Reprezentanții Uniunii Autorilor și Realizatorilor de Film (UARF) susțin că schimbările propuse recent de Ministerul Culturii pentru legea cinematografiei ar aduce un „declin accelerat” al industriei și o „enormă descentralizare” în acest domeniu, se arată într-o scrisoare deschisă semnată de președintele Uniunii, Ioan Cărmăzan.
„Prin intermediul acestei scrisori ne exprimăm totala nemulțumire și suntem împotriva aprobării unei așa-zise ‘ordonanțe de urgență ce schimbă în bine Cinematografia’, inițiată de către Ministerul Culturii, urgentată și supusă spre aprobare până la data de 1 septembrie 2016 Guvernului României”, se menționează în documentul citat de Agerpres.
Potrivit respectivei scrisori, reprezentanții UARF protestează față de intenția de „a impune” o ordonanță de urgență, „numită generic de către Ministerul Culturii o ‘variantă consolidată’, prin care să fie modificată OG nr. 39 /2005 (legea care reglementează industria cinematografică română în prezent — n.r.)”.
Reprezentanții UARF susțin că ordonanța supusă aprobării nu face altceva decât „să modifice un întreg domeniu de activitate, producând vizibil un declin accelerat al producției de film și o enormă descentralizare”.
Aceștia susțin că respectiva ordonanță ar întoarce industria autohtonă de film în „perioada comunistă” și ar favoriza anumite „grupuri de interese”.
„Această ordonanță de urgență, impusă și realizată de un ‘grup de lucru’ însărcinat cu realizarea proiectului, ar putea să schimbe radical soarta cinematografiei românești, întorcându-ne în perioada comunistă printr-o simplă aprobare a Guvernului, favorizând anumite grupuri și interese”, se menționează în scrisoare.
De asemenea, reprezentanții UARF susțin că modificările au fost făcute „peste noapte” și fără consultări și dezbateri cu uniunile din domeniu.
„Este inadmisibil ca o asemenea schimbare să se producă peste noapte, fără consultări și dezbateri cu uniunile din domeniu, cu societatea civilă, inclusiv cu publicul românesc, care beneficiază de creațiile cinematografice, lipsind cu desăvârșire transparența și lipsa de corespondență cu normele legale în vigoare și alinierea la normele internaționale, principii ce nu au îndeplinit procedura dezbaterii publice”, se arată în documentul citat.
Astfel, semnatarii scrisorii doresc „să fie înlocuit planul creat de conducerea Ministerului Culturii prin această ordonanță de urgență, propunând o reformă reală a cinematografiei în beneficiul publicului spectator”.
„Rugăm Guvernul României și pe domnul prim-ministru Dacian Cioloș să ia în considerare această luare de poziție, un mesaj ce se dorește a fi unul pozitiv cu privire la soarta cinematografiei, oprind semnarea acestei ordonanțe fără o dezbatere reală, eficace și corectă în beneficiul cinematografiei românești”, se mai menționează în documentul semnat de Ioan Cărmăzan.
Ministrul Culturii, Corina Șuteu, a declarat, marți, pe pagina sa de Facebook, că ideea potrivit căreia reforma din domeniul cinematografiei ar fi „subsumată unor interese de grup” este o calomnie și spune că nu apără interese, ci principii.
În opinia ministrului Culturii, „reducerea discrepanței între calitatea cinematografiei din România și instrumentele instituționale, administrative și legislative pe care aceasta le are astăzi la dispoziție” și „reașezarea cinematografiei ca artă prioritară cu potențial economic major, dar și cu potențial de vizibilitate extrem de important, ca vector de imagine pentru cultura română în ansamblul ei”, reprezintă „urgență culturală absolută”.
În ceea ce privește consultarea în elaborarea Ordonanței de Urgență cu privire la completarea și modificarea OG 39/2005 privind cinematografia, ministrul susține că „prezentul text al ordonanței este rezultatul unor consultări ample”, pe care le-a inițiat și patronat, dar rolul de experți ai domeniului a revenit grupurilor de lucru dedicate subiectului.
Potrivit ministrului, „în acest moment, toate observațiile, făcute pe textul OUG, sunt studiate pentru a putea fi integrate constructiv în textul existent”.
Respectivul proiect de modificare a Legii Cinematografiei prevede atât înființarea unei Agenții Naționale a Cinematografiei — care să fie subordonată Guvernului și coordonată de Ministerul Culturii — cât și un nou cadru de desfășurare a concursului de proiecte cinematografice.