4.5 C
București
sâmbătă, 22 martie 2025
AcasăSportUninominal. Punct si de la capat

Uninominal. Punct si de la capat

Curtea Constitutionala a declarat ieri neconstitutional proiectul de vot uninominal pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea. Este vorba despre prevederea care permite atribuirea unor mandate de parlamentar unor candidati nominalizati pe liste suplimentare de catre partidele politice, aliantele politice sau aliantele electorale, fara ca acestia sa fi primit votul exprimat direct, nemijlocit de catre alegator, contravenind astfel art. 62, alin. 1 din Constitutie, care obliga la alegerea directa a Parlamentului.

Presedintele Basescu a castigat lupta pe uninominal cu Guvernul in fata Curtii Constitutionale. Magistratii CCR au admis ieri sesizarea sefului statului privind neconstitutionalitatea unor articole din legea privind votul uninominal pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea. Curtea a constatat ca dispozitiile art. 29, alin. 16 si ale art. 48, alin. 11, precum si cele ale alin. 17 ale aceluiasi articol sunt neconstitutionale, intrucat instituie posibilitatea atribuirii unui mandat de parlamentar unor candidati nominalizati pe liste suplimentare de catre partidele politice, aliantele politice sau aliantele electorale, fara ca acestia sa fi primit votul exprimat direct, nemijlocit de catre alegator, contravenind astfel art. 62, alin. 1 din Constitutie, care obliga la alegerea directa a Parlamentului. Dupa publicarea deciziei Curtii in Monitorul Oficial, Parlamentul are un termen de 45 de zile pentru ca legea sa fie pusa in acord cu decizia Curtii Constitutionale.

Presedintele Basescu a contestat pe data de 21 noiembrie articolul 29 din legea votului uninominal initiata de Pro Democratia care prevede introducerea listei nationala suplimentare. Potrivit proiectului, in cazul in care un partid castiga peste 50 la suta din mandate in urma votului uninominal in colegii, repartizarea celorlalte mandate s-ar fi facut prin lista nationala de rezerva, in functie de ponderea partidelor la nivel national. seful statului a mai trimis o completare la sesizarea initiala, in care atragea atentia asupra unei alte posibile incalcari a legii fundamentale pentru ca un articol prevedea declansarea alegerilor anticipate parlamentare in cazul reorganizarii administrativ-teritoriale. Basescu a atacat proiectul de lege afirmand ca este o "pacaleala", iar aplicarea acestuia ar duce la mentinerea clientelei politice. Simtind ca exista pericolul ca legea sa fie renegociata intre partide si trantita la votul din Parlament, presedintele Camerei Deputatilor, liberalul Bogdan Olteanu, a anuntat ieri ca Executivul ar putea emite o ordonanta in acest sens, daca observa ca introducerea votului uninominal este tergiversata. La randul sau, presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, a afirmat sec ca banuia rezultatul Curtii, precizand ca urmatorul pas este intrarea in lucru la Senat a proiectului pentru modificarea articolelor neconstitutionale. Democratii au repus pe tapet uninominalul majoritar. Ei considera ca solutia este o intelegere cu PSD. "PD a depus in Parlament o lege extrem de clara si putem sa ne intelegem cu celelalte partide parlamentare pe cateva elemente, de exemplu pe cele care tin de reprezentativitate. Putem sa ne intelegem, pentru ca sunt unele diferente mici intre proiectul PD si cel al PSD. Daca noi, PSD si PNL cadem de acord asupra sistemului de vot uninominal majoritar in doua tururi, il putem trece prin Parlament in doua saptamani", a spus secretarul general al PD, Vasile Blaga. Presedintele Comisiei juridice a Senatului, Peter Eckstein, a afirmat ca decizia Curtii nu e o surpriza, calificand ca fiind "indreptatite" criticile presedintelui Basescu. Pana si PRM, prin vocea vicepresedintelui executiv, Lucian Bolcas, a apreciat ca fiind corecta decizia Curtii. Cum peremistii nu sunt de acord cu nici o forma de uninominal, Bolcas a vorbit despre "injghebari pripite care vor sa cristalizeze un sistem de vot neadecvat la aceasta ora Romaniei".


Demisia

Legea uninominalului a fost utilizata de Guvern si de Asociatia Pro Democratia intr-o campanie de deturnare a participarii la referendumul din 25 noiembrie, a acuzat ieri Traian Basescu. "A fost o minciuna promovata de Guvern si de domnul Parvulescu. Personal, il voi crede pe Parvulescu si analizele sale dupa ce sotia sa nu va mai fi salariata la Palatul Victoria", a atacat Basescu. El a subliniat ca Bogdan Olteanu ar trebui sa demisioneze din decenta, pentru ca a mintit, aratand vraful de 16 scrisori nedeschise de la acesta. Varianta avansata de seful statului este abandonarea legii pe care Guvernul si-a asumat responsabilitatea si luarea proiectului depus de PSD in 2005 si trecerea rapida a acestuia prin cele doua Camere sau gasirea unei solutii intre propunerea PSD si cea pe care a depus-o deja PD la Parlament.


Reactii

PSD va propune o sesiune extraordinara a celor doua Camere ale Parlamentului pentru a se discuta asupra votului uninominal, astfel incat la inceputul lunii februarie un proiect de lege pe aceasta tema sa fie adoptat, a anuntat ieri liderul PSD Mircea Geoana. El a aratat, totodata, ca formatiunea sa solicita Curtii Constitutionale urgentarea inaintarii motivatiilor complete ale observatiilor pe care aceasta le-a avut la adresa legii pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea, pentru ca reprezentantii partidelor sa le poata analiza. Mircea Geoana a mai spus ca este imperativ ca saptamana viitoare reprezentantii partidelor parlamentare sa se reuneasca in Comisia de cod electoral. Premierul Tariceanu a declarat ca in acest moment "nu se poate discuta" un alt proiect privind votul uninominal. El a anuntat ca va propune partidelor parlamentare organizarea unor dezbateri privind observatiile CCR. Tariceanu spera ca prin negocieri sa impiedice formarea unei coalitii intre PSD, PD si PLD care s-ar putea alia in acest moment pentru impunerea tipului de uninominal majoritar, concurent al uninominalului mixt cu compensare din proiectul Guvernului.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă