2.2 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSpecialAlternatorul, una dintre cele mai importante componente ale automobilului tau (P)

Alternatorul, una dintre cele mai importante componente ale automobilului tau (P)

Pentru masina moderna, alternatorul este una dintre cele mai importante piese, in conditiile in care consumul de energie al automobilelor este din ce in ce mai mare iar acumulatorul trebuie sa suporte cu stoicism acest consum.

Desi este o piesa mica, alternatorul este componenta principala atunci cand vine vorba despre generarea curentului electric, fiind cel care produce energia necesara pornirii autovehiculului si cel care incarca acumulatorii.

Mai exact, odata ce cheia este in contact, alternatorul trebuie sa faca urmatoarele lucruri:

    – Sa asigure functionarea consumatorilor electrici din bord;

    – Sa incarce bateria, in asa fel incat sa poata asigura functionarea corecta a consumatorilor;

    – Sa produca energia electrica necesara functionarii motorului termic;

    – Sa asigure o tensiune electrica constanta.

Exista 10 piese principale ale alternatorului si din pacate, chiar daca sunt destul de solide, au obiceiul de a se strica. Alternatorul este compus din carcasa, stator, rotor, doi rulmenti, regulator de tensiune, inele de colectoare, punte redresoare cu diode, ventilator posterior si ventilator anterior.

Cand stii ca alternatorul se strica?

In momentul in care alternatorul cedeaza si are nevoie, fie de o inlocuire, fie de reparatii alternatoare, masina va da semne destul de evidente.

Un prim semn care spune ca ceva nu este in regula este faptul ca se aprinde lumina de avertizare din bord. De asemenea, consumatorii electrici pot sa nu mai fie atat de puternici ca odinioara iar farurile ajung sa lumineze mai slab.

Sunetul motorului este si el mult mai neplacut, "torsul" normal al acestuia transformandu-se intr-un zgomot ceva mai agresiv.

Nu doar simtul auditiv sau simtul vizual sunt avertizate, ci si simtul olfactiv. Alternatorul ajunge sa genereze un miros de incins care se va simti in toata masina. De regula, mirosul este asemanator cu cel de cauciuc incins.

Un alt semn ca alternatorul s-ar putea sa fie defect este functionarea incorecta a diverselor elemente electrice, cum ar fi inchiderea geamurilor.

Printre semnele care mai merita mentionate se numara si cedarea bateriei, din cauza faptului ca alternatorul nu mai poate produce suficient curent electric pentru a o alimenta,

Cum poti verifica alternatorul?

Daca ai impresia ca exista probleme legat de alternator, pentru a confirma acest lucru, alternatorul trebuie sa fie verificat. Verificarea se face cu un aparat de masura pentru voltaj. Un alternator sanatos genereaza, de regula, energie de 13.8-14 volti in momentul in care automobilul este pornit. Daca valoarea este ceva mai mica, sunt sanse mari sa existe probleme.

Reparatie sau inlocuire alternator?

In principiu, inlocuirea alternatorului este destul de costisitoare. Un alternator original depaseste cu usurinta 1000 e lei, in timp ce unul aftermarket are preturi cuprinse intre 400 si 10 de lei.

De cele mai multe ori insa, nu este necesara inlocuirea acestei piese. Exista solutii precum www.reparatii-alternatoare.com care inlocuiesc doar anumite componente ale alternatorului, generand costuri mult mai mici.

In momentul in care se repara alternatorul insa, trebuie sa se caute o echipa de profesionisti care are capacitatea de a intelege perfect tot ceea ce se intampla in interiorul acestei piese si de a repara cu succes orice problema.

Cele mai citite

Trump a declarat că Israelul trebuie să „încheie” războiul din Gaza pentru că pierde mult sprijin la nivel internațional

Fostul preşedinte american Donald Trump a declarat, într-un interviu acordat unei publicaţii israeliene, că Israelul trebuie să "încheie" războiul din Fâşia Gaza, deoarece pierde...

Securizează fiecare încăpere cu priza cu întrerupător aplicată, de la sercomelectric.ro

Nu doar sistemele de securitate sporesc siguranța unei clădiri, ci și sistemul electric este cel care face diferența. Este bine ca acesta să fie...

De ce să măsori ingredientele cu un cântar de bucătărie? 3 motive

Utilizarea unui cântar de bucătărie poate părea un pas inutil pentru cei care sunt obișnuiți să măsoare ingredientele „după ochi”. Însă, când începi să...
Ultima oră
Pe aceeași temă