16.7 C
București
marți, 28 septembrie 2021

Vacaroiu si Nastase ignora cererea Guvernului

Luati la rost de premierul Tariceanu ca si-au alocat prea multi bani pentru anul 2006, senatorii sunt dispusi acum sa negocieze bugetul institutiei cu Guvernul. In cursul zilei de ieri, presedintele Nicolae Vacaroiu a avut o discutie cu premierul, in urma careia s-a convenit ca ministrul de Finante, Sebastian Vladescu, sa demareze negocierile cu secretarul general al Senatului, Dan Vasiliu. „O discutie cu Ministerul de Finante este corecta… Toate cheltuielile vor intra in analiza… Daca exista posibilitatea sa se reduca cheltuielile, acest lucru se poate intampla”, a declarat chestorul Senatului, liberalul Paul Pacuraru. El a apreciat ca, din punctul sau de vedere, se poate renunta la o serie de investitii cum ar fi cele 20 de autoturisme Leganza si Nubira, calculatoarele, precum si mobilierul.
„Daca domnul Vladescu va cere sistarea investitiilor, eu as fi de acord”, a spus liberalul. Nea Nicu Vacaroiu vede cu totul altfel lucrurile. Intors la Senat dupa discutia cu Tariceanu, nea Nicu a declarat ca premierul „ar fi recunoscut ca bugetul (n.r. – Camerei Superioare) este insuficient”. Insa, desi analizarea bugetului de catre Ministerul de Finante nu a inceput inca, Vacaroiu a dat totusi verdictul: „Bugetul cred ca va ramane acelasi, este chiar insuficient”. In alta ordine de idei, secretarul general Dan Vasiliu a lasat sa se inteleaga ca poate accepta micsorarea bugetului Senatului, dar numai in cazul in care Guvernul ofera o garantie ferma ca le va mai da bani senatorilor la rectificarea bugetara. Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a amanat, ieri, luarea unei decizii privind bugetul institutiei pe anul 2006. Potrivit unor surse parlamentare, presedintele Camerei Adrian Nastase le-a propus colegilor din Coalitie sa negocieze cu Guvernul daca poate acorda Camerei un buget de 2.500 miliarde lei. Biroul Permanent a votat, initial, un buget de 3.185 miliarde lei vechi, dupa care Guvernul a raspuns ca nu poate acorda mai mult de 1.900 miliarde lei vechi.
La finalul sedintei Biroului Permanent de ieri, Nastase a tinut sa plaseze obisnuitele ironii la adresa Guvernului: „Asteptam punctul de vedere al Coalitiei. Am receptionat strigatul de durere al Guvernului ca nu exista bani si vom tine seama. Dar am vrea sa se renunte la acest dublu limbaj in care parlamentarii Coalitiei sunt de acord cu bugetul in Biroul Permanent si, ulterior, spun ca trebuie sa se reduca sumele”. Nastase ar fi preocupat sa se realizeze „un echilibru” fata de bugetele altor institutii Ð de exemplu Administratia Prezidentiala sau Senatul.
Nemultumirea fata de ideea reducerii bugetului Camerei pare sa fie impartasita si de vicepresedintele liberal al Camerei, Dan Radu Rusanu. Acesta s-a plans ca este anormal ca Senatul sa-si mareasca bugetul cu 50% fata de anul trecut, in timp ce la Camera majorarea ar fi de doar 12% (in varianta de 1.900 miliarde). Rusanu este nemultumit ca o parte din cheltuielile pentru Senat sunt trecute, de fapt, in bugetul Camerei – in jur de 400 miliarde de lei. „La Senat, raportul personal auxiliar-senatori este de 5,36, iar la noi – doar 2,8” – a socotit, pe genunchi, Rusanu.

Ultima oră
Pe aceeași temă