9.6 C
București
marți, 5 noiembrie 2024
AcasăSportTratatul de extrădare între România şi Siria, în atenţia Senatului

Tratatul de extrădare între România şi Siria, în atenţia Senatului

Vicepreşedintele Senatului, Laurenţiu Chirvăsuţă, a declarat marţi, la finalul şedinţei Biroului Permanent, că săptămâna viitoare ar putea fi luat în dezbatere în plen proiectul de lege pentru ratificarea Tratatului de extrădare între România şi Siria, informează Agerpres.

„S-a solicitat din partea ministrului de Externe proiectul de lege pentru ratificarea Tratatului de extrădare între România şi Republica Arabă Siriană. Sperăm să fie luat în dezbatere, pus pe ordinea de zi săptămâna viitoare”, a afirmat Chirvăsuţă (Grupul Parlamentar Progresist).

El a spus că a fost primit deja raportul asupra acestui proiect de lege de la Comisia pentru politică externă, dar nu a putut preciza dacă este vorba despre un raport favorabil sau unul nefavorabil.

Preşedintele Băsescu a declarat, la 16 noiembrie 2011, că aducerea lui Omar Hayssam în România nu este posibilă din cauza blocării la Comisia de politică externă din Senat a acordului de extrădare cu Siria, apreciind că ceea ce face Titus Corlăţean e un blocaj politic mai rău decât „corupţia lui Sorin Apostu”.

El a amintit că în urma vizitei preşedintelui Bashar al-Assad la Bucureşti, în toamna anului 2010, a fost parafat un tratat de extrădare cu Siria.

Potrivit preşedintelui Băsescu, acesta este un document necesar pentru aducerea în ţară a lui Omar Hayssam, în condiţiile în care legislaţia Siriei prevede imposibilitatea extrădării persoanelor care au cetăţenia siriană.

În replică, preşedintele Comisiei de politică externă a Senatului, Titus Corlăţean, a respins „ferm” declaraţiile făcute de Traian Băsescu despre blocarea, la Comisia de Politică Externă a Senatului, a ratificării unor acorduri dintre România şi Siria, inclusiv unul de extrădare, care ar fi aplicabil în cazul lui Omar Hayssam. Corlăţean a spus că afirmaţiile lui Băsescu sunt „minciuni şi manipulări”.

Senatorul PSD a explicat atunci că la Comisia de Politică Externă au fost dezbătute, în două şedinţe, în mai şi iunie 2010, patru acorduri dintre Siria şi România, dintre care unul de extrădare. Potrivit lui Corlăţean, atât senatorii de la putere, cât şi cei din opoziţie, au căzut de acord că nu se impune începerea procedurilor de ratificare, în condiţiile în care comunitatea internaţională a condamnat „regimul criminal” de la Damasc, impunând inclusiv sancţiuni.

Senatorul PSD a mai afirmat că, pentru cazul Hayssam, există o convenţie de asistenţă juridică, înclusiv penală, între cele două state, convenţie semnată în 1978 şi aflată încă în vigoare.

Preşedintele Traian Băsescu a semnat, la 3 februarie 2011, decretele pentru supunerea spre ratificare Parlamentului a tratatelor între România şi Republica Arabă Siriană privind extrădarea şi a celui privind transferarea persoanelor condamnate în vederea executării pedepselor privative de libertate.

Şeful statului a semnat Decretul pentru supunerea spre ratificare Parlamentului a Tratatului privind extrădarea între România şi Republica Arabă Siriană, semnat la Bucureşti la 10 noiembrie 2010.

Preşedintele Băsescu a semnat şi Decretul pentru supunerea spre ratificare Parlamentului a Tratatului între România şi Republica Arabă Siriană privind transferarea persoanelor condamnate în vederea executării pedepselor privative de libertate, semnat la Bucureşti la 10 noiembrie 2010.

 

 

Cele mai citite

Alexandru Mățan, seară de coșmar în MLS! Românul a ratat penalty-ul decisiv și Columbus Crew a fost eliminată din playoff

Alexandru Mățan, mijlocașul român, a ratat un penalty decisiv în meciul de playoff dintre Columbus Crew și New York Red Bulls, contribuind la eliminarea...

Cine ne apără de autointitulații procurori fiscali – BĂNCILE? Cazul Apador CH- ING

Sub pretextul luptei contra spălării banilor, unele bănci din România abuzează de relația de putere asupra clienților: închid conturi discreționar, sechestrează banii din ele,...

România sub lupa FMI: bugetul și noi taxe sunt pe masa discuțiilor

O delegație a FMI a ajuns în România să analizeze posibile ajustări fiscale Misiunea Fondului Monetar Internațional, condusă de Jan Kees Martijn, a venit în...
Ultima oră
Pe aceeași temă