9.6 C
București
luni, 25 martie 2024
AcasăSportUniunea Barourilor susține că românii sunt instigați împotriva profesiei de AVOCAT

Uniunea Barourilor susține că românii sunt instigați împotriva profesiei de AVOCAT

Comisia Permanentă a Uniunii Naţionale a Barourilor din România (UNBR) consideră că s-a folosit “obsesiv şi incorect” sintagma “super-imunitatea avocatului”, într-un context care produce “confuzie” şi “instigă” opinia publică împotriva profesiei de avocat, informează Agerpres.

Comisia Permanentă, întrunită în şedinţă pe 20 mai, a constatat că s-a produs “o dezinformare” cu privire la obiectivele şi finalitatea proiectului de modificare a Legii 51/1995, cu consecinţe “grave” asupra garantării dreptului la apărare şi a dreptului la un proces echitabil al cetăţenilor care apelează la avocat, informează un comunicat al UNBR.

“În realitate, proiectul de lege nu conţine o dispoziţie nouă cu privire la  interdicţia percheziţiilor şi a interceptărilor privitoare la avocat. Aceste dispoziţii sunt în vigoare încă din 1995 şi nu au fost contestate până în prezent. Proiectul prevede că, atunci când există probe sau indicii temeinice că avocatul este implicat în săvârşirea unei fapte prevăzute de legea penală, aceste interdicţii nu se aplică. Se precizează limitele în care se pot ridica, sechestra sau confisca documente, care interesează pe cei care au apelat la serviciile avocatului”, se arată în comunicat. 

Potrivit proiectului de modificare a Legii 51/1995, avocaţii pot fi traşi la răspundere penală, pot fi percheziţionaţi şi interceptaţi dacă există probe sau indicii temeinice că au săvârşit fapte penale, fără să fie necesară vreo încuviinţare din partea Baroului sau a vreunei autorităţi statale, se susţine în comunicat. 

“S-a indus în mod eronat ideea că avocaţii ar fi aceia care s-ar sustrage principiului egalităţii în faţa legii, deşi avocaţii pot fi traşi la răspundere la fel ca orice alt cetăţean. Comisia Permanentă reaminteşte că principiul secretului profesional şi al confidenţialităţii comunicărilor avocat-client este instituit în toate legislaţiile din lume”, precizează UNBR. 

Conform comunicatului citat, secretul profesional nu reprezintă un privilegiu al avocatului, ci un drept fundamental în folosul justiţiabilului, iar atunci când comunicările avocat-client sunt cunoscute de acuzare prin interceptări şi percheziţii persoana acuzată va avea mari reticenţe de a spune tot adevărul avocatului şi astfel apărarea va fi în dezavantaj. 

“Campania denigratoare, întreţinută de reprezentanţi ai instituţiilor publice ori de oameni politici, prejudiciază  profesia de avocat şi reflectă lipsa de respect faţă de statul de drept, de neconceput în lipsa avocatului şi a garanţiilor legale ale apărării, instituite exclusiv în beneficiul cetăţeanului”, se mai arată în comunicat. 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Se schimbă legea RCA. Șoferii vor primi amenzi de 10.000 de lei

Șoferilor li se pregătesc noi amenzi ce vor fi adoptate în Parlament. Este vorba despre amenzi mai mari pentru cei care nu dețin polițe...

Îți dorești un birou impecabil? Alege accesorii și instrumente de birou personalizate

Biroul tău nu este doar un simplu spațiu de lucru. Este un loc în care petreci cel puțin 8 ore în fiecare zi. Un...

Cum îți poate afecta corpul o alimentație nesănătoasă?

Alimentația este extrem de importantă pentru ca organismul nostru să funcționeze la capacități maxime. O dietă bogată în substanțe nutritive ne va ajuta să...
Ultima oră
Pe aceeași temă