Roverul ExoMars (FOTO: ESA/ATG medialab)

Agenția Spațială Europeană lansează un concurs pentru denumirea roverului ce va explora Marte în 2021

Agenţia Spaţială Europeană (ESA) a lansat un concurs în scopul găsirii celui mai potrivit nume pentru roverul său care va explora planeta Marte în 2021, potrivit anunţului făcut vineri de astronautul britanic Tim Peake, informează Press Association, citat de Agerpres.

Mihai Cernea 0 comentarii

21.07.2018 - 14:41

Roverul ExoMars, un robot prevăzut cu şase roţi fabricat în Marea Britanie, va inspecta suprafaţa Planetei Roşii în căutarea de răspunsuri referitoare la evoluţia acesteia şi a unor eventuale urme de viaţă.

Peake a lansat concursul vineri, în cadrul show-ului aviatic de la Farnborough, Marea Britanie.

„Marte este o destinaţie fascinantă, un loc unde, într-o zi, oamenii vor lucra alături de roboţi pentru a dobândi cunoştinţe noi şi a căuta dovezi ale existenţei vieţii în sistemul nostru solar”, a spus astronautul despre viitoarea misiune pe Marte.

„Roverul ExoMars este un element esenţial al călătoriei de explorare şi vă cerem să deveniţi parte din această misiune palpitantă şi să găsiţi un nume pentru robotul care va cerceta suprafaţa planetei Marte”, a adăugat astronautul.

Câştigătorul competiţiei va primi un tur al bazei Airbus de la Stevenage, locul unde se construieşte roverul.

Ministrul britanic al ştiinţei, Sam Gyimah, a încurajat participanţii să trimită nume „îndrăzneţe” şi a dat chiar şi o sugestie, „Rover McRoverface”.

„Explorarea suprafeţei unei alte planete este visul multor cercetători şi oameni de ştiinţă. Acum un rover fabricat în Marea Britanie va cerceta planeta Marte pentru a căuta răspunsul la întrebări fundamentale, iar publicul poate participa la acest capitol interesant găsind un nume pentru rover”, a mai spus ministrul.

O competiţie asemănătoare a avut loc în 2016, când a fost lansat un sondaj pentru denumirea unei ambarcaţiuni britanice de cercetare. Circa 124.000 de persoane au votat pentru numele ''Boaty McBoatface'', care a fost schimbată ulterior în ''RRS Sir David Attenborough'', după celebrul naturalist britanic, informează Agerpres.

Concursul pentru găsirea unui nume pentru roverul ExoMarsIt este deschis rezidenţilor tuturor ţărilor membre ESA, inclusiv România.

Comentarii