3.9 C
București
sâmbătă, 14 decembrie 2024
AcasăSportUPDATE Moldovenii îşi desemnează astăzi aleşii locali

UPDATE Moldovenii îşi desemnează astăzi aleşii locali

UPDATE Premierul Vlad Filat, al cărui partid liberal-democrat şi-a retras candidatul din cursa pentru Primăria Chişinăului pentru a-l sprijini pe liberalul Dorin Chirtoacă, a trecut pe la biserică înainte de a veni la vot şi s-a rugat pentru ţară şi sănătatea tuturor cetăţenilor.

„Trebuie să obţinem rezultatul maxim în acest scrutin, pentru a avea un Consiliu funcţional”, a declarat Filat. El s-a arătat convins că ziua scrutinului de duminică va fi una reuşită.

UPDATE Preşedintele interimar al R. Moldova, Marian Lupu, s-a declarat convins că electoratul votează inteligent, apreciind că scrutinul local de duminică poate aduce „acea valoare adăugată” pentru a evita noi alegeri parlamentare.

„Am votat pentru oraş. Dar să ştiţi că rezultatele de azi nu influenţează doar starea de lucruri în Capitală sau centrele raioanale. Este influenţat şi viitorul politic al R. Moldova„, a reamintit Lupu miza scrutinului local de duminică din R. Moldova.

Şi analiştii sunt de părere că scrutinul local de duminică poate duce la o reaşezare a forţelor politice, inclusiv în cadrul coaliţiei de guvernare, dar mai ales în raporturile ei cu opoziţia comunistă.

R.Moldova se află de aproape doi ani într-un blocaj instituţional, fiind în imposibilitate de a-şi alege preşedintele din cauza echilibrului de forţe din Parlament, care nu permite degajarea majorităţii necesare. Potrivit legii, eşecul alegerii preşedintelui determină convocarea de alegeri parlamentare anticipate. Deja au avut loc două asemenea scrutine în ultimii doi ani, iar un al treilea pare să se profileze din nou. Actualei alianţe proeuropene i-ar trebui două voturi de la comunişti în Parlament pentru a-şi putea impune candidatul la şefia statului.

UPDATE Preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, unchiul actualului primar al Chişinăului, Dorin Chirtoacă, este convins că primarul Capitalei va fi ales din primul tur de scrutin, relatează Publika TV.

„Mi-am dat votul pentru cei mai buni oameni, pentru cei mai competenţi, care vor să facă într-adevăr ceva pentru Capitală”, a precizat Ghimpu.

UPDATE Candidatul comunist Igor Dodon a trecut mai întâi pe la biserică, apoi a venit să voteze. După ce şi-a exercitat dreptul de vot, Dodon a spus jurnaliştilor că a votat pentru „un Chişinău prosper şi o capitală europeană”.

UPDATE Până la ora 10.00, 2,28% dintre alegătorii înscrişi pe liste au votat la Chişinău în scrutinul local, informează Comisia Electorală Centrală.

Potrivit rezultatelor Registrului Electronic însă, în cele 43 de secţii din centrul Chişinăului au votat 9% din alegători. Rezultatele sunt mai mari decât rata medie pe Chişinău, pentru că votul electronic se procesează mai repede.

 

Secţiile de vot din Republica Moldova s-au deschis astăzi pentru a-i primi pe cei 2,6 milioane de alegători chemaţi să-şi desemneze primarii şi consilierii, informează NewsIn.

Comuna Corjova, aflată de facto sub controlul autorităţilor separatiste transnistrene, a fost blocată duminică dimineaţă de sute de miliţieni pentru a nu le permite localnicilor să se deplaseze într-o localitate învecinată ca să poată vota, relatează UNIMEDIA.

La fiecare scrutin organizat în R.Moldova, desfăşurarea alegerilor la Corjova, satul în care s-a născut fostul preşedinte Vladimir Voronin şi care teoretic este sub administrarea Chişinăului, dă naştere unor tensiuni, miliţia transnistreană împiedicând sistematic votul.

Este un scrutin a cărui miză depăşeşte interesul local, putând să reaşeze forţele politice ale ţării şi chiar să dea un preşedinte, după doi ani.

Secţiile de votare s-au deschis la ora 7.00 şi vor activa până la ora 21.00.Dorin Chirtoacă, actualul edil al Chişinăului, a fost primul dintre candidaţii la funcţia de primar al Capitalei care şi-a exprimat opţiunea de vot.

„Am votat pentru modernizarea municipiului Chişinău, continuarea proiectelor începute acum patru ani şi îndeplinirea obiectivelor propuse. Pe locuitorii municipiului îi îndemn să participe cu toţii la alegeri, să spună ce aşteaptă pentru următorii ani”, a declarat la ieşirea din cabina de vot candidatul Partidului Liberal.

Pentru ca alegerile să fie declarate valide, este suficient să voteze cel puţin a patra parte din electorat, adică 25% dintre alegătorii înscrişi pe listele electorale, conform unei prevederi a Codului Electoral modificate anul trecut. Conform listelor, la urne sunt aşteptaţi 2.666.900 de alegători.

Autorităţile au tipărit peste 7 milioane de buletine de vot.

Cei care locuiesc la sate şi vor merge să voteze vor primi trei buletine – unul pentru primar, al doilea pentru consilierii locali şi altul pentru cei raionali.

Alegătorii din municipii vor vota pe două buletine, iar cei din suburbiile oraşelor Bălţi şi Chişinău, pentru că îşi vor alege şi consilieri municipali, vor primi patru buletine de vot.

În Comrat însă, din cauza numărului mare de candidaţi în consiliul municipal, alegătorii vor primi în loc de buletinele obişnuite o broşură cu opt pagini.

Comisia Electorală Centrală a acreditat 146 de observatori internaţionali şi 1.010 observatori naţionali, care vor fi prezenţi în toate cele 1.955 de secţii de vot din întreaga ţară.

Fiind alegeri locale, nu s-au constituit birouri electorale în afara ţării.

În ziua alegerilor, Comisiei Electorală Centrală va informa despre rata de participare la fiecare trei ore.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă