21.9 C
București
duminică, 21 iulie 2024
AcasăSportViktor Orban: Traian Băsescu este un patriot cu sentimente naţionale solide

Viktor Orban: Traian Băsescu este un patriot cu sentimente naţionale solide

Premierul ungar declară, într-un interviu pentru Digi24, că se înţelege mai bine cu preşedintele Traian Băsescu, despre care spune că este „un patriot cu sentimente naţionale solide”, decât cu Victor Ponta, pe care îl vede ca pe „un prim-ministru mai putin influenţat de sentimente naţionale”, relatează Mediafax.

„Acum în România nu este la putere un Guvern de dreapta, ci de stânga, iar cu acest Guvern nu avem încă o relaţie care ar putea fi caracterizată în vreun fel, a mai declarat Viktor Orban”, potrivit site-ului Digi24.ro.

Oficialul ungar a fost întrebat în ce relaţii este acum cu preşedintele Traian Băsescu şi cu premierul Victor Ponta.

„Relaţiile româno-ungare se numără printre relaţiile mai complicate în lume, nu este simplu. Au o psihologie complicată, o istorie grevată de probleme, cu conflicte de interese. Deci este un context dificil. Totodată, interesul nostru este ca relaţia dintre România şi Ungaria să fie una în care cetăţenii noştri să poată trăi în condiţii de securitate, stabilitate şi cu perspective economice bune. Atunci când ambele ţări au prim-miniştri care înţeleg că acest lucru este cel mai important, atunci cooperarea este relativ bună. Atunci când prim-miniştrii nu înţeleg acest lucru sau sunt prea tineri sau nu au petrecut destul timp în politică sau sunt luaţi prea uşor de valul pasiunilor, atunci lucrurile sunt mai dificile”, a răspuns el, citat de site-ul Digi24.

El a mai spus că relaţia cu preşedintele Băsescu este una „cu baze solide, care funcţionează bine de mai mulţi ani”.

„În ceea ce priveşte legăturile de acum, pot spune că avem cu preşedintele o relaţie cu baze solide, care funcţionează bine de mai mulţi ani. Ceea ce este interesant, pentru că în general se consideră că pentru minorităţile de pe teritoriul unei ţări, să spunem maghiarii din România, este mai favorabil dacă se află la putere un guvern de stânga. Pentru că guvernele de dreapta sunt guverne preocupate de valorile naţionale, ceea ce pentru guvernele de stânga este o chestiune mai puţin importantă. Dar eu am învăţat în ultimii 20 de ani că lucrurile funcţionează invers. Adică eu mă înţeleg mai bine cu un patriot român decât cu un român pentru care chestiunile naţionale sunt mai puţin importante”, a subliniat Viktor Orban, citat pe site-ul Digi24.

El a afirmat că se înţelege mai bine cu preşedintele român, „un patriot cu sentimente naţionale solide”, decât cu premierul român, „:mai puţin influenţat de sentimente naţionale”.

„De aceea, deşi Băsescu este un preşedinte de dreapta, deci cu sentimente naţionale, un patriot cu sentimente naţionale solide, totuşi mă înţeleg mai bine cu el decât cu un prim-ministru român mai puţin influenţat de sentimente naţionale”, a spus el, potrivit site-ului Digi24.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă