O runda de "national-kombat" intre Basescu si Tariceanu s-a desfasurat marti seara la postul public de televiziune. seful statului a pus mana pe telefon cerand sa intervina in emisiunea unde era prezent premierul Tariceanu. A urmat un schimb taios de replici in care presedintele l-a acuzat pe premier ca stie de doi ani ce se intampla in mafia din energie si ca la Ministerul Economiei au intrat "valize cu bani". In replica, Tariceanu a acuzat si el faptul ca "presedintele da indicatii pentru firma ALRO", amintind de relatia lui Stolojan cu aceasta companie.
Presedintele Basescu a afirmat ca rezolutia data pe referatul ALRO Slatina se referea la o companie care avea un contract pe 10 ani pentru 75% din energia electrica, dar care anual trebuia sa duca "valiza de bani" in Ministerul Industriilor pentru a primi restul de 25% pentru a nu opri productia. "stiti probabil ca aluminiul nu se produce din frunze cazute pe jos, ci se importa bauxita, se face un program de import. Pana la acea data ALRO Slatina nu reusise sa primeasca diferenta de 25% decat intr-o singura modalitate, prin Energy Holding, va spune ceva firma aceasta?" l-a intrebat Basescu pe Tariceanu amintind de "domnul Buzoianu, Energy Holding, firma cu care dumneavoastra ati facut contractul de modernizare, cand erati ministrul Industriilor". Tariceanu a calificat informatia prezidentiala ca fiind gresita, adaugand un institutional "domnule presedinte". Cei doi s-au intrerupt reciproc, iar moderatorul Liviu Mihaiu a reusit sa spuna doar ca amenda CNA este iminenta. Basescu s-a oprit o secunda pentru a mai aplica un croseu premierului: "O clipa, pentru ca aveti o fata de un european si de un european sadea cu papion, care are disciplina dialogului". Tariceanu l-a rugat pe seful statului sa nu mai foloseasca expresii jignitoare, anuntand ca in aceste conditii nu mai este de acord sa mai continue dialogul.
Controversa a continuat si dupa incheierea emisiunii. Inainte de a pleca in vizita oficiala in Japonia, seful Guvernului a declarat ca "interventii de genul celor facute de presedintele Traian Basescu in cazul ALRO ar genera automat, intr-o tara normala, o ancheta a autoritatilor".
Nici reactia fostului ministru al Economiei, Codrut seres, nu a intarziat. "Bani in sacosa nu s-au adus la ministrul Codrut seres de catre ALRO. Mai degraba Basescu sa verifice ceea ce se spune in piata, cum ca patru milioane de euro au fost trimisi de ALRO catre consilierii de la Cotroceni".
Theodor Stolojan respinge "insinuarile" fostului ministru al Economiei, spunand ca acestea sunt pure speculatii prin care urmareste sa intoxice opinia publica. Stolojan a precizat ca seres a ajuns sa faca "jocul mafiilor din piata energiei electrice". "Am cerut ministrului Codrut seres si agentiei de reglementare in domeniul energiei sa liberalizeze piata. Acest lucru a deranjat".
Presedintele si premierul s-au balacarit ca la usa cortului
Traian Basescu:
"Am citit impreuna documentatia pe care o primiseti si dumneavoastra, cu informatii despre ce se intampla in domeniul energiei. si cum sunt santajati marii consumatori de energie, nu li se asigura energia pana cand nu merg sa-si faca datoriile catre anumiti patroni ai segmentului energetic din economia romaneasca.(…) Nu merg mai departe. In energie avem o mafie, o stiti de doi ani si nu faceti nimic".
Calin Popescu Tariceanu:
"Daca presedintele stia ca la MEC anumiti operatori economici vin cu gentile cu bani ca sa obtina nu stiu ce prelungire a contractelor, atunci trebuia sa ia decizia care se impunea, sa informeze organele de procuratura, are la dispozitie serviciile, are probabil dovezile, informatiile necesare, si trebuiau sa organizeze un flagrant, sa-i prinda pe aia si sa terminam cu aceasta poveste".
Cine l-a protejat pe Seres?
Daca, intr-adevar, atat seful statului, cat si prim-ministrul primisera inca din 2005 informatii, de la serviciile secrete sau din alte surse, legate de implicarea ministrului Economiei intr-o retea de spionaj (avand in vedere ca exista un dosar la DNA in acest sens) sau despre o complicitate infractionala cu "baietii destepti" din energie, se ridica urmatoarea intrebare: de ce, din 2005 pana acum, nici Traian Basescu, nici premierul Tariceanu nu au facut nimic? Traian Basescu, in calitatea sa de presedinte al tarii si de presedinte al CSAT, ar fi putut, daca avea asemenea informatii, sa deschida subiectul in cadrul CSAT, avand in vedere ca ministrul seres era membru al CSAT, or, prezenta in Consiliul Suprem de Aparare a unui ministru suspect de tradare sau de coruptie nu poate fi tolerata. Daca in CSAT ar fi fost pusa problema implicarii lui Seres in afaceri dubioase, s-ar fi ajuns la sesizarea organelor de ancheta si la decizia politica de demitere a ministrului din functie.
Tariceanu, in calitatea sa de sef direct al lui Seres, ar fi trebuit sa-i ceara acestuia lamuriri, sa-i solicite sa demisioneze sau ar fi trebuit sa aiba o discutie cu presedintele PC Voiculescu in acest sens. In afara de o decizie politica ce i-ar fi fost la indemana, Tariceanu putea sesiza Corpul de Control pe care il are in subordine, care ar fi putut demara o ancheta in acest caz. Serviciile care i-au informat pe seful statului si pe premier in legatura cu suspiciunile care planeaza asupra lui Seres ar fi trebuit sa sesizeze, potrivit legii, Parchetul. Parchetul ar fi trebuit sa se autosesizeze, conform legii, in momentul in care orice informatie era facuta publica.