5.6 C
București
sâmbătă, 7 decembrie 2024
AcasăSportUn institut al Academiei Române, acuzat de aranjarea unui concurs

Un institut al Academiei Române, acuzat de aranjarea unui concurs

 

Un grup de cercetători postdoctorali care au candidat la un concurs de burse POSDRU acuză un institut al Academiei Române că l-ar fi organizat neprofesionist, fiind favorizați angajații din instituțiile implicate în proiect. Aceștia cer Academiei Române anularea concursului și organizarea unuia nou, cu o metodologie clară.

În luna mai, Institutul de Cercetare a Calității Vieții (IICCV), în calitate de beneficiar, cu colaborarea altor instituții partenere, a organizat un concurs în vederea acordării de burse postdoctorale prin proiectul „Pluri și interdisciplinaritate în programe doctorale și postdoctorale” (POSDRU/159/1.5/S/141086). Programul a finanțat 40 de burse în cuantum de 3.700 lei/lunar și s-au înscris 319 candidați din toate colțurile țării.

După afișarea rezultatelor, mulți dintre cercetătorii respinși au inițiat o petiție online în care acuză comisia că ar fi organizat un „simulacru de concurs”. Aceştia susţin că participanţii la interviu nu au fost trataţi în mod egal, durata interviului şi tipul de întrebări adresate variind ''în mod nejustificat'' de la un candidat la altul. ''Pentru foarte mulţi dintre candidaţii intervievaţi, a fost evident faptul că membrii comisiei nu cunoşteau proiectul inclus în dosar, având în vedere întrebările neinformate şi insuficient de precise pe care le-au adresat candidaţilor (întrebări mult prea generale, care adesea nu aveau o legătură clară cu proiectul). Evaluarea nu s-a desfăşurat conform Metodologiei anunţate: înaintea interviului nu s-a realizat o evaluare ştiinţifică a dosarelor, ci doar o analiză tehnică a eligibilităţii candidaţilor, ceea ce a afectat în mod grav evaluarea prin interviu” sunt câteva dintre nemulțumirile cercetătorilor incluse în acea petiție.

„Prioritari au fost angajații instituțiilor”

Unul dintre semnatarii petiției este și Elena Dragomir, cercetător care aplicase pentru un proiect în științele socio-umane. Aceasta susține că angajații institutelor implicate în proiect au fost favorizați, dovadă că pe lista cu cei 40 de câștigători se regăsesc angajaţii instituțiilor partenere în proiect (ICCV, IS, INFS, ANI şi Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul”), „precum şi colaboratori sau foşti studenţi ai membrilor comisiei de evaluare”. „După ce au fost aplicate criteriile de eligibilitate, s-a ajuns la un total de 237 de candidaţi pentru 40 de burse. Participanţii au venit din toată ţară, inclusiv de la Suceava, Timişoara, Iaşi, Oradea, Arad sau Cluj. Dar ajunşi în Bucureşti au descoperit că membrii comisiei ne „invitaseră” doar ca să ne ia în derâdere, că, deşi se presupunea că trebuia să ne susţinem proiectele de cercetare în faţa comisiei, aceasta nu citise proiectele, după cum nu citise nici alte documente din dosarele de înscriere. Şi am mai descoperit că de multă vreme fuseseră „aleşi” câştigătorii”, acuză Dragomir.

Contactat de Rl, directorul IICCV, prof. dr. Cătălin Zamfir a declarat că în ghidul POSDRU este specificat căror cercetători se adresează de fapt programul. „În ghidul POSDRU este specificat faptul că programul are drept scop creșterea capacității de cercetare din institutele implicate. Era normal ca angajații acestor institute să aibă prioritate. Drama e că au fost enorm de mulți candidați, nimeni nu se aștepta la asta”, a declarat Zamfir.

În replică, Elena Dragomir a spus că niciunde în ghid nu scrie că angajații institutelor ar fi avut prioritate. „Dacă ar precizat asta, nu se mai înscriau atâția cercetători din toată țara. Am pierdut timpul cu întocmirea proiectului, cu legalizarea actelor, cu drumul până la București. În timpul concursului, ar fi trebuit să ne spună să ne întoarcem acasă, fiindcă alții sunt prioritari, dar nu au făcut-o. Concursul nu a fost organizat în mod corect”, a răspuns istoricul.

Asistentul universitar dr. Diana Mărgărit atrage atenţia că obiectivul general al proiectelor finantate din fonduri europene POSDRU este dezvoltarea capitalului uman şi creşterea competitivităţii, prin corelarea educaţiei şi învăţării pe tot parcursul vieţii cu piaţa muncii. ''În consecinţă, afirmaţia potrivit căreia competiţia s-ar fi adresat cu precădere cercetatorilor ICCV şi/sau angajaţilor instituţiilor partenere în proiect contravine principiilor de bază şi obiectivelor fondurilor europene. Dacă concursul s-ar fi adresat exclusiv cercetatorilor institutiilor din proiect, organizarea unui concurs public ar fi fost de prisos. Menţionăm că atât anunţul, cât şi metodologia de concurs de pe site-ul oficial al ICCV stipuleaza faptul ca acest concurs se adreseaza tuturor doctorilor din ariile tematice specificate, cu proiecte de cercetare care sa cuprinda o dimensiune/aplicare sociala'', a declarat pentru Rl Diana Mărgărit.

Aproximativ 40 de cercetători post-doctorali cer anularea concursului și organizarea altuia nou, care să aibă o metodologie clară și transparentă.  

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă