20.6 C
București
joi, 25 iulie 2024
AcasăSportZgonea: Năstase va reintra în PSD atunci când legea o va permite

Zgonea: Năstase va reintra în PSD atunci când legea o va permite

Vicepreşedintele PSD Valeriu Zgonea a declarat, luni, referindu-se la revenirea lui Adrian Năstase în partid, că în momentul condamnării calitatea de membru de partid se pierde automat, iar Năstase va reintra în PSD atunci când legea o va permite, informează Mediafax.

El a făcut o cerere în acest sens: „Ştiţi cum se face, e cererea pentru a fi primit în partid. În momentul în care eşti condamnat, automat îţi pierzi calitatea de membru de partid. (…) Adrian Năstase e un element cheie al istoriei noastre, un om extrem de important. Domnia sa în momentul în care legea îi va permite bineînţeles că va intra din nou în partid. Va depune o cerere, toţi colegii îl vor susţine şi o vor aproba şi în momentul respectiv, la următorul Consiliu Naţional, se va discuta şi acest lucru”, a spus Zgonea.

Întrebat despre posibila revenire a lui Năstase în PSD pe funcţia de preşedinte al Consiliului Naţional, Zgonea a precizat că există o legislaţie în domeniu care stabileşte foarte clar care sunt obligaţiile.

Citeşte şi Iliescu, întrebat dacă Năstase îşi poate regăsi un loc în PSD: „De ce nu? Sigur”

„Noi nu putem să încălcăm legislaţia. Adrian Năstase este prietenul şi partenerul nostru, este un om care a pus fundamentul acestui stat şi acestui partid, dar regulile legale trebuie să le respectăm şi noi, ca PSD, şi toţi colegii noştri. Funcţia de preşedinte al Consiliului Naţional e o funcţie în cadrul partidului pe care nu ai cum să o ai în acest moment”, a spus Zgonea.

El a mai arătat că în momentul în care din punct de vedere juridic şi moral Năstase poate să revină în partid, bineînţeles că va fi reprimit.

„Este un fost coleg. Fiecărui om care pleacă de acolo şi vine în lumea noastră trebuie să-i urezi sănătate şi să-i dea Dumneazeu toate cele bune. Nu poţi să ai altă abordare, e o chestie umană, normală. (…) Pentru el important e să fie alături de familie, de cei doi băieţi şi soţia domniei sale”, a mai spus Zgonea.

Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a fost întrebat, luni, de jurnalişti, dacă Adrian Năstase îşi poate regăsi un loc în PSD după ce va fi eliberat, el răspunzând: „De ce nu? Sigur”.

Întrebat dacă Năstase îşi poate regăsi acel loc în PSD în acest moment, respectiv la Congresul PSD, reluându-şi funcţia de preşedinte al Consiliului Naţional, Iliescu a precizat: „Lăsaţi să se aşeze lucrurile şi funcţie de asta…”.

El a arătat că nu doreşte, însă, să facă speculaţii referitoare la ceea ce se va întâmpla la Congresul PSD din aprilie.

Postul de preşedinte al Consiliului Naţional al PSD va rămâne neocupat până când Adrian Năstase va decide dacă doreşte să îşi reia această funcţie sau să renunţe la această calitate, a declarat în 1 martie liderul PSD, premierul Victor Ponta.

Adrian Năstase a fost adus, luni dimineaţă, de la Penitenciarul Jilava la Tribunalul Bucureşti, care urmează să ia o decizie definitivă privind cererea acestuia de eliberare condiţionată după executarea unei treimi din pedeapsa de doi ani de închisoare primită în dosarul „Trofeul calităţii”.

Deocamdată, şedinţa a fost suspendată, la cererea procurorului DNA.

În 12 februarie, Judecătoria Sectorului 4 a admis cererea lui Năstase de eliberare din penitenciar înainte de termen, decizia fiind contestată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

În 20 iunie 2012, Adrian Năstase a fost condamnat definitiv, de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul „Trofeul calităţii”, în care a fost acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Preşedinţie din partea PSD.

Adrian Năstase este încarcerat din 26 iunie 2012.

În 5 decembrie 2012, Curtea de Apel Bucureşti a decis ca zilele petrecute de fostul premier în Spitalul Floreasca, în urma tentativei de sinucidere, să fie scăzute din condamnare. Instanţa a dispus atunci să fie scăzută perioada din 20 până în 26 iunie 2012.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă