Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Analiza temperaturii de la suprafaţa Pământului confirmă încălzirea globală

Datele obţinute în urma măsurătorilor satelitare ale suprafeţei Pământului confirmă că încălzirea globală determină creşterea temperaturii planetei, relatează miercuri Press Association.

Share

Rl online 0 comentarii

17.04.2019 - 11:04

Un sistem satelitar cu tehnologie în infraroşu utilizat pentru înregistrarea tendinţelor de evoluţie a temperaturii între anii 2003 şi 2017 a demonstrat un tipar al încălzirii, concluzie ce coincide cu datele obţinute în urma măsurătorilor terestre.

''Ambele seturi de date demonstrează că suprafaţa Pământului s-a încălzit la nivel global în această perioadă şi că 2016, 2017 şi 2015 - în această ordine - au fost cei mai călduroşi ani din istoria datelor înregistrate cu ajutorul instrumentelor'', a declarat doctor Joel Susskind de la Centrul Spaţial Goddard al agenţiei spaţiale americane NASA.

Sistemul satelitar numit Airs (Atmospheric Infra-Red Sounder) înregistrează temperatura de la suprafaţa oceanelor, pământului şi a regiunilor acoperite cu zăpadă.

Concluziile au fost comparate cu datele terestre obţinute de Analiza Temperaturii de Suprafaţă a Institutului Goddard pentru Studii Spaţiale (Gistemp).

Rezultatele sunt publicate în jurnalul ştiinţific Environmental Research Letters.

Coautor al studiului, Gavin Schmidt, de la Institutul Goddard, a subliniat că aceste constatări ''au relevat faptul că seturile de date de la suprafaţă pot subestima modificările de temperatură din Arctica''.

"Aceasta înseamnă că la poli încălzirea ar putea avea loc mai repede decât se estimase anterior", a precizat el.

Comentarii

loading...