7.9 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSportUn nou record mondial: Un şerpaş nepalez va escalada pentru a 22-a...

Un nou record mondial: Un şerpaş nepalez va escalada pentru a 22-a oară Everestul

“Este vorba de o nouă tentativă de a face istorie şi aduce mândrie întregii comunităţi sherpa şi ţării mele”, a declarat luni alpinistul veteran, în vârstă de 48 ani, foarte ocupat cu ultimele pregătiri ale expediţiei pe cel mai înalt vârf al planetei (8.848 m).

Ritha se va afla în fruntea unei echipe compuse din 29 de alpinişti, între care mai mulţi americani şi japonezi, precum şi 17 cărăuşi, alături de care va pleca pe 1 aprilie către tabăra de bază, unde urmează să se aclimatizeze timp de două săptămâni, înainte de a începe ascensiunea.

Şerpaşii, membri ai grupul etnic de la poalele înalţilor munţi nepalezi, sunt aleşi de către alpiniştii străini pentru a-i ajuta în aventurile lor pe Hymalaya, datorită calităţilor lor fizice care îi ajută să se adapteze cu uşurinţă la altitudinile ridicate.

Kami Rita Sherpa şi-a început cariera de alpinist în 1992 şi a cucerit pentru prima oară Everestul doi ani mai târziu. El a reuşit apoi chiar şi câte două ascensiuni pe sezon, în 2008, 2011 şi 2013, ultima sa tentativă reuşită având loc pe 27 mai 2017.

“Voi continua să escaladez Everestul chiar şi dacă voi doborî anul acesta recordul”, a asigurat alpinistul nepalez, care şi-a propus “să facă istorie” şi să ajungă la 25 de ascensiuni pe “acoperişul lumii”, deşi ştie că nu va fi deloc uşor, din cauza numeroaselor riscuri pe care le implică aceste tentative.

În aprilie 2014, o avalanşă a ucis 17 ghizi nepalezi care se aflau în tabăra de bază de pe Everest, iar în 2015 şi-au pierdut viaţa 19 alpinişti, în mai multe avalanşe provocate de cutremurul de pământ care a lovit Nepalul, soldat cu 9.000 de victime în întreaga ţară.

Rita a afirmat că speră să încheie cea de-a 22-a sa ascensiune până pe 29 mai, însă totul depinde de condiţiile meteorologice.

Cel puţin 5.300 de alpinişti au urcat până acum cel mai înalt vârf al planetei, după ce Edmund Hilary şi Tenzing Norgay Sherpa l-au cucerit pentru prima oară, în 1953.

Cele mai citite

Serviciile germane de informații suspectează Rusia de finanțarea partidelor regionale de extremă dreapta

Agenția germană de informații interne a cerut luni autorităților de la Berlin să îi acorde mai multe puteri pentru a putea monitoriza fluxurile financiare,...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești a luat titlul de vicecampioană mondială la Campionatul Mondial de Robotică de...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești s-a încununat de succes, prin obținerea titlului de vicecampioni mondiali din cadrul...

Serviciile germane de informații suspectează Rusia de finanțarea partidelor regionale de extremă dreapta

Agenția germană de informații interne a cerut luni autorităților de la Berlin să îi acorde mai multe puteri pentru a putea monitoriza fluxurile financiare,...
Ultima oră
Pe aceeași temă