2.3 C
Bucharest
Thursday, 30 November 2023
HomeSportTurcan: Sesizările la CNCD împotriva şefului statului au substrat politic; trimitem poziţie...

Turcan: Sesizările la CNCD împotriva şefului statului au substrat politic; trimitem poziţie scrisă

Purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei, Valeriu Turcan, a declarat, marţi, că sesizările depuse la CNCD au substrat politic, el precizând că Administraţia prezidenţială va trimite Consiliului un punct de vedere scris, potrivit Mediafax.

“Sunt sesizări cu substrat politic. Ambele organizaţii reprezintă interesele partidelor care se află în spatele lor”, a declarat Valeriu Turcan, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei.

El a mai spus că, cu cât se apropie campania electorală din 2012, cu atât “cele două asociaţii” vor fi mai vizibile în dezbaterea politică.

Totodată, Turcan a precizat că Administraţia Prezidenţială va transmite CNCD un punct de vedere scris.

Preşedintele Traian Băsescu a fost citat pentru a se prezenta la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), care, la cererea unui ONG şi a unui parlamentar PSD, a declanşat o anchetă după afirmaţiile şefului statului privind familia regală şi eventualii ei urmaşi cu dizabilităţi.

“Am fost sesizaţi şi am început deja procedura. Preşedintele României a fost citat pentru săptămâna viitoare”, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse din CNCD.

Potrivit procedurii, în faţa CNCD se poate prezenta fie cel vizat de ancheta forului, fie un avocat de-al său. O a treia variantă ar fi ca cel vizat să trimită Consiliului un punct de vedere scris în care să-şi explice afirmaţiile şi să-şi susţină cauza.

“În calitate de preşedinte al Comisiei pentru Egalitate de Şanse din Senatul României, am sesizat Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării faţă de afirmaţiile pe care le-a făcut preşedintele la postul B1 Tv, în data de 22 septembrie, la emisiunea lui Ion Cristoiu. Făcând referire la monarhie, acesta s-a întrebat ce s-ar întâmpla dacă un urmaş al regelui s-ar naşte cu dizabilităţi. Având în vedere faptul că au fost foarte mulţi lideri politici din istoria lumii care au avut diverse dizabilităţi, dar asta nu i-a împiedicat să conducă popoare, cred că este o afirmaţie discriminatorie. (…) Am cerut CNCD să sancţioneze acestă afirmaţie în conformitate cu legislaţia în vigoare”, a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă la Craiova, senatorul PSD Lia Olguţa Vasilescu.

Senatorul PSD consideră că, “dacă nu va fi politizat votul CNCD”, va exista cel puţin o amendă.

Şi Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a anunţat că a depus vineri o plângere adresată CNCD, în care se sesizează “caracterul discriminatoriu” al declaraţiilor făcute de preşedintele Băsescu într-o emisiune televizată.

Centrul de Resurse Juridice (CRJ) a cerut, marţi, Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) să se autosesizeze în legătură cu afirmaţiile “rasiste şi iresponsabile” ale şefului statului referitor la romi făcute într-o emisiune de televiziune în 22 septembrie.

Contactat de MEDIAFAX, preşedintele CNCD, Csaba Ferenc Asztalos, a declarat că, potrivit legii, oricare dintre membrii Colegiului Director al CNCD se poate autosesiza cu privire la orice fapt pe care-l consideră o discriminare. Totuşi, potrivit şefului CNCD, până marţi niciunul dintre membrii Colegiului nu se autosesizase în legătură cu afirmaţiile preşedintelui considerate rasiste de cei de la CRJ.

Cele mai citite

Atelierele Bubu, primul program educativ pentru copiii de 0-3 ani organizat de o instituție culturală din România

Din luna octombrie 2023, Opera Comică pentru Copii vine în atenția publicului cu un program educativ inovator, adresat, în premieră, copiilor de 0-3 ani...

Mașinile de tocat carne sunt ideale pentru a pregăti rețete sănătoase, creative și delicioase

Mașina de tocat carne este un mic aparat electrocasnic care a redevenit unul dintre cele mai populare în zilele noastre datorită utilității sale crescute....
00:00:50

VIDEO. Papa Francisc recunoaște: “Nu mă simt bine”

Papa Francisc nu părea deloc bine în timp ce susținea un discurs, la o zi după ce și-a anulat o călătorie la summitul climatic...
Ultima oră
Pe aceeași temă