21.1 C
București
joi, 25 iulie 2024
AcasăSportUpdate. Băsescu: "Eu sunt susţinător al proiectului nu de azi, de ieri"....

Update. Băsescu: „Eu sunt susţinător al proiectului nu de azi, de ieri”. Busculadă între susţinătorii şi opozanţii proiectului Roşia Montană

Update 5: La finalul vizitei la Roşia Montană, întrebat dacă va face lobby acestui proiect minier, Traian Băsescu a răspuns că nu va face acest lucru „mai intens decât până acum”, relatează Mediafax.

Preşedintele a mai spus că a susţinut dintotdeauna proiectul, întrucât crede în el.

Update 4: O busculadă s-a creat, în această după-amiază, în faţa Primăriei din Roşia Montană, după ce opozanţii proiectului au ieşit de la întâlnirea cu şeful statului şi le-au arătat susţinătorilor proiectului semnul victoriei, fiind nevoie de intervenţia jandarmilor pentru a-i calma pe oameni, relatează Mediafax.

Reprezentanţii asociaţiei Alburnus Maior şi ai Fundaţiei Culturale Roşia Montană au ieşit, luni după-amiază, de la discuţia cu Băsescu, desfăşurată în sediul Primăriei din localitate, arătând spre mulţimea aflată în faţa instituţiei semnul victoriei şi strigându-le susţinătorilor proiectului „Trădătorilor”, transmite Mediafax.

În acel moment, susţinătorii proiectului, angajaţi ai companiei Roşia Montană Gold Corporation, au încercat să ajungă în zona în care se aflau reprezentanţii celor două organizaţii opozante, fiind nevoie de intervenţia jandarmilor pentru a-i opri.

În sediul Primăriei Roşia Montană, continuă întălnirea între şeful statului şi reprezentanţii administraţiei locale.

Update 3: Băsescu a mai declarat că e un susţinător al proiectului minier „nu de azi, de ieri”, amintind că a fost acolo şi în campania electorală, ca să se informeze. Şeful statului le-a recomandat reprezentanţilor companiei să găsească modalităţi să prezinte populaţiei proiectul, relatează Mediafax.

„Eu sunt un susţinător al proiectului nu de acum, nu de azi, de ieri, şi în campania electorală am fost aici, la Roşia Montană”, a afirmat preşedintele.

El le-a sugerat reprezentanţilor companiei miniere să găsească modalităţi să prezinte proiectul pe televiziunile naţionale.

„România trebuie informată. Populaţia nu e vinovată că e reticentă, pentru că e neinformată. V-aş recomanda să investiţi mai mult în transferul de informaţie”, a spus Traian Băsescu.

Preşedintele a adăugat că proiectul minier de la Roşia Montană este explicat, de cele mai multe ori, de către persoane care nu ştiu ce înseamnă acest proiect şi care poate nici nu au fost la Roşia Montană. Şeful statului a spus că România trebuie să-şi relanseze „mineritul nesubvenţionat”.

El a afirmat că ar trebui luată o decizie cât mai repede cu privire la proiectul minier de la Roşia Montană, deoarece s-a vorbit foarte mult despre acesta.

La finalul întâlnirii din cariera de la Roşia Montană, Traian Băsescu a primit din partea reprezentanţilor unui ONG al localnicilor o listă cu 2.500 de semnături cu susţinători ai proiectului minier. Aceştia i-au cerut preşedintelui să se implice în aprobarea proiectului minier, spunând că au nevoie de locuri de muncă.

Preşedintele le-a spus că aurul este important, dar, în afară de aur, „locurile de muncă sunt mină de aur”.

Update 2: Unii localnici strigă: „Vrem să muncim!”, în timp ce alţii strigă „Trădătorii!”. „Haideţi să discutăm”, le-a spus preşedintele Băsescu autorităţilor locale.

Şeful statului a mai spus că „este obligatoriu de renegociat” contractul pentru exploatarea minieră din localitate, dar că nu este problema sa, iar statul are şi alte pârghii, pentru că „redevenţa e în lege, nu în contract”, potrivit Mediafax.

„O astfel de exploatare creează locuri de muncă. Eu nu sunt adeptul laşităţii decizionale. De dragul de a fi mângâiat pe creştet de un ONG vocal, de o televiziune mai mult sau mai puţin naţională sau antinaţională, poate interveni şi laşitatea. Şi am văzut-o la foarte mulţi oameni politici. Dacă acest proiect stă îngropat din ’97 până acum, să ştiţi că unul dintre motivele serioase este laşitatea oamenilor politici, care nu au vrut să-i doară capul. Dacă ne găsea în plină exploatare creşterea de preţ la aur? Dacă se dădea drumul la proiect din ’97, ne găsea creşterea preţului la aur în plină exploatare”, a mai spus Băsescu, potrivit Agerpres.

