7.8 C
București
joi, 21 noiembrie 2024
AcasăSportVasile Blaga, şef absolut în PDL

Vasile Blaga, şef absolut în PDL

Noul şef al democrat-liberalilor, ales sâmbătă în cvasiunanimitate, intenţionează să unească forţele de ­­centru-dreapta din România şi să obţină un scor bun la alegerile parlamentare din toamnă. Cea mai severă înfrângere a suferit-o Elena Udrea, fosta şefă a organizaţiei PDL Bucureşti.

 

După victoria sa categorică de sâmbătă, când a fost ales cu peste o mie de voturi pentru şi doar 20 împotrivă, Vasile Blaga, noul şef al PDL, şi-a intrat ieri în atribuţii şi i-a convocat pe membrii Biroului Permanent Naţional (BPN) la o şedinţă informală, anunţându-i că a început campania pentru alegerile legislative din toamnă.„Îmi doresc un partid muncitor, disciplinat, în care toţi colegii să ştie exact cu ce se ocupă”, a afirmat Blaga, care şi-a asumat misiunea de a redresa un partid care a obţinut la alegerile locale din acest an puţin peste jumătate din scorul electoral obţinut cu patru ani în ­urmă.

Victoria lui Blaga nu a fost în nici un caz o surpriză, având în vedere că a fost singurul candidat la şefia partidului. Cu toate acestea, scorul la care a câştigat este surprinzător şi confirmă declinul de popularitate şi in­fluenţă în partid al Elenei Udrea, după ce a încetat să mai fie ministru al Dezvoltării, dar mai ales după rezultatele catastrofale obţinute în Capitală de candi­daţii susţinuţi de ea. Ca urmare, Elena Udrea, o cunoscută adversară a lui Vasile Blaga, nu se mai numără printre vicepreşedinţii partidului.

Victoria categorică a noului preşedinte se datorează şi faptului că aripa reformistă, reprezentată de gruparea Cristian Preda-Monica Macovei, a decis să se retragă din competiţia pentru şefia partidului cu puţin timp înainte de expirarea termenului de depunere a candidaturilor. Cristian Preda a rămas totuşi cu un rol important în conducerea partidului, fiind numit prim-vicepreşedinte, alături de Cezar Preda, Dorin Florea, Mihai Stănişoară.

„PDL trebuie să-şi joace rolul de partid de opoziţie, aşa cum aşteaptă toţi românii. Este această presiune pe justiţie, pe instituţii, şi nu poţi să laşi numai societatea civilă să acţioneze. Reacţia noastră va fi mult mai puternică”, a declarat Preda.

Cristi Preda: „Ne pregătim de o campanie extrem de dură”

După aproape opt ani de guvernare, PDL a ajuns în punctul în care se confruntă cu o dramatică scădere de popularite, dar şi cu o criză de identitate. De rezolvarea ambelor probleme depinde chiar viitorul partidului. Trebuie remarcat că astăzi misiunea construirii acestui viitor a fost încredinţată unui lider care, în 2011, în confruntarea tensionată cu Emil Boc pentru şefia PDL, a fost catalogat drept un „om al trecutului”, care nu mai are capacitatea de a relansa partidul şi de a-l reforma pentru a face faţă exigen­ţelor impuse de aşteptările actuale ale electoratului de dreap­ta. La congresul de anul trecut, alţii erau oamenii spre care mulţi membri PDL, dar şi pre­şedintele Băsescu îşi îndreptau speranţele – grupul „refor­miş­tilor”. De ce au decis aceştia să-şi abandoneze crezul politic ce părea să-i anime până de curând şi să nu candideze pentru şefia partidului? Şi-au schimbat părerea despre Vasile Blaga sau părerea despre ei înşişi?

Răspunsul public este destul de ambiguu „Am lăsat deoparte polemicile pentru că avem o situa­ţie gravă. Cred că trebuie să ne pregătim pentru o campanie extrem de dură. Nu cred că trebuie să ne ascundem în spatele unor mari discursuri, pline de bune intenţii, dacă nu vedem realitatea dură a terenului”, a declarat Cristian Preda la retragerea din cursa pentru fotoliul de preşe­dinte al PDL.

Udrea: „Mă aşteptam să vină câştigătorii”

Relansarea partidului, ca şi sarcina câştigării alegerilor, a fost pusă din nou pe umerii „gărzii vechi”, a „greilor”, scoşi din joc în 2011. După scorul dezastruos din 10 iunie, Elena Udrea nu a mai avut prea multe de spus la Convenţia Extraordinară a democrat-liberalilor. Fosta şefă a Organizaţiei PDL Bucureşti este considerată principala vinovată pentru faptul că, în premieră după anul 2000, partidul nu mai are  nici un primar în Bucureşti. Adică în oraşul în care a început practic tranziţia PDL de la un partid mic la principala forţă politică a ţării.

De parcă înfrângerile pe linie nu ar fi fost suficiente, scorul bun obţinut de candidatul independent Nicuşor Dan, ale cărui fonduri de campanie au fost infime faţă de sumele aflate la dispoziţia candidaţilor PDL, a demonstrat că USL nu era de neînfrânt. Percepţia în partid este că Elena Udrea a primit de fapt un vot de blam din partea electoratului urban, activ şi educat, care a susţinut PDL în trecut.

Vizibil afectată de recentele sale eşecuri, Udrea nu s-a putut abţine să nu comenteze noile numiri din partid. „Avem nevoie de o echipă cu care să ne prezentăm în faţa electoratului, nu e suficient să ne satisfacem orgolii la nivelul intern al partidului”, a declarat Udrea după încheierea alegerilor de sâmbătă.

Fosta şefă a PDL Bucureşti a taxat şi faptul că printre cei promovaţi la vârful partidului se numără şi lideri care au obţinut scoruri proaste la ultimele alegeri: „Eu mă aşteptam ca în echipa lui Vasile Blaga să vină câşti­gătorii, să vină cei care au obţinut voturi la alegerile locale, cei care pot aduce voturi la toamnă. Când tu pierzi lamentabil cu 8% şi te gândeşti că poţi să fii în conducerea PDL, eu mă întreb cum va fi privită această conducere din exteriorul partidului”, a adăugat Udrea.Democrat-liberalul Teodor Baconschi s-a declarat, de asemenea, dezamăgit de rezultate. „Pedeliştii şi-au ales «figu­rile» pe care vroiau să le pună în prim plan ca purtători de mesaje. Pe locul meu a fost concurenţă mai mare”, a spus Baconschi.

Nu în ultimul rând, Organizaţia PDL din diaspora, condusă de deputatul William Brînză, a acuzat noua conducere că ar fi manipulat alegerile din PDL astfel încât preşedintele Vasile Blaga să aibă la conducere oamenii săi. Brînză a mai declarat că la congres ar fi circulat nişte liste cu cei pe care membrii PDL ar fi trebuit să-i voteze. „Am ieşit din congres pentru că alegerile sunt total nedemocratice şi aranjate dinainte”, a spus Brînză.  

Cele mai citite

Scutirea de impozit pe câștigurile crypto în România ar putea aduce la lumină sute de milioane de euro

Investitorii în criptomonede din România ar putea declara câștiguri de câteva sute de milioane de euro, grație excepției fiscale adoptate recent, care elimină impozitul...

Guvernul suplimentează bugetul pentru pensii cu 1,6 miliarde de lei

Fără această majorare de buget, plata pensiilor pentru luna decembrie ar fi afectată, iar drepturile pensionarilor, nu ar putea fi respectate integral Guvernul a prezentat...

Ciucă a dat în scris că nu va apăra pe nimeni în fața justiției. Nu l-a nominalizat expres pe Iohannis

Candidatul prezidențial al PNL, Nicolae Ciucă, a semnat în direct, la dezbaterea electorală de la Antena 3 CNN, o hârtie în care spune că...
Ultima oră
Pe aceeași temă