27.6 C
București
joi, 12 septembrie 2024
AcasăSportTop Gun de România. Coloneii de carton Boureanu, Blejnar, Flutur, Ialomitianu, Botiş...

Top Gun de România. Coloneii de carton Boureanu, Blejnar, Flutur, Ialomitianu, Botiş vorbesc despre epopeea lor militară

Ultima personalitate care a apărut pe lista coloneilor este Procurorul General Laura Codruţa Kovesi. Anunţul a fost făcut chiar de ministrul Apărării, Corneliu Dobriţoiu. Codruţa Kovesi a afişat public o mare mirare: ,,Nu am cunoştinţă să am vreun grad militar şi nici că aş fi fost avansată în grad. Nu am formulat cerere pentru acordarea vreunui grad militar sau pentru avansare. Nu am trimis nici un fel de acte sau date personale la Ministerul Apărării Naţionale despre care, cred, că ar fi necesare pentru eliberarea vreunui document care să ateste acordarea gradului militar sau avansarea în grad”. Kovesi a părut chiar deranjată de gradul primit, solicitând ministrului Apărării Naţionale să dispună măsurile legale pentru ca această situaţie să fie remediată şi să comunice măsurile dispuse.

Purtătorul de cuvânt al MAPN şi-a cerut scuze că nu a putut clarifica până la închiderea ediţiei dacă procedurile de avansare în grad se fac după notificarea beneficiarului gradului militar, sau după obţinerea încuviinţării acestuia. Motivaţia MAPN a fost că juriştii ministerului analizează problema. Ca să ne dumirim am contactat mai mulţi „colonei” care şi-au descris epopeea avansării în grad:

Nelu Botiş face parte cu mândrie din acest stâlp al democraţiei

Ex-ministrul Nelu Botiş, rămas celebru după demisia forţată cauzată de descoperirea implicării sale în matrapazlâcuri cu fonduri europene, în paralel cu activitatea de la Ministerul Muncii, a fost activ şi la Ministerul Apărării: „Eu sunt locotenent colonel. Am fost avansat în 2010, dacă îmi amintesc bine. Eram ministru al muncii. Domnul Oprea m-a anunţat când am fost la un eveniment important la Ministerul Apărării. Ştiţi foarte bine că am avut o relaţie corectă şi bună din punctual meu de vedere cu ministrul apărării şi am participat împreună la multe evenimente organizate de minister şi în contextul acesta am depus şi eu livretul militar şi pe livretul militar apar acolo datele avansării şi cine a făcut avansarea. La mine, din ce ştiu este Şeful Statului Major”. Cariera militară a lui Nelu Botiş a avut următorul traiect: „Eu am făcut armata la Lipova, la arma tancuri. Când am terminat eram sublocotenent. După aceea în 2010 m-a avansat la locotenent colonel”.

L-am întrebat pe domnul Botiş care au fost criteriile pe baza cărora a fost urcat în grad: „Motivaţia nu o prezint eu. O prezintă cine face avansarea. Din câte ştiu eu, am fost avansat de şeful Statului Major. Niciodată nu mi-au comunicat un motiv. Asta şeful Statului Major a decis, nu eu. Prin lege, cel care te avansează motivează avansarea. Nu ştiu care au fost motivele. Bănuiesc că odată cu avansarea există acolo şi motivarea. Legea aşa spune, că se face un raport şi pe baza raportului eşti înaintat în grad”.

De când are grad, fostul coleg de guvern al generalului Gabi Oprea e mai patriot: „Nu regret nici un moment lucrul acestaa, eu chiar am o anumită mândrie, o spun onest, că am fost recunoscut chiar în fgelul acest onorific de armata romana. pentru mine asta contează mult şi consider că armata reprezintă un stâlp al democraţiei în orice societate civilizată”.

Ialomiţianu: „Am făcut armata la finanţe- contabilitate”

Fostul ministru al finanţelor Gheorghe Ialomiţianu a fost prins la înghesuială şi n-a putut scăpa: „Nu am semnat nici o hârtie de ridicare în grad. Mie mi s-a comunicat că am fost avansat la gradul de colonel, deci nu m-am cerut eu, ci mi s-a comunicat că am fost avansat colonel fiind ministru şi membru CSAT. Mi s-a spus că fiind ministru şi cadru CSAT nu pot să rămân cu un grad inferior şi am dreptul să fiu avansat. M-au sunat de la cabinetul domnului ministru Oprea, eu am întrebat atunci dacă sunt îndeplinite condiţiile legale şi mi s-a spus că da”.

Gheorghe Ialomiţianu a acceptat să facă un rezumat al realizărilor sale de pe parcursul carierei militare: „Eu am respectat regulile care erau în 1978. În acel an am dat examen la facultate, am fost încorporat 9 luni în armată, am terminat armata, mi-am urmat facultatea şi după facultate a trebuit să urmez cele două săptămâni de convocare, conform legii din perioada respectivă”.