El a susţinut că românii trebuie să înţeleagă ce „dezastru ecologic” este în acest moment la Roşia Montană, punctând că orice ţară trebuie să-şi folosească resursele pe care le are.

Întrebat dacă responsabil de amânarea proiectului de la Roşia Montană este şi premierul Emil Boc, şeful statului a răspuns: „Vă fac laşi şi pe dumneavoastră toţi cei care ştiţi, dar nu aveţi curaj să vă asumaţi şi să spuneţi cinstit ce este aici, tot ce ascundeţi, realitatea de la Roşia Montană: poluarea şi afectarea gravă a mediului, ca urmare a exploatării de către stat. Nu mă refer la premier, că nu el a fost ministrul Mediului, nu el a fost ministrul Culturii până acum. Premierului trebuie să-i vină nişte miniştrii cu soluţiile, dar toţi s-au ferit”

Update 1: Aflat la Roşia Montană, preşedintele Băsescu a declarat că trebuie evitate „declaraţiile bombastice” pe tema cantităţii de cianură prezente în apă în urma exploatărilor aurifere din zonă, relatează Agerpres.

Proiectul de exploatare a aurului de la Roşia Montană a stat îngropat din 1996 din cauza laşităţii politicienilor, care „nu au vrut să îi doară capul”, a mai declarat Băsescu, la Roşia Montană, el spunându-i unei jurnaliste că şi presa este laşă, nevrând să arate realitatea, potrivit Mediafax.

„O să fiu foarte sincer să vă spun că apreciez intenţia voastră de a merge pe 5 miligrame (de cianură – n.r.) pe litru, trebuie să privim, însă, la standardele europene care ne obligă abia din 2018 să fim la 10 miligrame. (…) Una din cheile succesului va fi de evitat declaraţiile eventual bombastice: „La noi va fi ca apa de izvor!”. Avem o Directivă a UE: până în 2013 se mai poate exploata cu 50 de miligrame, 2013-2018 trebuie reduse la 25, din 2018 la zece”, le-a spus Băsescu experţilor şi reprezentanţilor companiei Roşia Montană Gold Corporation, care au precizat că obiectivul lor în ceea ce priveşte cantitatea de cianură pe litru este ca aceasta să ajungă la cinci miligrame.

 

Preşedintele Băsescu a ajuns, astăzi, la Roşia Montană, în judeţul Alba. La ora transmiterii acestei ştiri, şeful de stat face o vizită în cariera din localitate, relatează Mediafax.

Traian Băsescu a ajuns la cariera din Roşia Montană în jurul orei 12.45, însoţit de prefectul de Alba, Ştefan Bardan.

Politicianul a fost aşteptat de către reprezentanţii Roşia Montană Gold Corporation.

Acum, oficialii companiei miniere îi explică preşedintelui detalii despre proiectul minier care ar urma să fie dezvoltat în zonă.

Băsescu ar urma să aibă întâlniri cu reprezentanţii administraţiei locale şi cu localnici.

Aproximativ 20 de localnici din Roşia Montană, opozanţi ai proiectului minier din zonă, s-au adunat în faţa Primăriei, spunând că aşteaptă să vorbească cu preşedintele.

Preşedintele Fundaţiei Culturale Roşia Montană, Zeno Cornea, a declarat că ei nu doresc să protesteze, ci vor să discute „în mod civilizat” cu Traian Băsescu despre proiectul minier.

Cornea a mai spus că şeful statului a făcut „o mare greşeală” prin declaraţiile din ultima perioadă privind proiectul de la Roşia Montană, catalogându-le drept „afirmaţii gratuite”.

„Îi vom transmite că noi suntem proprietarii Roşia Montană şi îi vom reaminti că este preşedintele tuturor românilor şi al nostru. Deocamdată Constituţia ne garantează proprietatea, noi nu plecăm de aici decât morţi„, a afirmat Cornea.

La rândul său, preşedintele Asociaţiei „Alburnus Maior”, ONG care se opune proiectului minier, a criticat presa, spunând că „e singurul duşman al Roşia Montană” pentru că a acceptat să fie cumpărată.

Tot în faţa Primăriei, s-au adunat aproximativ 50 de angajaţi ai companiei Roşia Montană „Gold Corporation” îmbrăcaţi în uniforme de protecţie.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă