia Ministerului Apărării de a cumpăra mașini Ford a fost criticată în Franța, pe motiv că americanii au fost preferați în defavoarea a două firme franceze – Citroen și Renault, care își produc mașinile în Uniunea Europeană. Dacia Duster sunt produse în România, iar Citroën Berlingo în Spania.

“Dar nu e totul pierdut pentru industria franceză. După aceste 1000 de autoutilitare, Forțele Terestre vor mai avea nevoie, în curând, de încă 4450 de mașini 4×4”, notează presa franceză.

Pentru licitația organizată de Ministerul francez al Apărării, mașinile Dacia Duster au fost prezentate într-o versiune modificată, realizată de compania Poclain Véhicules.

Citește și: Foto. Cu ce mașini se vor deplasa pompierii în misiune

În paralel, în România, a fost realizată o versiune a automobilului Dacia Duster adaptată pentru cerințele Armatei Române. Prototipul a fost prezentat Ministerului Apărării Naționale sub numele Dacia Duster Army.

 

 

 

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Nici în 2024 nu vor fi taxe noi, promite Ciucă

Nicolae Ciucă, președintele Senatului și președinte al PNL, promite că, în anul 2024, în România nu vor fi "taxe noi". "Cota unică este foarte atractivă...

Rectorul Universității din București limitează numărul notelor de 9 și 10 ce pot fi acordate studenților

În facultățile Universității din București (UB), la programele de studii de nivel licență, nu se vor putea acorda mai puțin de 5% și nu...

Ultimul pas pentru operaționalizarea IMM Plus, îndeplinit

După aprobarea schemei de ajutor de stat IMM Plus de către Comisia Europeană la 9 aprilie a.c., a fost publicat Ordinul comun care stabilește...
Ultima oră
Pe aceeași temă