4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSportVa ocoli premierul ordonanța propriului Guvern?

Va ocoli premierul ordonanța propriului Guvern?

Ordonanța privind salariile înalților demnitari este în vigoare și nu va fi anulată, așa cum a promis, inițial, premierul. Victor Ponta are de ales între două variante la fel de nocive: fie plătește salariile majorate doar pentru demnitari de la 1 august, fie nu respectă un act normativ în vigoare.

Premierul Victor Ponta a anunțat că Guvernul nu va emite un act normativ prin care să retragă ordonanța privind creșterea salariilor demnitarilor așa cum a promis inițial, ci se va aștepta rectificarea bugetară pentru a opera modificări. „ Se presupune că înainte de a începe efectiv să facem acel lucru la rectificarea bugetară punem bani în buget. Altfel, rămâne fără obiect. Dacă nu e bugetată, evident că nu se aplică”, a fost explicația neclară a premierului. Interesantă a fost motivația oferită de premier pentru pasul înapoi.

  „Gabi Oprea nu merită chestia asta, că el a fost corect.  Va fi o formulă politică prin care cel care a fost corect, și anume domnul Oprea, să nu plătească degeaba ceva ce nu a făcut”, a afirmat Ponta. Cu alte cuvinte, de teama pierderii majorității parlamentare, Ponta a făcut un pas înapoi în relația cu Gabriel Oprea, pe care îl criticase inițial că, în perioada în care a fost premier interimar,  a ajuns la un acord cu președintele Klaus Iohannis, fără știința sa. Potrivit unor surse din PSD, la ultima ședință a coaliției s-a renunțat la anularea ordonanței, tocmai ca efect al opoziției liderului UNPR, Gabriel Oprea.

Mai mult, acum Ponta a confirmat varianta lui Oprea asupra evenimentelor, recunoscând în premieră că el a propus majorarea salariilor demnitarilor. ”Am discutat cu domnul Iohannis în martie şi i-am spus că susţin şi mi se pare un lucru de bun-simţ ca şi demnitarii români să aibă venituri mai mari decât au în acest moment”, a relatat Ponta. Mai mult, a admis că nu a fost o simplă discuție,  că a fost urmată de fapte, adică întocmirea unei grile de salarizare de către guvern. Cu o săptămână în urmă Ponta afirmase că nu a fost de acord cu ordonanța privind salariile demnitarilor.

Pașii următori

Care va fi însă soarta salariilor demnitarilor, dincolo de afirmațiile contradictorii ale premierului? Ordonanța prin care sunt majorate salariile a 68 de demnitari a fost publicată în Monitorul Oficial din 8 iulie, în aceeași zi când a fost aprobată de guvernul condus de premierul interimar Gabriel Oprea. Actul normativ a intrat în vigoare la trei zile de la publicarea în Monitorul Oficial. Ordonanța prevede în mod expres că salariile majorate vor fi plătite de la 1 august și este contrasemnată de doi miniștri PSD – cel al Finanțelor, Eugen Teodorovici și cel al Muncii, Rovana Plumb. Ordonanţa cu pricina (14/2015) introduce o listă de funcții exceptate de la prevederile unei ordonanțe de urgență mai vechi (83/2014), potrivit căreia, în 2015,  salariile bugetarilor vor rămâne la nivelul din 2014. 

De fapt, Guvernul Ponta nu mai are cale de întors și va plăti salariile mărite ale înalților demnitari, crede Gheorghe Dragomir (PNL), membru în Comisia de buget-finanțe a Camerei Deputaților. „Odată ce ordonanța a fost aprobată, cu avizul Ministerului Finanțelor, înseamnă că ministerul a asigurat și finanțarea actului normativ. Este același guvern care aprobă și rectificarea, modificările sunt bugetate, oamenii respectivi își vor încasa indemnizațiile majorate, restul sunt declarații politice”, susține Gheorghe Dragomir. Colegul său de comisie, Iuliu Nosa (PSD), este convins că premierul va găsi o soluție. „Prin ordonanța de rectificare bugetară se poate menționa că ordonanța privind indemnizațiile rămâne în vigoare, dar că se va aplica de la o altă dată, diferită de 1 august”, preconizează Iuliu Nosa.

  Pe scurt: în loc să anuleze pur și simplu actul controversat, Ponta ar putea da o ordonanță care să prevadă amânarea unei ordonanțe, care introducea excepții la o altă ordonanță. Mai mult, scenariul prefigurat de parlamentarul PSD ridică semne de întrebare. Dacă nu anulează ordonanța, ci introduce doar o altă dată de intrare în vigoare, cum se va respecta promisiunea lui Ponta de majorare a salariilor demnitarilor, doar odată cu restul bugetarilor? Proiectul de lege privind salariile bugetarilor este, încă, în lucru la Ministerul Muncii și chiar dacă va fi înaintat Parlamentului, nu se poate estima când va fi votat. Cum în Parlament jocurile politice pot fragiliza actuala majoritate,  este greu de crezut că Guvernul poate asigura intrarea în vigoare, simultană, a celor două acte normative. 

Beneficiarii ordonanței

Ordonanța majorează, de peste două ori, salariile a 68 de înalți demnitari. Indemnizația cea mai mare, de 21.540 de lei brut o vor încasa președintele Klaus Iohannis, premierul Victor Ponta, și președinții celor două Camere, Călin Popescu Tăriceanu și Valeriu Zgonea. Vicepremierul Gabriel Oprea ar urma să încaseze 20.000 de lei brut. Restul demnitarilor vor avea 19.055 de lei. Printre aceștia se numără membrii birourilor permanente ale Parlamentului, șefii serviciilor secrete, Avocatul Poporului, miniștri sau consilierii prezidențiali.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...
Ultima oră
Pe aceeași temă