4.6 C
București
luni, 2 decembrie 2024
AcasăSportZestrea Armatei va fi innoita cat ne tin buzunarele

Zestrea Armatei va fi innoita cat ne tin buzunarele

Armamentul din dotare se apropie cu pasi rapizi de termenul de expirare, iar programele de achizitii de armament modern s-au facut cu taraita din cauza lipsei banilor.

Partenerii de coalitie din Kosovo rad de ARO-urile cu care inca defileaza romanii si le numesc "Flintstone", dupa personajul animat din epoca de piatra. Cea mai stringenta problema ramane insa cea a Fortelor Aeriene, a caror flota de MiG 21 expira in 2010. Pana la ora actuala, Guvernul nu a aprobat nici macar procedura de achizitie a noilor avioane de lupta multirol. Acesta va fi cel mai gras contract de achizitii, in valoare de aproximativ patru miliarde de euro, pentru care se bat trei mari concurenti: Lockheed Martin (SUA), Saab Gripen (Suedia) si consortiul Eurofighter, condus de Alenia Aeronautica (Italia).

In 2007, au fost aprobate sase programe strategice de achizitii de armament, insa nici pana la ora actuala finantarea acestora nu a fost stabilita. Fortele Aeriene trebuie sa achizitioneze 48 de avioane multirol si patru sisteme de rachete sol-aer, Fortele Terestre au nevoie de 837 transportoare blindate si de 2.842 autoturisme blindate si neblindate, iar Fortele Navale de patru corvete multifunctionale si de patru vanatoare de mine. Modernizarea completa a Armatei romane in materie de achizitii ar costa 15 miliarde de euro, conform unei estimari a premierului Calin Popescu Tariceanu.

Din 2004 pana acum, Armata a achizitionat din Spania 68 de vehicule blindate si neblindate URO Vamtac, 22 de Humvee au fost donate de guvernul SUA, au sosit doar zece din cele 31 de TAB-uri Piranha din Elvetia, iar din cele sase avioane de transport C-27 Spartan, italienii de la Alenia nu au livrat inca nici unul. Contractul pentru sistemul de aparare antiaeriana Hawk XXI este in desfasurare.

Buget multianual
Varianta programului de guvernare al PSD, facuta publica pana la aparitia acestui articol, nu atinge deloc subiectul inzestrarii armatei. Vicepresedintele PSD Cristian Diaconescu, presedintele Comisiei de aparare din Senat, spune insa ca achizitiile de armament trebuie sa urmareasca in continuare "interoperabilitatea si modul in care putem participa la misiunile NATO, dar si stabilitatea si securitatea interna a Romaniei".
Diaconescu subliniaza necesitatea unui plan de inzestrare bazat pe un buget multianual, intins pe 5-10 ani, care "sa depaseasca planificarile bugetare anuale".

De asemenea, inzestrarea trebuie facuta in functie de configuratia tarii: "Nu ne este foarte util armamentul ofensiv, in schimb, elicopterele sau blindatele sunt, in conditiile in care din lipsa lor ne mor soldatii in strainatate". In plus, Diaconescu adauga ca "nu avem nevoie de achizitii ca semnale politice".

Necesitati versus idealuri
Desi premierul Tariceanu a declarat ca prefera oamenii, nu tancurile, programul de guvernare al liberalilor promite o inzestrare de vis a Armatei. Ministrul Apararii, Teodor Melescanu, ne-a declarat ca pana la alegeri spera sa obtina aprobarea Guvernului pentru finantarea tuturor celor sase programe strategice de achizitii. Dintre acestea, vicepresedintele PNL spune ca patru vor fi finantate prin credite interne sau externe, limita de indatorare fiind de maximum 2,38% din PIB (aproximativ 3,3 miliarde euro). "Investitiile in materie de dotare nu ar trebui sa fie afectate de criza economico-financiara", spune Melescanu, pentru ca prin programele de offset oferite de producatorii de armament sunt atrase investitii mari in industria romaneasca.

Prioritati ale programului de guvernare al PNL sunt "apararea teritoriului national prin sisteme antiracheta la sol, pe platforme de lupta aeriene si navale", dar si modernizarea si eficientizarea industriei autohtone de armament, prin colaborarea cu firme straine. Obiectivele pentru achizitii de armament sunt structurate pe cele trei categorii de forte ale Armatei. Liberalii promit sa acopere toate cele sase necesitati strategice, dar pluseaza cu o gramada de alte echipamente care ar transforma Armata romana intr-una de top.

Arme, nu vorbe
Programul de guvernare al PD-L promite modernizarea inzestrarii Armatei si "alocarea anuala a unui procent de minim 2% din PIB pentru cheltuieli de aparare, cresterea semnificativa a fondurilor destinate gestionarii situatiilor de urgenta, asigurarea unei bugetari corespunzatoare pentru serviciile de informatii si protectie, precum si pentru celelalte institutii cu atributii in domeniul securitatii nationale".
Deputatul PD-L Costica Canacheu, presedintele Comisiei de aparare din Camera Deputatilor, recunoaste ca programele de inzestrare a Armatei "nu se pot face toate deodata, numai ca ele nici macar nu au inceput. Abordarea noastra este sa le incepem odata. Decizia nu mai sufera amanare. Cand ai o previziune certa, cand ai alocate resurse, lucrurile capata concretete. Noi planuim o alocare bugetara pe 10-15 ani".
Costica Canacheu sustine ca prioritatile de inzestrare armata ale unui guvern PD-L ar fi avioanele multirol, transportoarele blindate si corvetele multifunctionale, cu mentiunea ca trebuie sa tinem cont de "situatia financiara din aceasta perioada".

Cele mai citite

Analiza majorităților în Parlamentul României după alegerile din 1 decembrie 2024

Rezultatele votului și configurația actuală a mandatelor Conform estimărilor preliminare, distribuția mandatelor în viitorul Parlament al României este următoarea: PartidDeputațiSenatoriTotalPSD8737124AUR642892PNL512475USR411859SOS251136UDMR211031POT22931Minorități17017Total328137475 O majoritate parlamentară necesară pentru formarea unui...

Analiza majorităților în Parlamentul României după alegerile din 1 decembrie 2024

Rezultatele votului și configurația actuală a mandatelor Conform estimărilor preliminare, distribuția mandatelor în viitorul Parlament al României este următoarea: PartidDeputațiSenatoriTotalPSD8737124AUR642892PNL512475USR411859SOS251136UDMR211031POT22931Minorități17017Total328137475 O majoritate parlamentară necesară pentru formarea unui...

Rareș Bogdan: Să ne ducem iar în braţele PSD înseamnă că nu am învăţat nimic şi că suntem complet cretini

Rareș Bogdan vrea în opoziție, după rezultatul de la alegerile parlamentare Europarlamentarul Rareș Bogdan cere conducerii PNL trecerea în opoziție, pentru cel puțin un an....
Ultima oră
Pe aceeași temă