Fostul ministru de finanţe chiar s-a prins în jocul de-a colonelul şi a ajuns să creadă că poate face o diferenţă în armata română şi chiar cere să fie trimis la un stagiu într-o unitate militară: „Eu spre exemplu am făcut armata în arma finanţe-contabilitate. Finanţe-contabilitate este armă. Eu în caz de război îndeplinesc funcţie de şef contabil sau director economic în domeniul financiar contabil al armatei. Eu nu sunt în arme cum ar fi infanteria sau transmisiuni, ci în arma contabilitate. Eu am fost avansat în arma finanţe contabilitate şi nu necesita nici o instruire într-o unitate militare pentru că eu am şi lucrat de exemplu la întocmirea bugetului apărării. Poate ştiţi că în fiecare an se aprobă bugetul pentru război şi la el lucrează ministerul de Finanţe împreună cu Ministerul Apărării, pentru Doamne fereşte, în caz de război. Adică nu sunt în afara problemelor. Şi chiar îl rog pe actual ministru al apărării să mă convoace să lucrez într-o unitate, că nu e vorba de o altă armă care necesită instruirea într-o unitate militară”.

Entuziasmul militar al lui Ialomiţianu e cu atât mai admirabil, cu cât omul de finanţe ştie că gradul de colonel în viaţa reală nu-l ajută „din punct de vedere financiar cu nimic”.

Boureanu: „Scandalul coloneilor a început la o televiziune condusă de generali”

Colonelul Cristian Boureanu a luptat cu avansurile de a avansa în cariera militară, însă după o bătălie de 9 ani, deputatul a fost biruit: „Eu am refuzat în două rânduri acest lucru. O dată în 2002 când am terminat Colegiul Naţional de Apărare, când ministrul apărării era un PSD-ist. Majoritatea celor care au terminat Colegiul Naţional de Apărare au primit grad militar. Eu am refuzat pentru că nu eram militar. Eu eram în mediul privat, nu eram angajat nici măcar la stat. Şi a doua oară am refuzat în 2005, când era Meleşcanu sau nu mai ştiu cine că am zis: «Băi, de o lună de zile sunt demnitar». Şi am acceptat în 2009. Însă nu mi se pare o ruşine, n-am nici o problemă cu asta. Orice stat civilizat dă grade militare cadrelor sau cetăţenilor care fac anumite acţiuni în folosul societăţii. Şi în străinătate demnitarii primesc grade militare pe timp de pace, atenţie. E un scandal total fals ca să deturneze atenţia de la problemele din ţară din clipa asta. Şi mai e ciudat că la o televiziune condusă de generali a început scandalul coloneilor”. Cristian Boureanu nu-şi aminteşte care au fost procedurile urmate de MAPN, pentru avansarea sa în grad: „Nu am primit nimic prin poştă şi dacă am semnat vreo hârtie de avansare habar n-am, sincer vă spun”.

PDL-istul a ţinut să remarce că inclusiv în tabăra inamică sunt militari gradaţi: „Pe lista domnului Dobriţoiu să îi căutaţi foarte atent şi pe Victor Ponta şi pe Crin Antonescu”.

Sorin Blejnar: „Nu comentez nimic”

Şeful fiscului Sorin Blejnar e un colonel adevărat, care ştie să ţină secretul militar: „Cereţi de la minister punctul lor de vedere referitor la dosarul meu de cadre.Nu pot să comentez nimic. Întrebaţi-i pe ei”.

Gheorghe Flutur: „Promovările în grad le-am primit acasă”

Pentru Gheorghe Flutur avansarea în grad s-a produs în cutia poştală: „Promovările în grad le-am primit acasă”. Domnul Flutur nu ştie căror cauze s-au datorat scrisorile cu pricina: „N-am discutat despre lucrurile astea niciodată. Atât mi s-a spus, că e onorific. Ministrul Oprea mi-a zis”. Şi liderul PDL confirmă că beneficiile în viaţa reală, altele decât cele care amplifică aura personajului, sunt inexistente” E onorific. Nici nu m-am gândit la beneficii, nici nu se pune problema, e un titlu strict onorific”.

Cele mai citite

Deficitul de cont curent al României se adâncește: Leul, sub presiune din cauza investițiilor străine insuficiente

Deficitul de cont curent al României, care include deficitul comercial, nu este acoperit de investițiile străine directe, exercitând presiune asupra leului și provocându-i deprecierea...

Mircea Geoană i-a urat sănătate Regelui Mihai. Ce reacție a avut după această gafă

Mircea Geoană a făcut o gafă colosală în primul interviu după anunţarea candidaturii la preşedinţie. Fostul secretar general adjunct al NATO i-a urat sănătate...

Trei companii, selectate pentru ajutor de stat în valoare de sute de milioane de lei în cadrul schemei de investiții majore

Ministerul Finanțelor a selectat trei companii pe lista scurtă pentru acordarea de ajutor de stat în cadrul schemei destinate investițiilor majore în economie, reglementată...
Ultima oră
Pe aceeași temă