Presedintele Traian Basescu a sugerat, la Conferinta anuala a Societatii Academice Romane, ca actuala clasa politica este depasita si se afla in urma societatii, in loc sa se situeze in avangarda acesteia.
"Incapacitatea de a intelege ca trebuiau sa fie in cabina avionului si nu sa ramana la sol va avea, daca nu se adapteaza imediat, costuri enorme chiar pentru democratia in Romania pentru ca populatia isi pierde tot mai mult increderea in oamenii politici. Sansa oamenilor politici astazi este o sansa de ultima ora, sa-si revizuiasca biletul, ca au in mana unul care nu mai e valabil. Sa-si cumpere biletul de care este nevoie sa poata urca in avion. Altfel societatea o ia inaintea lor", a declarat Traian Basescu.
De asemenea, seful statului a vorbit, din nou, despre influenta politicului in economia Romaniei. Basescu este de parere ca trebuie evitata polarizarea societatii intre bogati si saraci, dupa aderarea la Uniunea Europeana. "Romania are o economie care poate fi etichetata, in multe din zonele ei, o economie de privilegii, in care nu intotdeauna au functionat sansele egale, in care clientela politica a avut acces la resurse, iar oamenii obisnuiti nu au avut nicio sansa pentru ca nu au cunoscut politicieni", a declarat presedintele.
Basescu a avertizat ca populatia din mediul rural nu stie cum pot fi accesate fondurile UE si cum se fac proiecte pentru a beneficia de acestea. Traian Basescu considera ca si aici exista riscul sa fie avantajata clientela politica.
"Riscul formidabil de a nu da tuturor sanse egale in accesarea resurselor financiare este riscul cel mare pe care Romania il are acum. Daca in Romania instittiile si clasa politica nu vor renunta la a face politica pentru partide, riscul de nedistribuire a bunastarii exista si cel mai grav lucru este ca se probeaza ca sansele nu sunt egale", a declarat presedintele.
O alta problema evidentia a fost criza fortei de munca. "Suntem in situatia de a intra intr-o criza de forta de munca profunda. Pe doua paliere:din punct de vedere al existentei fizice si doi, din punct de vedere al calitatii fortei de munca in raport cu tipul de lucrari. Fie ca este vorba de cercetare, proiectare sau in zona operationala, problema cheie a sanselor noastre de a fi eficienti este legata fundamental de forta de munca", a subliniat seful statului. Liderul de la Cotroceni a atras atentia ca Romania este foarte aproape sa-si piarda marele avantaj pe care il are in fata celorlalte tari UE: forta de munca ieftina, din cauza ca aceasta este prost platita in tara.
Seful statului a vorbit si despre cresterea economica a Romaniei dupa aderarea la Uniunea Europeana.
Presedintele a spus ca Romania beneficiaza de prognoze incurajatoare privind evolutia economica. Se estimeaza o crestere economica de 6% a PIB si o inflatie de 5 procente, dar seful statului s-a declarat optimist ca aceste cifre vor fi mai bune decat se asteapta expertii.
Traian Basescu a avertizat, insa, ca simpla crestere economica nu garanteaza ca vom ajunge la nivelul de trai al tarilor Uniunii Europene. Pentru indeplinirea acestui obiectiv este nevoie de strategii nationale a insistat seful statului. Nu avem o strategie nationala care sa garanteze cresterea calitatii asistentei medicale, educatiei si infrastructurii, a declarat el.
Presedintele Traian Basescu a constatat ca Romania consuma prea multa energie fata de statele UE pe unitatea de PIB si ca este nevoie de politici de reducere a consumului energetic.